English version of this page

DigiHealth

DigiHealth fremmer utforskende og kritiske analyser av hvordan digitalisering påvirker helse og velferdssektoren, og hvordan implementering av ny teknologi erfares av berørte parter i helse- og velferd, utdannings- og arbeidssektoren.

Et bilde av symbolet for DigiHealth

Bildet: Ukjent forfatter er lisensiert under CC BY-SA-NC

Oversikt over fagfeltet

DigiHealth består av forskere fra Fakultet for helse, velferd og organisasjon. Fakultetet ledes av dekan Randi Magnus Sommerfelt og er lokalisert på begge studiesteder, Fredrikstad og Halden. Fakultetet har om lag 130 ansatte og 2000 studenter fordelt på to institutter:

DigiHealth bygger på en bred forståelse av helse som et biopsykososialt fenomen. Det vil si at helse ikke er redusert til diagnose og behandling av sykdom i en helsekontekst, men omfatter alle aspekter ved menneskers hverdagsliv, som skole, arbeid, og samhandling på digitale plattformer. Helserelaterte spørsmål utforskes med dette utgangspunktet som kroppslige erfaringer i en videre kontekst der sosiale, relasjonelle og materielle forhold spiller inn. DigiHealth ble etablert på bakgrunn av eksisterende forskning, og vektleggingen av helse som et viktig forskningsfelt innenfor satsingsområdet Det digitale samfunn

DigiHealth inkluderer og fremmer forskning på en rekke tema innen sykepleie-, folkehelse- og velferdsfeltet. Aspekter ved teknologisk transformasjon, utvikling og implementering av digitale teknologier i helse og velferdssektoren og hvordan dette påvirker folks liv, spesielt med henblikk på medbestemmelse, bemyndigelse og marginalisering er temaer som utforskes. Pågående prosjekter studerer hvordan digitaliseringsprosesser utløser nye måter å handle og samhandle på i helse- og velferdssektoren. Med utgangspunkt i berørte parters perspektiver diskuteres også spørsmål om hvordan teknologisk utvikling og nye digitale verktøy kan føre til bedre helse, økt myndighet og uavhengighet. Etiske perspektiver på digitalisering i helse og velferdssektoren står sentralt.

Fagmiljøene i DigiHealth publiserer blant annet systematiske litteraturgjennomganger og videreutvikler utdanning med samarbeidsprosjekter med andre institusjoner, nasjonalt og internasjonalt. 

Forskningsgrupper

Under listes forskningsgruppene som er mest relevant for DigiHealth. Der kan du lese mer om forskeren og deres forskningsprosjekter. 

 

Bilde av stipendiat Camilla Gjellebæk som forsker på velferdsteknologi.
Stipendiat Camilla Gjellebæk forsker på velferdsteknologi.

 

Emneord: DigiHealth, Det digitale samfunn
Publisert 29. mars 2021 08:51 - Sist endret 7. juni 2023 18:37