Aktuelt

Publisert 30. nov. 2021 19:31

I forbindelse med det franske presidentvalget neste år, tar vi for oss Eric Zemmour - den franske skribenten, forfatteren og politiske provokatøren på ytre høyre i fransk politikk - som kunngjorde 30. november 2021 at han stiller til valg som Frankrikes neste president. Han har blitt kalt en fransk Donald Trump, men stemmer dette? Hvilken bakgrunn har han og hva gjør ham til en konkurrent av Marine Le Pen og av den franske høyreside? Elin Strand Larsen, nesteleder i AreaS, samtaler med Franck Orban, førsteamanuensis i fransk kultur og samfunn ved HiØ og leder i AreaS. Opptaket er lagd 25. november 2021. 

Publisert 8. nov. 2021 10:11

PODKAST: I anledning G20-toppmøtet i Roma 30.-31. oktober 2021 møttes president Emmanuel Macron og president Joe Biden for å ta et skritt videre i forsoningsprosessen mellom de to landene. Bakgrunnen for det var AUKUS-skandalen, hvor Australia brått skrotet en avtale fra 2016 inngått med Frankrike om å kjøpe dieseldrevne ubåter for i stedet å inngå en ny avtale med USA og Storbritannia om leveranse av atomdrevne ubåter. Kontraktsbruddet ble en tankevekker for et Frankrike som fortsatt har globale ambisjoner for sin utenrikspolitikk.

AreaS demokratiseminar: Hvilket Tyskland etter forbundsdagsvalget? Med Kai Hanno Schwind
Publisert 3. nov. 2021 13:46

Kansler Angela Merkel takker for seg etter 16 år ved makten. Hvilket Tyskland etterlater hun seg og hvilket land får vi etter forbundsdagsvalget som ble holdt 26. september 2021? Forskergruppen ved HiØ AreaS tok imot Kai Hanno Schwind 27. oktober 2021 for å diskutere veien videre for Europas og EUs sentralmakt. Kai er førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania. Han leder Kristianias forskergruppe kunstfag og er bl.a. medprogramleder for podkasten "Tyskerne."

Videoopptaket kan hentes på AreaS TV

Publisert 25. okt. 2021 13:12

PODKAST: Rettssaken mot gjerningsmennene bak attentatene i Paris 13. november 2015 startet 8. september og vil vare i åtte måneder. Det er den største rettssaken som noensinne har vært holdt i Frankrike. Rettsprosessen overføres via en webradio til de fornærmede som ikke er til stede. Det er første gang et slikt medium tas i bruk.

Publisert 12. okt. 2021 10:30

PODKAST: Paris-oppholdet «formet» Jonas Gahr Støre, ifølge NRK-journalisten. Du også kan forvente mange berikelser dersom du begir deg ut på et utvekslingsopphold i Frankrike. For å snakke om fransk-norske kulturforskjeller og det å bosette seg i et annet land, har Frankrike forklart denne uken invitert Lorelou Desjardins.

Publisert 29. sep. 2021 19:15

ANALYSE: 15. september skrotet Australia brått en avtale fra 2016 inngått med Frankrike om å kjøpe 12 dieseldrevne ubåter av Attack-klassen mellom 2030 og 2040. Avtalen utløste en diplomatisk krise mellom Frankrike og USA.

fransk kjøkkensjef i gang med å lage mat
Publisert 14. sep. 2021 09:33

PODKAST: Enkelt og raffinert, croissanter og bagetter, kraftige oster og elegante viner, dampende bœuf bourguignon og rosenrøde andebryst, knasende crême brûlée og mektig sjokoladefondant... Det franske kjøkken er variert og sammensatt, et naturlig samlingspunkt for venner og familie – og en god alliert for å vekke utenlandske statslederes og diplomaters velvilje.

Publisert 2. sep. 2021 13:36

PODKASTLoven som skal styrke respekten for republikkens prinsipper i Frankrike ble vedtatt i parlamentet 23. juli 2021 med 49 stemmer mot 19. Det var midt i fellesferien og parallelt med debatten om utvidelsen av vaksinepasset. Avstemningen viser et skille mellom tilhengere og motstandere av en innstramning av fransk sekularitet. Hvordan dette vil påvirke presidentvalget i april 2022, er ennå usikkert.

Publisert 30. juni 2021 11:16

PODKAST: Frankrikes regions- og fylkesvalg er gjennomført. Valgdeltagelsen var lav og venstre-høyre-aksen lever i beste velgående. Begge deler kan påvirke presidentvalget neste år.

Publisert 22. juni 2021 09:54

PODCAST: Dagen før årets EM i fotball for herrer startet, besøkte Emmanuel Macron det franske landslaget. Budskapet var klart: Kun seier kan regnes som et godt resultat. Tenkte han også på sitt eget gjenvalg neste år?

Publisert 7. juni 2021 14:14

PODKAST: Frankrike har i flere år vært hjemsøkt av en spesifikk type kriminalitet: partnerdrap. Mer enn 100 kvinner drepes hvert år i Frankrike av sin partner eller tidligere partner. Hva gjør franske myndigheter for å forhindre disse drapene? Og hvor utbredt er partnerdrap i andre land i Europa?

Publisert 24. mai 2021 21:35

PODKAST: Kan et land slutte fred med sin egen historie når den preges av både berømmelse og skam? Franskmenn står overfor et slikt dilemma. De siste tiårene har de drevet en kontinuerlig selvransakelsesprosess med ambisjoner om å samle nasjonen. Det skjer ikke uten splittelser.

Publisert 10. mai 2021 14:37

PODKAST: Opp gjennom historien har franskspråklig litteratur ofte vært lest verden over, også i Norge, og satt dagsorden for intellektuell og kunstnerisk debatt. Er det fremdeles tilfelle?

Publisert 3. mai 2021 09:23

AREAS INNLEGG: Fra 1989 feirer Polen sin nasjonal dag den 3.mai, for å minne den første grunnloven som ble vedtatt denne maidagen i 1791, etter turbulente forhandlingene i parlamentet, på kongens slott i Warszawa. Det var den siste polske kongen, Stanislaw August Poniatowski, med samarbeidende adelsrepresentanter, som fikk det gjennom, men ikke med støtte fra alle representantene. Begrensning av adelens rettigheter ble mot med motstand fra flere mektige aristokrater.

Publisert 26. apr. 2021 13:19

PODKAST: Karikaturtegninger har vært en grunnpilar for ytringskulturen i Frankrike i en årrekke. Dagens anspente stemning nasjonalt og internasjonalt gjør det mer komplisert for franske karikaturtegnerne å boltre seg fritt i en grenseløs form for frekkhet overfor alt og alle. Tegningene deres er ment å fremprovosere latter og debatt. Men de kan også skape frykt og vrede.

Publisert 29. mars 2021 15:00

PODKAST: Likhetsprinsippet har siden revolusjon i 1789 vært en sentral kampsak i Frankrike. Likevel har det franske samfunnet i lange perioder vært preget av økonomiske, sosiale, kulturelle, geografiske og kjønnsrelaterte ulikheter. Hvordan er situasjonen i dag?