Vant pris for studentprosjekt

Publisert: 14.05.2014 14:35 av Lisa Lambertsson Björk

Studentene Caroline Sofie Olsen, Anders Skaalsveen og Martin Eskerud fra Avdeling ved informasjonsteknologi fikk prisen for årets studentprosjekt innen energi og IT under Fremtidskonferansen 2014.

Prosjektet til de tre IT-studentene beskrives som innovativt, strukturert og fremtidsrettet.

Utmerket og omfattende prosjektarbeid

– Gruppens prosjekt utmerker seg med grundig bakgrunnsarbeid og tilknytning til eksisterende produkter og studier, samtidig som at de har utviklet en omfattende prototype av et brukergrensesnitt for smarthjem, forteller Harald Holone, veileder for studentgruppen og førsteamanuensis ved Avdeling for informasjonsteknologi.   

Prosjektet "Controlling the Home – A user participatory approach to designing a simple interface for a complex home automation system" tar for seg en ny type brukergrensesnitt for å kontrollere komponenter i et smarthjem. 

 

Årets studentprosjekt innen energi og IT ble vunnet av Martin Eskerud (til venstre), Caroline Sofie Olsen og Anders Skaalsveen. (Foto: Lisa Lambertsson Björk)

Brukergrensesnitt i et smarthjem

Et smarthjem er et hjem hvor mange utstyrsenheter kobles sammen via et fleksibelt grensesnitt slik at brukeren får oversikt og kontroll av utstyr i hjemmet. Et slikt brukergrensesnitt kan beskrives som en grafisk løsning/kobling mellom brukere og ulike utstyrsenheter, særlig elektronisk utstyr som lys og varme, underholdningsapparater, kaffetraktere og vaskemaskiner.

Studentene Caroline Sofie Olsen, Anders Skaalsveen og Martin Eskerud har gjennom strukturert designarbeid og utprøving med brukere, utviklet et grafbasert grensesnitt som viser husets rom og hvilke enheter som finnes i hvert rom.  

Enhetene kan både kontrolleres og koples sammen med regler som bestemmer hvordan enhetene skal påvirke hverandre, alt i et grensesnitt som gjør det hele oversiktlig og enkelt å forholde seg til.

Deltakende design

Studentgruppen har utført prosjektet ved å ta i bruk deltakende design, det vil si at brukerne har vært med i hele designprosessen.

– Prototypen er testet med brukere på en strukturert og kritisk måte, og gruppens rapport presenterer det hele på en utmerket måte, sier Harald Holone.

Selv synes de tre studentene at det var veldig hyggelig å vinne prisen.

– Det var en hyggelig overraskelse, og det skaper definitivt motivasjon for det videre løpet med både utdanning og karriere, forteller de tre prisvinnerne.

Studier og konferanse om IT og energi

Caroline Sofie Olsen, Anders Skaalsveen og Martin Eskerud tar Masterstudium i anvendt informatikk ved Avdeling for informasjonsteknologi, og prosjektet deres er utført i forbindelse med faget «Mobile anvendelser». Prosjektet fikk karakteren A.

Prisen ble delt ut under Fremtidskonferansen som Høgskolen i Østfold, sammen med Litteraturhuset i Fredrikstad, er vertskap for i år. Les mer om Fremtidskonferansen her.

Kontaktpersoner ved Høgskolen i Østfold:

Caroline Sofie Olsen, masterstudent i anvendt informatikk ved Avdeling for informasjonsteknologi: 92065038, caroliso@hiof.no

Harald Holone, førsteamanuensis ved Avdeling for informasjonsteknologi: 69215361 | 91193486, harald.holone@hiof.no