Vil du bli lærer?

Hvis du tenker å søke på noen av lærerutdanningene ved Høgskolen i Østfold, bør du lese om Johanne og Kathrines studievalg, og huske at søknadsfristen er 15. april.

Bildet viser Johanne og Kathrine, to kvinner som brenner for læreryrket.

Lyst til å bli lærer? Synes du det er skummelt å søke høyere utdanning? Da bør du lese hva Kathrine (til venstre) og Johanne har å fortelle.

Kathrine Tokle er lærer ved Hurrød skole. Hun sier hun har valgt «verdens beste jobb».

Johanne Løvli er lærerstudent i Halden. Hennes mål "er å bli noens favorittlærer".

Kathrine Tokle forteller

– Jeg fant ut at jeg ville bli lærer da jeg var vikar på en barneskole; Dette var så gøy at jeg visste at jeg måtte søke på lærerstudiet. Jeg ble rett og slett så fasinert av de herlige 6-åringene som tok imot meg med åpne armer. 

Da jeg var ferdig utdannet startet jeg ved den første og nærmeste skolen i byen. Jeg var dessuten i den heldige situasjonen, at uansett hvor jeg ønsket å bosette meg, så ville jeg få meg en jobb som lærer.

Jeg har aldri angret på at jeg tok dette yrkesvalget. Nå etter mange år som lærer i barneskolen og med erfaring fra tre ulike skoler, ser jeg tilbake på et yrke som jeg er så stolt av. Jeg vet jeg gjør en viktig jobb. Det er både en ære og en lykke å få være med på å påvirke så mange barns liv.  Hver eneste dag gleder jeg meg til å komme på jobb. Der blir jeg møtt med så utrolig mange smilende fjes. Jeg føler at jobben min gir meg energi og glede. 

Jeg opplever at det jeg gir av meg selv, kommer tidobbelt tilbake fra elevene mine.

Jeg mener faktisk at jeg har verdens beste jobb. Tenk så mange tunge og triste yrker som finnes,  mens jeg får lov til å møte sånne undrende, små, fine og vakre mennesker hver dag, som igjen gleder seg til å komme til skolen. Sånn sett tror jeg at barneskolen er unik – der møter vi barn med så mye lærelyst og iver. 

Nå er jeg i tillegg så heldig at jeg er lærerutdanner. Jeg får lov å ha en gruppe studenter seks uker hvert år. De gir elevene mye. De gir meg ny energi. Og de hjelper oss lærere til å holde oss faglig oppdaterte.

Her ser dere noen av elevene som jeg har hatt siden 1. klasse. Jeg er så utrolig glad i dem og gruer meg til den dagen om et års tid da våre veier skilles.

Kathrine Tokle allmennlærer og spesialpedagog

Johanne Løvli forteller

Johanne Løvli, som kommer fra Fredrikstad og nylig fikk møte Norges utdanningsminister, valgte først å studere et annet sted enn Høgskolen i Østfold. Her deler Johanne noen av sine erfaringer om det å være ny som student.

– Da jeg skulle velge utdanning etter videregående, valgte jeg å søke meg inn på en skole som ikke lå i nærheten av der jeg bodde. Jeg gruet meg veldig til å starte på en ny skole, i en ny by med nye mennesker og nye rutiner. Det var både skremmende og spennende, fordi jeg ikke visste hva jeg gikk til. Da jeg startet på denne høgskolen følte jeg meg veldig liten fra første dag. Først og fremst lå skolen i en storby, med veldig mange studenter! Jeg følte at jeg forsvant i mengden, men tenkte at dette ville gå seg til. Etter fadderuka var over, kom studiehverdagen og følelsen av at jeg forsvant enda mer i mengden. Jeg følte meg oversett, lite viktig og uvelkommen som student. Det var ingen hyggelig opplevelse, og valgte derfor å hoppe av studiet i starten av 2. semester.

Jeg hadde så ett friår, og tok opp matte på privatskole for å forbedre mattekarakteren min. Nå skulle jeg bli grunnskolelærerstudent og jeg ville gå i Halden. Jeg kom inn på studiet, men merket at klumpen i magen fra forrige gang fremdeles lå der. Det var ekkelt å tenke på at dette kanskje ville bli den samme opplevelsen. 

Jeg valgte å søke meg inn på Høgskolen i Østfold av to grunner: Den lå nærmere mitt hjem og jeg visste at dette var en mindre høgskole enn den jeg tidligere hadde gått på.

Første skoledag kom, og klumpen i magen forsvant raskt. Jeg følte meg virkelig som en student for første gang. Jeg ble raskt en del av fellesskapet, en del av høgskolen og en del av studentmiljøet. Følelsen av å bli tatt imot med åpne armer av både klassekamerater og forelesere var en utrolig stor lettelse. Å gå på en litt mindre skole var nok det beste for meg. Jeg følte meg både sett og viktig. 

Å studere ved Høgskolen i Østfold er nok midt i blinken for dem som ikke ønsker å forsvinne i mengden, og som vil ha et intimt og varmt studiemiljø. 

Lykke til med ditt studievalg! 
Hilsen Johanne grunnskolelærerstudent

Johanne Løvli er student 2. året på grunnskolelærerutdanning 1-7 ved Høgskolen i Østfold.
Foto: Bård Halvorsen, HiØ

Aktuelle lenker:

Grunnskolelærerutdanning 1-7
Grunnskolelærerutdanning 5-10
Alle studier ved Høgskolen i Østfold

SE VIDEO: FEM STUDENTER ANBEFALER LÆRERYRKET

5 lærerstudenter møtte elever fra Halden videregående sammen med utdanningsministeren.
 

Husk: Søknadsfristen er 15. april.

Av Bård Halvorsen
Publisert 5. apr. 2019 10:25 - Sist endret 5. apr. 2019 15:06