Minneord om professor Børre Johan Ludvigsen

Vi mottok med sorg budskapet om at vår kjære kollega ved Høgskolen i Østfold, professor Børre Ludvigsen, døde i mars 2020, 74 år gammel.

Børre var Fredrikstad-gutt, men tilbragte store deler av barndommen og ungdommen i Libanon der faren, kaptein Walther Ludvigsen, arbeidet som havnelos. Oppveksten i Saida og Beirut skulle senere prege livet til Børre, både profesjonelt og privat.

I 1970 var Børre ferdig utdannet arkitekt ved University of Kingston i England. Han arbeidet som arkitekt i 20 år, etterhvert med eget og velrenommert firma i Fredrikstad. Børre var spesielt interessert i den nye informasjonsteknologien, som revolusjonerte arkitektfaget og senere skulle endre fullstendig måten vi alle arbeider og lever på. Han ble etterhvert en sentral fagperson innen IT i det norske arkitektmiljøet, og var i 1988-89 gjesteprofessor i informasjonsteknologi ved Arkitekthøgskolen i Oslo.

Høgskolemiljøet i Østfold kom i kontakt med Børre tidlig på 80-tallet, som gjesteforeleser og prosjektveileder for IT-studentene. I 1990 tok han det endelige steget over i Akademia, da han ble tilsatt som førsteamanuensis i Halden. Noen år senere kvalifiserte han seg til stilling som professor i informatikk ved Høgskolen i Østfold, en jobb han hadde frem til han pensjonerte seg og ble professor emeritus i 2016.

Børre bygde opp et unikt studietilbud innen digital multimedia og informasjonsarkitektur i Østfold, som i 1999 ble videreutviklet til høgskolens første hovedfagsstudium. Han var en engasjert underviser og entusiastisk veileder som var svært godt likt av studentene – flere av Børres tidligere studenter har gått videre til å bli viktige innovatører og fagpersoner nasjonalt og internasjonalt.

Som forsker er Børre Ludvigsen spesielt kjent for pionérarbeidet han gjorde under frem­veksten av internett og web-tjenester på 90-tallet. Han var en av de første i Norge som til fulle innså hvilke muligheter den nye teknologien åpnet for oss, og var opptatt av å fylle det tidlige internettet med velstrukturert innhold og multimediatjenester. Noen de mest synlige prosjektene hans var:

  • "Hjemme på nettet": Verdens første hjem lagt ut på nettet i 1993, med sanntidsvideo fra de ulike rommene i familien Ludvigsens bolig på Kråkerøy.
  • Uninett's støttesenter for PC-basert sanntids multimedia kommunikasjon og kringkasting på internett fra 1994.
  • Utforming og drift av NRKs første radio- og TV-sendinger på nettet, fra 1995.
  • "Norsk digitalt folkearkiv": Et arkiv hvor alle innbyggere i Norge skal kunne legge inn sitt digitale liv.

Børre beholdt gjennom hele livet koblingen til Libanon fra oppveksten. Han snakket flytende arabisk, og ble i 1998 professor II ved American University of Beirut (AUB). Børre hadde årlige opphold i Libanon som gjesteforsker og foreleser. Han var bl.a. ansvarlig for AUBs digitale dokumentasjonssenter, og for det omfattende multimedia-nettstedet Al-Mashriq med kulturelt innhold fra Midt-Østen. I nekrologen fra AUB betegnes Børre som en "pioneer of digitization".

Børre Ludvigsen var en flott kollega, og en god og forståelsesfull venn for mange av oss. Han var et ekte renessansemenneske, sjeldent kunnskapsrik og glad i å diskutere det meste, med sterke meninger om spesielt politikk og teknologi. Samtidig hadde han en svært godt utviklet sans for humor, latteren satt alltid løst når Børre deltok i de kollegiale samtalene.

Vi minnes Børre med takknemlighet og med smil og varme, for alt han har bidratt med og for den han var. Våre tanker går til hans familie og nærmeste. Børre Ludvigsen vil bli dypt savnet.


Jan Høiberg, på vegne av kollegene ved Avdeling for Informasjonsteknologi, Høgskolen i Østfold

 

 

Publisert 9. sep. 2020 14:57 - Sist endret 9. sep. 2020 15:01