Aktuelt

Publisert 31. okt. 2022 10:35

KRONIKK: Det franske språket er rikt på mange måter. Gjennom 1.000 år med fremragende litteratur har det opparbeidet seg en status som et av verdens vakreste språk. Samtidig har denne statusen, som særlig knyttes til det man kaller referansefransk, ført til at de som snakker fransk annerledes enn det parisiske borgerskapet, ofte utelukkes fra viktige politiske og kulturelle arenaer. Stadig flere franskmenn tar til orde for å bekjempe lingvistisk stigmatisering. Er ikke det franske språket rikt også nettopp fordi det finnes så mange varianter av fransk?

Publisert 27. sep. 2022 11:16

KRONIKK: Etter valget til Nasjonalforsamling i Frankrike i juni i år fikk Marine Le Pens nasjonalpopulistiske parti Nasjonal Samling (NS) 89 representanter. Det er partiets beste resultat noensinne. Partiet har nå den nest største gruppen i Nasjonalforsamlingen etter venstrealliansen NUPES, dannet av det radikale venstrepartiet Det ukuelige Frankrike, kommunistene, sosialistene og de grønne.

Publisert 27. juni 2022 11:46

KRONIKK: Frankrikes diplomatkorps endres. Eksisterende kanaler for utdanning og rekruttering fases nå ut. Beslutningen ble kunngjort mellom de to omgangene av presidentvalget i april 2022. Reformens tilhengere vektlegger behovet for modernisering og effektivitet. Skeptikerne er derimot bekymret for en svekkelse av Frankrikes diplomati. Tradisjon og evolusjon står til en viss grad opp mot hverandre.

Valgvake på Youngs 24. april!
Publisert 25. apr. 2022 13:55

Den norske Atlanterhavskomité, Podkasten Frankrike Forklart og Tankesmien Agenda inviterte til valgvake på Youngs i Oslo i forbindelse med det franske presidentvalget.

To gladiatorer i fransk TV-duell
Publisert 20. apr. 2022 13:13

KRONIKK: 20. april er klimakset i årets franske presidentvalg. De to kandidatene som ble igjen etter første valgomgang 10. april, Marine Le Pen og Emmanuel Macron, møtes i duell på fransk TV kl. 21.00.

Sofasitterne kan gjøre valgutfallet i Frankrike mer usikkert
Publisert 6. apr. 2022 15:37

KRONIKK: Mange frykter at valgdeltakelsen i årets franske presidentvalg kan bli den laveste i den femte republikks historie, eller i alle fall siden 2002, da høyreekstremisten Jean-Marie Le Pen kom til andre valgomgang. Hvorfor lar så mange velgere være å stemme? Hvem er hjemmesitterne? Og hvilken innflytelse vil valgdeltakelsen ha på utfallet av årets valg?

Publisert 7. mars 2022 08:03

KRONIKK: Kort tid før fristen går ut 7. mars kunngjorde endelig Emmanuel Macron at han stiller opp som kandidat for å forbli president i Frankrike i fem år til. En stabil ledelse i meningsmålinger tyder på at han trolig vil gjenvelges. Erfaringen viser derimot at det er vanskelig for sittende franske presidenter å sikre seg en mandatperiode til. Årets presidentvalg kan likevel bli et unntak.

Publisert 8. feb. 2022 07:51

ANALYSE: Kan Eric Zemmour bli kandidaten som står igjen for ytre høyre etter presidentvalgets første omgang i Frankrike 10. april? Kan han slå den sittende presidenten Macron ved andre omgang 24. april? Kan han bli Frankrikes neste president frem til 2027? Svaret på dette er sannsynligvis nei. Men han vil prege fransk politikk i lang tid fremover.

Publisert 2. feb. 2022 13:01

Gjennom historien har allianser inntatt ulike former og hatt ulike funksjoner.

De to siste årene har Covid-krisen bekreftet at alliansebygging er et sentralt verktøy, enten i form av allianse mellom stater eller mellom regjering og befolkning.

Å forstå alliansekonseptet er viktig for å forstå en verden som ikke lenger kjenner fysiske grenser og hvor utfordringer som mennesker møter er globale.