Forskerlunsj #1: Gravitasjon og bananfluer

I anledning Forskningsdagene 2019 arrangerer Avdeling for ingeniørfag to åpne forskningslunsjer.

Det foregår masse spennende forskning ved vår avdeling. Den 24. og 25.september gir vi deg en liten smakebit på tilsammen fire, utvalgte prosjekter. Begge arrangementene er åpne for både interne og eksterne.

Ta med deg matpakka og kom så byr vi på kaffe og frukt!

11.30-11.55 «Gravitasjon på skrivebordet»
v/førsteamanuensis Mikjel Thorsrud

Jeg vil først gi en kort popularisert introduksjon til Einstein's beskrivelse av gravitasjon fra 1915 -den generelle relativitetsteorien. Samtidig som teorien i dag står sterkere enn noen gang, byr den på en rekke åpne spørsmål og interessante problemstillinger. Mange av disse er matematiske av natur og lar seg behandle på skrivebordet. Jeg vil komme inn på eget arbeid og hva som er planene framover samtidig som jeg håper å formidle hva som gjør gravitasjon til det spennende og levende forskningsfeltet det i dag er. 


12.05-12.30
«Bananfluer, kreft og celledeling»
v/ høgskolelektor Anette Lie-Jensen

Kreft er celler som deler seg ukontrollert. Det siste trinnet i celledelingen, hvor cellene fysisk klippes fra hverandre vet vi ikke nok om. I tillegg er det meste av forskningen på celledeling er gjort på celler som lever i en plastikkskål, en situasjon som er ganske annerledes enn det vi finner i kroppen vår. Derfor har jeg brukt bananfluer som modellorganisme for å forske på celledeling.

 

PS! Begge disse arrangementet foregår i høgskolens lokaler på Værste-området på Kråkerøy i Fredrikstad. For deg som kommer utenfra oppsøk Servicetorget ved ankomst så hjelper de deg med å finne frem til det aktuelle klasserommet i Smia-bygget.  

Publisert 16. sep. 2019 13:08 - Sist endret 17. sep. 2019 13:19