GILDA filmklubb

Gilda er en forening for filminteresserte studenter og ansatte ved Høgskolen i Østfold. Her viser vi filmer som er minst 30 år gamle (aldersgrensen for å få lov til å kalle en eldre bil en "veteranbil"), og som over tid har oppnådd en status som såkalt "filmklassiker".

GILDA logo

Program

Filmklassikere vises onsdager kl. 16:15 i Auditorium 4Halden

Hva slags filmer vises?

Det er noen kriterier som må følges for at Gilda kan vise filmen. Dette er altså ment som et undervisningstilbud, hvor meningen er at studenter og ansatte ved høgskolen skal bli fortrolig med noen av de filmer som har vist seg å være betydningsfulle i filmhistorien. Det er hovedårsaken til at vi bare viser "filmklassikere".

Filmene må i tillegg være minst 30 år gamle, de må ikke ha vært vist av Gilda de to seneste semesterne og de 12-13 filmene som vises må være noenlunde spredt mellom Asia, Europa og Amerika. Det er også ett mål at man gjennom disse visningene skal ha muligheten til å få sett en eller annen film av Welles, Kurosawa, Bergman, Fellini eller Hitchcock. Filmene til disse regissørene er gjengangere i Gilda-programmet.

Hver uke er et høydepunkt, det finnes ikke filmer i Gildaprogrammet som ikke holder toppkvalitet! Kinosjefens fromme håp er at filmene kan fungere som en annerledes og givende avslutning på en hard arbeidsdag.

Kontaktperson

Hvis noen har synspunkter på hvilke filmer Gilda bør vises, hvilken dag i uka som passer best, eller andre kommentarer er det bare å sende de på e-post til kinosjefen Jan Moren (jan.moren@hiof.no)

Bakgrunnen for navnet

Filmklubben Gilda er oppkalt etter spillefilmen Gilda. Eller mer presist - den er oppkalt etter den rollen Rita Hayworth spiller i filmen; nemlig rollen som Gilda. Filmen er fra 1946, den er amerikansk og regissert av Charle Vidor. Filmen er i dag først og fremst berømt på grunn av Rita Hayworths fabelaktige rolletolkning, men jeg vil hevde at filmen har en rekke andre kvaliteter i tillegg. Jeg hadde vist filmen to ganger før filmklubben fikk sitt navn. Men da jeg viste den i et auditorium på Kongsberg i 2000, fant jeg ut at Gilda var representativt for de filmene jeg ville vise.

Tidligere program

Av Jan Moren
Publisert 1. juni 2018 09:43 - Sist endret 6. sep. 2022 12:14