Å gjøre feil kan være bra!

Mosseregionen inviterte i forrige uke til konferansen «Smart by og smart samfunn». Micco Grönholm holdt et inspirerende innlegg om hvordan Helsingborg kommune har blitt «verdens beste kommune». Hemmeligheten er å tørre å gjøre/prøve/innføre ting med høy risiko for at det ikke går bra, og lære av de tingene som slo feil. Mantraet er at det er ved å gjøre feil det skapes endring og forbedring. For å lykkes med dette må det være en kultur der det er lov å gjøre feil. Albert Einstein: A person who never made a mistake never tried anything new. Hvordan er kulturen er i ditt jobbmiljø mhp. å gjøre feil?

Harald Holone (dekan på IT) holdt også en innlegg på den nevnte konferansen, om hvordan vi skal ruste kidsa for en digital framtid.  Et stikkord her er programmering, som nå introduseres allerede i barnehagen ved at barna styrer/programmerer roboter. Her er det å gjøre feil svært relevant. Alle som prøvd seg på programmering vet at det er lett å gjøre feil. Det kjekke med å løse en oppgave vha. programmering er at man da tvinges til å bryte ned problemstillingen og løse oppgaven steg for steg, noe som bidrar til økt forståelse av oppgave og løsning.

NCE-miljøet i Halden bidro på konferansen med framtidsutsikter for smarte byer. Det er mye spennende i vente om ikke altfor lenge. Har du f.eks. tenkt på at en digital vannmåler kan være en viktig informant for helsearbeidere og/eller pårørende? Det at det er null vannforbruk i en periode der det burde vært brukt vann, kan bety at «noe er galt/feil«. Selvkjørende biler for allmenheten er muligens også like om hjørnet. Slike biler finnes jo allerede i dag. Google har mange selvkjørende biler rundt omkring som hele tida oppdaterer «street view» i Google Maps. I løpet av seks år med selvkjørende biler som har tilbakelagt 3,2 mill. kilometer, har bilene vært involvert i 17 mindre ulykker.

Presentasjonene på konferansen finner du HER. Der ligger også noen fine videosnutter som sikkert andre regioner i Østfold kan lære av.

Foto: K©K

Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 29. nov. 2017 05:52 - Sist endret 24. sep. 2019 10:48
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.