Jobbspesialist

Renate Paulseth jobber som jobbespesialist i Fretex Jobb og Oppfølging.

Foto: Privat

Hvorfor valgte du å studere arbeids- og velferdsfag?

I voksen alder valgte jeg å etterutdanne meg for å tilegne meg mer formell kompetanse. Valget falt på velferdsviter av to hovedgrunner. For det første var det viktig å velge en utdanning som ga meg muligheter til å jobbe med å hjelpe mennesker, samt at jeg trives med å motivere, veilede og å kommunisere med andre. På den annen side var det også avgjørende for meg at utdanningen kunne gi meg et yrkesliv uten slitasjeskader og tunge løft. Som velferdsvitere har jeg gode muligheter til å kunne stå i arbeidslivet frem til pensjonsalder. Jeg har fra mitt tidligere yrkesliv lang erfaring med kommunikasjon og veiledning, og som velferdsviter har jeg nå oppdatert faglig kompetanse innen samhandling. Jeg brenner for at alle som vil og kan arbeide skal få mulighet til å jobbe i det ordinære arbeidsmarkedet, og som velferdsviter har jeg nå spesialkompetanse på arbeidsinkludering.

Hvordan fikk du din nåværende jobb?

Jeg søkte på stillingsannonse og ble deretter innkalt til gruppeintervju. Dette var et informasjonsmøte fra arbeidsgiver, samt at hver kandidat måtte presentere seg selv. Deretter ble jeg innkalt til annengangs intervju, hvor to ledere intervjuet meg. Her gikk de mer i dybden.

Jeg fikk nok jobben både fordi jeg i søknadsteksten og på CV fikk formidlet min kompetanse på en god måte, og beskrevet hvordan den passer inn i stillingen som Jobbkonsulent. Videre fikk jeg på intervjuene vist frem hvem jeg er som person, og hvordan jeg kan bidra til bedriften. Jeg er en positiv person som ser etter mulighetene fremfor begrensningene. Jeg fikk nok også tydelig frem at jeg har stor tro på SE-metodikk (Supported Employment red.anm.) og har forskningsrelatert og oppdatert kunnskap på området.

Jeg brenner for at alle som vil og kan arbeide skal få mulighet til å jobbe i det ordinære arbeidsmarkedet, og som velferdsviter har jeg nå spesialkompetanse på arbeidsinkludering.

Hva tror du var de viktigste faktorene for at nettopp du fikk jobben?

De viktigste faktorene var at jeg hadde en fersk velferdsviterutdanning, med oppdatert kunnskap på arbeidsmarkedets mekanismer, arbeidsinkludering og SE-metodikk, for å nevne noe. De ulike samtaleverktøyene og ferdighetstreningen fra studiet var også viktig. Dette stod nok i kontrast til kandidater med annen faglig bakgrunn.

I tillegg til dette har min tidligere arbeidserfaring vært en viktig faktor. Jeg har jobbet mye med mennesker og har bred erfaring i å samhandle med ulike mennesker i sårbare situasjoner.

Hva er dine hovedarbeidsoppgaver? 

Som Jobbkonsulent på Oppfølgingstiltak jobber jeg som en forlenget arm for NAV. Det er NAV som er oppdragsgiveren, derfor er det særlig nyttig med kunnskapen jeg har tilegnet meg gjennom studiet, om NAV og NAV sitt samfunnsoppdrag. Jeg har fokus på å få folk ut i jobb og ser etter mulighetene. Jeg jobber etter SE-metodikk. Arbeidsinkluderingen handler om å finne jobbmatch mellom arbeidssøker og arbeidsgiver, samt tett oppfølging av arbeidssøkeren både under prosessen med å finne jobbmatch og etter at personen har kommet i jobb. Hvis det er behov for tilrettelegging på arbeidsplassen, er det også en del av jobben å samarbeide med arbeidsgiver om dette. Som Jobbkonsulent samarbeider jeg tett med arbeidsgiverne på mange områder. Jeg er mesteparten av arbeidstiden ute hos bedrifter. Jeg må kjenne arbeidsmarkedet godt, og sette meg inn i hva ulike jobber går ut på. Jeg må også ha gode relasjoner til arbeidsgivere for å få til samarbeid. Dette er arbeid som pågår over tid. Parallelt med dette har jeg tett oppfølging av jobbsøkerne, og vi utforsker deres interesser og muligheter i arbeidsmarkedet. Å jobbe med SE-metodikk handler om samarbeid og å bidra til at mennesker kommer ut i ordinære jobber, og finne jobber de kan stå i over tid.

På hvilken måte bruker du utdanningen din i jobben?

Jeg bruker utdanningen min hele tiden. Jeg har i all kommunikasjon bruk for samhandlingskompetansen jeg har tilegnet meg. Jeg erfarer at utdanningen er særlig rettet mot denne type jobb. Jeg har nytte av etikk, psykologi, sosiologi, kommunikasjon og juss daglig. Å kjenne til arbeidsmarkedet er en viktig del av jobben, og erfaringen og kunnskapen om arbeidsmarkedets mekanismer er særlig nyttig. Å ha det faglige i bunnen gir en god trygghet, samtidig som at jeg som nyutdannet er vant med endringer og er ivrig etter å utvikle meg videre.

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?

I tillegg til å ha en utdanning er det viktig med arbeidserfaring. Studiet åpner for flere muligheter hvor du kan få erfaring. Du kan delta i mentorordninger, eller være aktiv som tillitsvalgt eller inneha andre verv. Har du mulighet til en ekstrajobb eller å arbeide frivillig ved siden av studiene kan det være lurt, og være det som skiller deg fra en annen kandidat når du skal søke jobb etter endt studie.


Navn:
Renate H. Paulseth
Studieprogram:
Bachelor i arbeids- og velferdsfag
Uteksaminert:
2019
Stillingstittel:
Jobbkonsulent
Arbeidsgiver:
Fretex Jobb og Oppfølging

Publisert 3. okt. 2019 13:07 - Sist endret 15. juni 2021 06:31