Kobler forskning og praksis

Publisert: 08.05.2014 11:55 av Nina Skajaa Fredheim

Høgskolen i Østfold sender studenter innen helse- og sosialfag på praksis til Brasil, og kobler praksisstedene til forskningsprosjekter.

StudentiBrasil654.jpg

(På bildet ser vi studentene Ingelin Jensen og Øystein Skrolsvik som har praksis gjennom et lokalsamfunnsprosjekt i Jacaraípe i staten Espírito Santo i samarbeid med Universidade Federal do Espírito Santo. Foto: privat).

Høgskolen har avtale med Universidade Federal do Espírito Santo (UFES) og Pontifícia Universidade Católica do Rio de Janeiro (PUC-Rio).

- Som følge av samarbeidet med UFES, der våre studenter har vært på utveksling for å avlegge praksis, er det nå flere av våre ansatte som har forskningsprosjekter tilknyttet dette praksisstedet. På samme måte arbeider vi nå for at vårt forskningssamarbeid med det internasjonale barneforskningssenteret Centro Internacional de Estudos e Pescquisa Sobre Infância (CIESPI) som er tilknyttet PUC-Rio, også skal føre til studentutveksling, forteller Trond Heitmann ved Høgskolen i Østfold.

I sitt folkehelsearbeid har brasilianerne en større integrasjon mellom helse- og sosialarbeid enn det som er vanlig i Norge, noe som fører til at mange profesjoner arbeider sammen i tverrfaglige team. Slik kan samarbeidet med Brasil føre til nye perspektiver på hvordan helse- og sosialarbeid drives i Norge , og man kan lære mer om de kulturelle og sosial rammene som påvirker helse og sosialfaglig yrkespraksis, mener Heitmann.

Fattig og rik

Line Lande har tar en master i psykososialt arbeid, og er en av studentene som har hatt praksisopphold i Brasil.

- Det som gjorde størst inntrykk, var forskjellen på fattige og rike. Jeg bodde selv i en fin og velstående del av Brasil, og reiste ut til favelaen i byen Jacaraipe hver dag. Problemene i den velstående delen av befolkningen var relativt likt det vi har i Norge, men i favelaen var det veldig annerledes. De sosiale problemene var knyttet til fattigdom, tenåringsgraviditeter, alkoholisme og sykdom.

Som student på UFES var Lande knyttet til organisasjonen CEPAS, som en professor på universitetet var leder for.

Artikkelen er hentet fra Senter for internasjonalisering av utdanning (SIU), som er et nasjonalt kompetanse- og informasjonssenter som fremmer internasjonalt samarbeid gjennom hele utdanningsløpet.

Les resten av artikkelen på SIU sine sider.

Aktuelle lenker