Avdeling for ingeniørfag

Høgskolens avdeling for ingeniørfag er lokalisert på Kråkerøy i Fredrikstad, og har ca 650 studenter og 60 ansatte. Avdelingen tilbyr bachelorstudier i ingeniørfag innenfor bygg, elektro, industriell design, kjemi, maskin og bioingeniørfag, og tilbyr samtidig det unike teknologistudiet innovasjon og prosjektledelse. Avdelingen legger til rette for flere innganger til ingeniørstudier; Y-veien og TRES, samt Realfagskurs. Satsningsområder ved avdelingen er energi, miljø, innovasjon og materialteknologi. 
Pris for beste forretningsplan i NM for studentbedrifter

Publisert: 07.06.2017 13:10 av Nina Skajaa Fredheim

Lacteus SB fra Høgskolen i Østfold er vinner av beste forretningsplan i NM for studentbedrifter.

Studentbredrift_Lacteus-SB_Ostfold.jpg

Lacteus SB fra Høgskolen i Østfold er vinner av beste forretningsplan i NM for studentbedrifter. Fra venstre: Petter Tingelstad, Anders Lind Andersen, Andreas Erichsen, Jan Erik Ødegård og Eva Victoria Øygard. Foto: Nikolai Refshal.

Dette skrev Høgskoleavisa 6. juni:

NM for Studentbedrifter går av stabelen i Næringslivets Hus (NHO) 6. - 7. juni. 20 studentbedrifter fra hele landet har kvalifisert seg til årets NM. Studentbedriftene konkurrerer i åtte ulike kategorier.

Vil redusere matsvinn

– Vi har jobbet mye med studentbedriften vår, og produktet begynner å ta form. Det blir spennende å presentere idéen vår foran juryen. Vi håper vi får muligheten til å utvikle oss videre og bidra i kampen mot matsvinn, sier Eva Victoria Øygard, daglig leder i Lacteus SB.

Forretningsideen deres er å produsere en PH-indikator til melkekartong for å se når melken blir sur. Dette fordi melken holder mye lengre enn best før datoen. På denne måten kan de forhindre noe av all maten som kastes!

Sammen med Lacteus SB, drar også FaciLock SB, Ásamt SB og TEDDS SB alle fra Høgskolen i Østfold, for å representere Østfold på årets NM.

I tillegg til å forhindre at meieriproduktene kastes, har studentene fra HiØ utviklet en app som vil fungere som kulturlivets Trivago. De har laget en ny type avfallscontainerlås som vil gjøre det mer økonomisk og ressursvennlig for brukere og renovasjonsselsvaper.

Og de har løst problemet med skruehull i vegg ved at de har utviklet et opphengsstativ du kan sette opp ved å spenne den mellom tak og gulv.

Nordmenn har lav motivasjon for gründerskap

Abelia, NHOs avdeling for kunnskaps- og teknologibedrifter, lanserte i forrige uke sitt Omstillingsbarometer for 2017. De konkluderer med at det er gode oppstartsmuligheter i Norge, men at nordmenn har svært lav motivasjon for å starte egne bedrifter.

– Gjennom å drive Studentbedrift får studentene oppleve at det er mulig å realisere egne ideer, og de får oppleve gleden av å se resultatene av det de har skapt. Studentbedrift øker motivasjonen og senker terskelen for å starte for seg selv. En økt satsing på Studentbedrift er næringsutvikling i praksis. Derfor bør alle studenter i Østfold få tilbud om Studentbedrift, sier Christer Engström, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Østfold.

NHO-sjefen ønsker flere studentbedrifter

Ungt Entreprenørskap har i år 20-års jubileum, og NHO var en av initiativtakerne til å starte organisasjonen. I 2016 var over 150 000 elever og studenter involvert i Ungt Entreprenørskaps aktiviteter i utdanningen sin.

– Da NHO tok initiativ til opprettelsen av Ungt Entreprenørskap, var det for å styrke samarbeidet mellom skole og arbeidsliv. I dag, 20 år etter, ser vi at UE har fått stor betydning i å utvikle barn og unges kreativitet og skaperglede. Ikke minst bidrar de til at skolen gir mange unge erfaring i å starte egen bedrift. Derfor vil NHO fortsette det gode samarbeidet med UE, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO.

– Vi gleder oss til å ta imot unge entreprenører på spranget ut i arbeids- og næringsliv til NM i Næringslivets Hus. Vi håper konkurransen vil inspirere enda flere utdanningsinstitusjoner til å legge til rette for studentbedrifter, sier Skogen Lund.

Vinnerne av Norges beste Studentbedrift 2017 og Ferdprisen for størst internasjonalt potensial skal representere Norge i EM i Helsinki i sommer.

Dette er juryens begrunnelse for utmerkelsen til Lacteus SB:

En strukturert og kortfattet forretningsplan med svært god beskrivelse av produktet. De ansatte i bedriften har relevant bakgrunn i kjemi som øker troverdigheten til kvaliteten på produktet. Forretningsplanen scorer ekstra høyt ved at det tydelig er definert et problem i markedet som produktet deres har løsningen på, og de får pluss for at de løser et samfunnsaktuelt problem. I tillegg viser bedriften god økonomisk forståelse gjennom hele økonomidelen, og bedriften tenker etisk gjennom å ha et miljøvennlig fokus under produksjonen av et miljøfremmende produkt.