Podkast som moderne medium for språk og kulturkunnskap

Podkasten Frankrike Forklart startet i januar 2020 som et samarbeid mellom Kjerstin Aukrust, førsteamanuensis i fransk litteratur og kulturkunnskap ved ILOS på UiO og Franck Orban, førsteamanuensis i fransk kultur og samfunn ved ØSS og fransk seksjon på HiØ.

Foto: Tom Egil Jensen, Institutt for journalistikk

Ideen om podkasten kom etter et seminar arrangert av UiO og HiØ ved Litteraturhuset i Oslo 23. august 2019 om nytten og gleden av å lære fransk, der gjestene statsråd Torbjørn Røe Isaksen, NRKs Hege Moe Eriksen og redaktør i Aschehoug Asbjørn Øverås, delte sine erfaringer knyttet til bruk av fransk på jobb og privat. Tilbakemeldingen fra deltagerne var klar. Det manglet et faglig miljø for forståelsen av Frankrike i Norge, selv om dette landet er en viktig handelspartner for norsk næringsliv. Begge institusjoner ga 50.000 kr hver til lansering og drift i 2020.

En podkast fremstod som et moderne og effektivt alternativ som kunne tiltrekke et bredt publikum. Oppskriften var utprøvd av andre med suksess. Det fantes allerede en podkast om britisk politikk (Pod Britannia) og en om tysk politikk (Tyskerne). Frankrike manglet altså. I dag er våre målgrupper studenter - de vi har i dag og andre vi vil trekke til våre institusjoner -, samt forskere, politikere og medier. Frankrike-interesserte finnes over hele landet.

Frankrike Forklart er på Spotify og Itunes og distribueres av europeiskpolitikk.no, forskning.no og Transit Magasin. Hver uke belyses et tema knyttet til politikk eller kultur sammen med en gjest. En lengde på rundt 25 minutter sikrer at folk får med seg podkasten på vei til jobb eller trening, og at de kanskje vil høre på enkelte episoder flere ganger. Temaene strekker seg fra fransk streikekultur eller planlagte pensjonsreformer til krangelen om NATO eller EUs fremtid før og etter koronakrisen.

Det er produsert til sammen 16 episoder fram til sesongslutt 1. juni. Nye episoder kommer til høsten under forutsetning at koronatiltakene ikke påvirker produksjonen i for stor grad.

Frankrike Forklart er ikke bare podkast. Våre lyttere kan følge oss på vår Facebook-side. Der finner referansene for hver episode, samt oppdateringer. De kan også komme med tilbakemelding, tips, spørsmål og forslag til temaer.

Vårt mål er klart. Vi ønsker å bygge opp et miljø for fransk kultur og politikk i norsk offentlighet. Dette miljøet skal genere forskning og skal ha etablert seg som sentral premissleverandør for debatten om Frankrike når det nye presidentvalget finner sted i 2022.

Av Franck Orban
Publisert 11. mai 2020 09:09 - Sist endret 11. mai 2020 09:34
Legg til kommentar

Logg inn for å kommentere

Ikke UiO- eller Feide-bruker?
Opprett en WebID-bruker for å kommentere

 

Om bloggen

Praktisk for forskere. 

Informasjon fra Forskningsenheten.