Universell utforming av nettsider

Nettsider og annet innhold på hiof.no skal utformes slik at det er tilgjengelig for alle brukere, uavhengig av funksjonsevne. Her finner du en oversikt over hvordan du lager universelt utformet innhold. 

Universell utforming er ikke noe vi kan velge å gjøre, det er noe alle offentlige virksomheter er lovpålagt i følge Diskriminering- og tilgjengelighetsloven. Forskriften om universell utforming trådte i kraft i 2014, og sier at alle nye nettløsninger skal være universelt utformet. Fra 2021 skal alle IKT-løsninger være universelt utformet.  Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) har ansvaret for å føre tilsyn for universell utforming av IKT. 

Fra 2023 må også alle offentlige virksomheter ha en tilgjengelighetserklæring som viser status for tilgjengeligheten på nettsidene. Erklæringen oppdateres årlig. 

Krav og regelverk (uu.difi.no)

En del av kravene i regelverket er tekniske. De løses i oppsettet av nettstedet, og vi som publiserer trenger ikke tenke på dem. Derimot må vi passe på at tekst og innhold som dokumenter, bilder, lyd- og filmfiler på nettsidene våre kan brukes av alle. 

Obligatorisk kurs for publisister

Fra 2020 er Difis E-læringskurs om universell utforming av nettinnhold (uu.difi.no) en obligatorisk del av opplæringen for nye publisister. Vi anbefaler kurset også til alle som har Vortex-kurs fra før. 

Slik lager du universelt utformet innhold

Automatisk tilgjengelighetssjekk i Vortex

I editoren i Vortex finner du knappen "Check Accessibility" til høyre i den øverste verktøylinjen, ved siden av "Kilde" knappen. Ved å trykke på den får du automatisk sjekket om du har noen tilgjengelighetsproblemer på nettsiden, og tips til hvilke justeringer du eventuelt må gjøre. 

Bilder og grafikk

Når du laster opp bilder på en nettside må du legge til en tekst som forklarer motivet eller innholdet for mottakere som ikke kan se bilder. Om bildet fungerer som lenke, må både hvor lenken går og motivet være tydelig markert. Det er et eget felt for å fylle inn den alternative teksten i publiseringsverktøyet. 

Bilder av tekst

Når du trenger å publisere et bilde som inneholder tekst, som f.eks. tekst i en illustrasjon, et organisasjonskart eller et diagram, må den alternative teksten beskrive hovedformålet med bildet. Samtidig må den detaljerte informasjonen presenteres i form av tekst på nettsiden. 

Veiledninger: 

Dokumenter

Dokumenter som lastes opp på nettsidene skal også være universelt utformet. Dokumenter følger mange av de samme reglene som gjelder for nettsider, blant annet er det viktig med korrekt formatering av overskrifter, alternativ tekst for bilder og riktig bruk av tabeller. 

Det finnes innebygde verktøy i Microsoft Word og Openoffice som hjelper deg å sjekke at dokumentene er tilgjengelige. 

Veiledning:

Lenker

Lenker er en av de grunnleggende funksjonene på nettsider. Det må være lett for brukerne å

  • se hva som er en lenke,  og
  • forstå hvor lenken går. 

Ikke legg lenketeksten på småord som "her" "klikk her" eller "les mer", det forklarer ingenting om hvor lenken fører. Lenketeksten skal beskrive målet for lenken. Helst bør lenketeksten vare skrevet slik at den kan forstås alene, uten sammenhengen. 

Lenker du til en fil, så skal lenketeksten fortelle hva slags fil det er. 

Eksempel: Forsidemal for hjemmeeksamen eller oppgave (doc) 

Lenker du til et nettsted utenfor hiof.no, må du fortelle hvor lenken går hen. 

Eksempel: Her kan du lese mer om universell utforming av lenker (uu.difi.no)

Veiledning for HiØ: 

Lydklipp

Det er ikke alle brukere som kan spille av lydklipp eller høre lyd. Når du publiserer lydfiler må du derfor også tilby en tekst som beskriver innholdet i lydklippet. 

Beskrivelsen trenger ikke være en eksakt gjengivelse av innholdet, men det skal være nok informasjon til å kunne forstå det viktigste budskapet. 

PDF

For å lage en universelt utformet PDF er det viktig at grunndokumentet, f.eks. et word-dokument, er universelt utformet. 

Veiledning: Løsningsforslag for web: PDF (uu.difi.no)

Tabeller

Bare bruk tabeller når du skal vise frem data, ikke for å lage layout på siden.  

For at tabellene skal være universelt utformet, er det viktig å fylle ut felter som beskrivelsesfeltet (caption) og markerer de cellene som er overskrifter. 

Store og kompliserte tabeller egner seg dårlig på nett. Vurder om innholdet kan deles opp i flere små tabeller, eventuelt om det kan presenteres på andre måter enn tabell. 

Veiledning: Slik lager du tabeller i Vortex (uio.no)

Tekst og struktur

God struktur gjør at teksten blir lettere både å forstå og navigere. Det 

Mellomtitler

  • Lag mellomtitler med avsnittsformatene i editoren (h2, h3 osv)
  • Formater mellomtitlene slik at avsnittene står i forhold til hverandre, et avsnitt formatert som h3 er underordnet h2 osv (slik dette avsnittet er underordnet "tekst og struktur")
  • Ikke bruk fet skrift som mellomtitler, det oppfattes ikke som en mellomtittel av de hjelpemidlene som synshemmede bruker. 

Lister

Bruk lister for å ramse opp informasjon. 

Veiledninger:

Video

Videoopptak som inneholder lyd må være tekstet, eller en transkripsjon må være tilgjengelig på nettsiden. 

Løsningsforslag for web: Video (uu.difi.no)

Ressurser: 

Om du vil lære mer om universell utforming, anbefaler vi disse ressursene: 

Tilgjengelighetserklæring

Fra 2023 er alle offentlige virksomheter pålagt å fylle ut en tilgjengelighetserklæring for nettsidene sine. Erklæringen gir en oversikt over status for tekniske og redaksjonelle feil på nettsidene. Erklæringen må oppdateres årlig. Fra og med 2024 omfattes mobilapplikasjoner også av kravet. 

Publisert 6. mars 2020 15:23 - Sist endret 3. jan. 2024 13:02