Avdeling for helse og velferd

Høgskolens avdeling for helse og velferd er lokalisert på Kråkerøy i Fredrikstad, og tilbyr bachelor, masterstudier, og videreutdanninger innenfor områder som sykepleie, vernepleie, barnevern, sosialt arbeid og velferd. Avdelingen har gode yrkesrettede utdanninger, med eget velutstyrt ferdighetssenter til bruk for studentene.Når blir barns seksualitet farlig og hvem er overgriperen?

Publisert: 04.05.2017 12:05 av Nina Skajaa Fredheim

Dette er to av temaene under den nasjonale konferansen som holdes i Fredrikstad 9. og 10. mai. Barneombud Anne Lindboe, professor og voldsforsker Kaare Torgny Pettersen og politioverbetjent Kristian Tangen fra Kripos er de første foredragsholderne på et tettpakket program. 

Barneombud_anne-Lindboe.jpg

Barneombud Anne Lindboe mener barn som utsetter andre barn for overgrep ofte bærer med seg erfaringer som tilsier at de trenger mye hjelp. Foto: Marius Hauge for Barneombudet.

I følge Kaare Torgny Pettersen som holder foredrag på konferansens første dag, blir seksualitet skadelig blant barn og unge når disse fire kjennetegnene på likegyldighet opptrer samtidig:

1. Når seksualitet handler om å tingliggjøre andre mennesker
2. Når seksualitet blir grenseløs med hensyn til rett og galt, uten etiske normer
3. Når seksualitet blir følelsesløs
4. Når seksualitet kun handler om å realisere seg selv uten hensyn til andre mennesker

Kaare_Pettersen654.jpg

Pettersen jobber som professor II ved Høgskolen i Østfold og professor i profesjonskunnskap om vold og overgrep ved Høgskolen i Sørøst-Norge.

Målet er å redusere seksuelle overgrep

- Barn som utsetter andre barn for overgrep bærer ofte med seg erfaringer som tilsier at de trenger mye hjelp. Dette er barn som trenger behandling til å forebygge mot nye overgrep, sier barneombud Anne Lindboe.

Opp mot 50 prosent av seksuelle overgrep mot barn og unge utøves av en under 18 år. 

- Gir vi barn og unge med skadelig seksuell atferd riktig hjelp, kan vi forhindre at de begår nye overgrep. Jeg håper og tror at konferansen vil bidra til å øke kunnskapen slik at vi sammen klarer å fange dem opp, og gi riktig behandling og oppfølging, sier psykologspesialist Christian Lunde-Hanssen ved Sykehuset Østfold. 

Konferansen har tittelen "Barn og unge med skadelig seksuell atferd
Den viktige hjelpen for å forebygge overgrep mot barn" og finner sted på Litteraturhuset i Fredrikstad og Høgskolen i Østfold 09.-10.mai.
Konferansen arrangeres av Høgskolen i Østfold, Sykehuset Østfold, Konfliktrådet, Fylkesmannen i Østfold og Redd Barna.