Avdeling for ingeniørfag

Høgskolens avdeling for ingeniørfag er lokalisert på Kråkerøy i Fredrikstad, og har ca 650 studenter og 60 ansatte. Avdelingen tilbyr bachelorstudier i ingeniørfag innenfor bygg, elektro, industriell design, kjemi, maskin og bioingeniørfag, og tilbyr samtidig det unike teknologistudiet innovasjon og prosjektledelse. Avdelingen legger til rette for flere innganger til ingeniørstudier; Y-veien og TRES, samt Realfagskurs. Satsningsområder ved avdelingen er energi, miljø, innovasjon og materialteknologi. 
Lykkelige ingeniørstudenter feiret at de nådde målet

Publisert: 22.06.2017 12:25 av Ann-Kristin Johansen-SSAF

ÃRETS EXPO-VINNERE: Tre bachelorgrupper mottok priser for sine prosjekter under avslutningen denne u

- Det ligger masse hardt arbeid bak, forsikrer avgangsstudentene som etter tre års bachelorstudier endelig kan kalle seg ingeniører.

(Bildetekst) ÅRETS EXPO-vinnere: Karoline Friis (f.v.) med prosjekt B17B03, Anne Birgitte Sivesind Strebel, Gina Furuli og Kristoffer Haukeland med prosjekt B17I05 og Anne Lise Hild Berger og Christina Weberg Haukebø med prosjekt B17ID05. Studentene vant i klassene «beste prosjekt med tanke på verdiskapning», «beste utforming av stand» og «mest innovative produkt».

Tirsdag 20. juni ble det arrangert avslutningsseremoni for ingeniørstudentene ved Avdeling for ingeniørfag. Da kunne studentene se tilbake på tre år med bachelorstudier, vel gjennomført EXPO-utstilling og krevende, muntlige høringer i bachelorprosjektene. Da studietiden ble avsluttet med lunsj og høytidelig overrekkelse av karakterutskrifter var det latter og lettelse som preget forsamlingen.

- Det er veldig mye jobb som ligger bak og mange sene kvelder på laboratoriet, forsikret byggstudent Karoline Friis.

Sammen med byggstudentene Tord Nordmo, Ole Morten Fjeldberg og Bjarne Muilwijk gjennomførte hun bachelorprosjektet med tittelen «Reologiske og mekaniske egenskaper i betong ved ulike kornfordelingskurver med vasket maskinsand». Prosjektets oppdragsgiver var Franzefoss Pukk AS og Norbetong AS. Studentenes innsats ble belønnet med EXPO-prisen for beste prosjekt med tanke på verdiskapning.

- EXPO var veldig morsomt og det at vi vant pris var overraskende, sa en smilende Friis.

 Krevende prosjekter

Prosjektet «Menneske –maskin interaksjon knyttet til Nær Infrarød Spektrometer» fikk prisen for mest innovative produkt.

- Dette har vært veldig spennende, men også krevende og mye å sette seg inn i, forsikret student Anne Lise Hild Berger som gjennomførte prosjektet sammen med Christina Weberg Haukebø.

Den tredje EXPO-prisen gikk til prosjektet «Prosjektering og utvikling av forskningsstasjon i Hessdalen». Gruppa ble belønnet for beste stand. Samme dag som EXPO-avslutningen ble gjennomført var prosjektet til behandling i formannskapet i Holtålen kommune.

- Det som har vært veldig spesielt i denne saken er at det handler om å etablere en forskningsstasjon i et landskapsvernområde. Nå blir det spennende å høre om byggesøknaden blir godkjent, innrømmet student Anne Birgitte Sivesind Strebel som har gjennomført prosjektet sammen med Gina Furuli og Kristoffer Haukeland.


Viktig arbeid for regionen

Det var mange som ønsket å si noen ord til avgangsstudentene på avslutningsseremonien. Blant dem rektor Hans Blom.

- Kunnskap og kompetanse er i dagens samfunn en nøkkel til både interessante arbeidsoppgaver, en trygg økonomi og til å kunne delta i samfunnsutviklingen på en konstruktiv og kunnskapsbasert måte, sa han.

Rektor var ikke minst imponert over kvaliteten på årets bachelorprosjekter hvorav de fleste er utført i samarbeid med det regionale arbeidslivet.

- Ved å gå rundt på EXPO vises det tydelig hvor viktig ingeniørutdanningen på HiØ er for samfunnet og ikke minst vår region, sa Blom.

Vi kan så mye mer enn vi aner

Studentrådsleder på ingeniøravdelingen, Christer Olofsson holdt en gripende tale og sørget for å gi studentene en tydelig stemme på årets avslutning.
- Vi har förändrats under vår tid här. Inte bara har vi fått en solid och bra utbildning vi kan vara stolta över, men förändring i det avseendet att vi har utvecklats, sa han og fortsatte:

- Jag känner studenter här som har hatat att stå framför andra och ha muntligt framförande, som nu är strålande på just det. Andra har aldrig trott att de skulle klara av att fullfölja dessa år, men som nu sitter här idag och snart har sitt vittnemål i handen som ett bevis på att vi kan så mycket mer än vi anar.

I sin tale til medstudentene la Olofsson blant annet vekt ingeniørenes viktige rolle i «det grønne skiftet» samfunnet står fremfor.

- Det finns många goda anledningar att vi nu har fag som heter exempelvis Øko-design, eller energi & miljøteknikk i bygg. Vi går härifrån med framtiden, vi är framtiden, och det kan ingen ta ifrån oss, ingen ska ta det ifrån oss, för som sagt, vi behövs där ute, sa studentrådslederen.

Må løse helt nye problemer

Årets EXPO ved ingeniøravdelingen var den 25. i rekken og antallet bachelorprosjekter var rekordmange. En oversikt over alle prosjektene og lenker til deres hjemmesider finner du ved å klikke her.

- Dere kommer til å lære problemer som vi gamle ingeniører ikke hadde og ikke ante at skulle finnes, sa dekan ved ingeniøravdelingen Kamil Dursun i sin avskjedstale til studentene.

Dursun sendte med de ferske ingeniørene en solid dose ros på veien.
- EXPO’en de to siste dagene er et bevis på at det jammen ikke er lite dere klarer å utrette innenfor en gitt tidsfrist. Jeg gratulerer dere alle, dere er profesjonelle, sa dekanen.

NITO17.JPG

Årets NITO-pris ble også delt ut på årets EXPO-avslutning. Den gikk til bioingeniørstudentene Renate Onstad Ørebeck, Thomas Haugen, Alexandra Rønning og Martine Abrahamsen for prosjektet «Hvordan påvirker overføring av antibiotikaresistens-plasmid vekst, svømming og biofilm hos E.coli?». Det er første gang et bioingeniørprosjekt tildeles NITO-prisen. I juryens begrunnelse het det blant annet at prosjektet har et høyaktuelt team og er det selvstendig delprosjekt i et større prosjekt.

 Les mer om EXPO ved ingeniøravdelingen og få tilgang til årets EXPO-katalog på denne siden.