Alle bør ha noe å skjule!

Inspirert av at oktober er nasjonal sikkerhetsmåned oga t jeg nettopp har lest boka Systemfeil av Edward Snowden, fikk jeg lyst til å lire av meg noen kloke(?) ord om personvern. 

 

I 2013 sjokkerte altså dataeksperten og etteretningsagenten Edward Snowden ved å avsløre at amerikanske National Security Agency i all hemmelighet hadde skaffet seg mulighet til å lagre hver eneste e-post, tekstmelding og telefonsamtale i hele verden til evig tid - en form for universell masseovervåkning som ga myndighetene en mulighet til å spionere på alle sider av privatlivet til hvert eneste menneske på kloden. Snowdens beretning burde selvsagt skremme noen og enhver, men mange (de fleste?) av oss fortsetter å tenke at "Er det så farlig da? Jeg har jo ikke noe å skjule." I de følgende to avsnittene håper jeg å få deg på bedre tanker (teksten er et litt omarbeidet utdrag fra Snowdens bok):

Edward Snowden
Edward Snowden. Foto: Omslag fra boken (Aschehoug). 

Det å si at du ikke trenger eller ønsker personvern fordi du selv ikke har noe å skjule, er å legge til grunn at ingen bør eller kan være nødt til å ha noe å skjule - som immigrasjonsstatus, tidligere arbeidsløshet, økonomisk bakgrunn eller legejournaler. Du går ut fra at ingen, heller ikke du, vil ha noe imot å røpe din egen religiøse overbevisning, politiske tilknytning eller seksuelle praksis like uanfektet som mange velger å fortelle om hvilke filmer, hva slags musikk og hvilke bøker de liker best. 

Å si at du ikke er opptatt av personvern fordi du ikke har noe å skjule, er det samme som å si at du ikke er opptatt av ytringsfrihet fordi du ikke har noe å si. Eller at du ikke er opptatt av trykkefrihet fordi du ikke liker å lese. Eller at du ikke er opptatt av religionsfrihet fordi du ikke tror på gud. Eller at du ikke er opptatt av friheten til å møtes i fredelige former på offentlige steder fordi du er lat, asosial eler lider av agorafobi. 

Du gir altså avkall på alles personvern hvis du gir avkall på ditt eget. Det holder ikke å lene seg tilbake å bruke det vanlige påskuddet at personvern bare kreves av dem som har noe å skjule. 

Hvis du vil se hvor galt ting kan gå/bli, anbefales Margaret Atwoods bok The Handmaid's Tale og ditto TV-serie (8,5 på IMDb), og oppfølgerboka Gileads døtre. Jeg tipser gjerne om hvordan du kan se TV-serien gratis.

 

Dame foran vegg med innskriften "The future is a fucking nightmare"
Fra TV-serien The Handmaid’s tale
Av Kjell Ove Kjølaas
Publisert 17. okt. 2019 21:06 - Sist endret 20. nov. 2019 08:51
 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.