Stakk av med pris i internasjonal robot-konkurranse

I slutten av april dro Sizarta Sarshar, som jobber både ved IFE og HiØ, sammen med to IT-studenter fra høgskolen til København for å delta i robot-konkurranse. De kom hjem med figther prisen.  

Team Retrobot for overrakt prisen for beste fighter. Fra venstre: Daniel C.L. Nilsen (student), prisoverrekker (RS Components), Sizarta Sarshar (IFE/HiØ) og Ask H. Berentsen (student). Foto: Tage Sondergaard/RS Components. 

Team Retrobot reiste til DTU og København andre påskedag og forberedte seg til kvalifisering til robocup som ble avholdt 23.april. Her fikk de 10 poeng og gikk greit videre til finalen. Under finalen 24.april gikk ikke alt etter planen da roboten misset på et par oppdrag og endte tilslutt med kun 9 av 16 poeng som den prøvde å gjennomføre. 

Dommerne utnevnte team Retrobot til årets fighter på bakgrunn av dens innsats med over 10 år gamle sensorer og kontroller.

– Det var vel tilbake i 2008 HiØ deltok sist på DTU Robocup. Vi har siden nyttår vært en gjeng bestående av studenter fra avdeling for informasjonsteknologi og ansatte fra institutt for energiteknikk (IFE) som har samlet oss på Makerspace mandager etter skole og jobb og bygget roboter. Vi delte oss i to grupper hvorav en begynte på en ny robot mens den andre prøvde å få liv i den gamle som deltok i 2008, forteller Sizarta. 

Det ble tilslutt den gamle roboten som deltok i årets robocup under team navnet Retrobot bestående av Ask H. Berentsen (student 1.året informatikk), Daniel C.L. Nilsen (student 2.året dataingeniør) og Sizarta Sarshar (IFE/). Den nye roboten ble ikke klar i tide. 

Retrobot vant pris for beste fighter. Foto: Privat.

Ask og Daniel syntes forberedelsene og deltakelse på robocup har vært veldig inspirerende for videre arbeid med å utvikle ny robot. Nå gjelder det bare å holde motivasjonen litt i sjakk til de er ferdig med eksamensperioden. 

Daniel modifiserer roboten underveis. I bakgrunnen ser man glimt at roboten «Tigergutt» som deltok i 2006 som var første året HiØ ble med på DTU robocup. Foto: Privat.

Selve roboten Retrobot har fire hjul med hver sin motor og styres som en tank. På hver side er det også sensorer som måler kjørt distanse. Den har en kontroller av typen Eyebot fra 2006 som programmeres i C. På hver av sidene og i front har den avstandssensor som måler avstand til ulike objekter og den har et kamera også fra 2006 i front. Under har den IR sensorer som skal se etter strek på banen. En utfordring i år var at denne IR sensoren ikke fungerer på parkett som deler av banen besto av (banen har forandret seg en del fra 2008). 

– Vi oppfordrer de som er interessert i lære mer om roboter og som har lyst til å være med å bygge og programmere slike tar kontakt. Ønsket er å delta igjen neste år, da med flere team og roboter.  Vi planlegger en gjennomgang av årets deltakelse og planlegging videre arbeid mandag 3.juni fra 17:00 på Makerspace. Her er det bare å delta, sier Sizarta. 

Fakta om konkurransen 

  • DTU RoboCup er en konkurranse, hvor selvkjørende roboter kjører om kapp på en bane med kurver, porter, en guillotine, et skråplan, en trapp og mange andre hindringer.
  • Oppgaven er å klare så mange hindringer som mulig og dermed vinne poeng og kanskje en av de store pengepremier.  
  • Konkurrensen ble avholdt første gang i 1997 og ble så positivt motttat, at den nå er en årlig begivenhet.  

Les mer om konurransen 

Aktuelle lenker 

 

Av Nina Fredheim
Publisert 23. mai 2019 12:13 - Sist endret 29. mai 2019 15:09