Utstilling og streaming om Hessdalen-prosjektet i biblioteket Fredrikstad

Hessdalen er en liten dal i nærheten av Røros. I slutten av 1981 til 1984 oppdaget innbyggerne i dalen en rekke lysfenomener. Høgskolen i Østfold har fått støtte av Olav Thon Stiftelsen for å forske på fenomenet og har et studentaktivt forskningsprosjekt i Hessdalen. 

Bilde av utstilling i biblioteket HiØ-Fredrikstad

Hessdalen utstilling i HiØ-biblioteket Fredrikstad

Ta en tur innom biblioteket i Fredrikstad og se på utstillingen og følg streamingen.

Fra Wikipedia

Den første observasjonen av fenomenet som ble kjent for allmennheten fant sted en sen desemberkveld i 1981. Da skal ekteparet Åge og Ruth Marry Moe ha sett noe de selv beskrev som «en brennende ildkule» på kveldshimmelen i Hessdalen. Observasjonen ble gjort fra ekteparets kjøkkenvindu. I begynnelsen ble historien deres ikke tatt seriøst, men etter hvert fortalte flere i dalen at de hadde sett lysfenomenet, og folk begynte å snakke om UFO-observasjoner. Dette vakte oppsikt over hele Norge, og Hessdalen ble etter hvert kjent også i utlandet. Også andre steder i verden har liknende lysfenomen blitt observert, og de har blant annet blitt kalt «ghost light» (spøkelseslys) og «earthlight» (jordlys). For å finne årsaken til disse fenomenene ble det i 1983 etablert en forskergruppe kalt Project HessdalenHøgskolen i Østfold satte opp en automatisk målestasjon i dalen i 1998, og i 2004ble det montert et kamera samt en antenne for ultralave frekvenser.

I 2016 bevilget Olav Thon Stiftelsen 1,5 millioner kroner over 3 år til Høgskolen i Østfold, nærmere bestemt til et studentaktivt forskningsprosjekt i Hessdalen.

Høgskolen i Østfold har også et studieprogram på 10 studiepoeng som går ut på feltforskning i Hessdalen. 

Hypoteser

I 2007 ble det rapportert at noe av gåten kunne være løst. Ved hjelp av optiske spektralanalyser og elektromagnetiske målinger kunne man fastslå at det dreier seg om en brennende virvel av gass eller plasma, muligens med en fast kjerne. Det skal dreie seg om forbrenningsprosesser i lufta, hvor hoveddelene består av oksygen og nitrogen, og også natrium og scandium. Til tross for at deler av gåten på en måte er løst, vet forskere ennå ikke hva som lyser opp eller hvor lyset får «drivstoffet» sitt fra. 

 

Utstilling om Hessdalen prosjektet på Biblioteket Fredrikstad

Publisert 2. sep. 2019 13:17 - Sist endret 2. sep. 2019 13:29