Sommer, morgenkaffe og en lang bokliste

Marianne Klever Næss, leder av SiØ Råd og Helse har savnet de fysiske møtene med studentene denne koronavåren. Nå ser hun fram til en høst med fine samtaler og øyekontakt. Men først skal hun lese «Becks siste sommer» i solveggen på Rosehuset.

Bilde av Marianne Klever Næss foran sommerhuset Rosehuset på Hvaler.

Leder for Studentsamskipnaden i Østfold Råd og Helse (SiØ Råd og Helse), Marianne Klever Næss tilbringer mesteparten av sommeren i Rosehuset på Hvaler. (Foto: Privat)

Hva gir deg skikkelig «sommerfølelse», Marianne?
Sommerfølelsen kommer når de første rosene blomstrer, når jeg har kjøpt bøkene som jeg gjennom vinteren har satt på «sommerferielisten» og når badetemperaturene frister (helst når de runder 20 grader...)

Hvilke ferieplaner har du i sommer?
For et par år siden overtok jeg min oldemors gamle hus på Skjærhalden (Hvaler). Huset, som er et av de aller eldste i Skjærhalden «sentrum», er fylt av gamle familieklenodier fra flere generasjoner. Hagen var veldig vakker med mange busker, frukttrær og «roseallé», og huset gikk under navnet Rosehuset da oldemor bodde der. Vi prøver å gjøre huset og hagen verdig dette navnet igjen. Det er vårt fritidsparadis både om sommeren og til andre årstider. Så ferieplanen er å være øyboere nesten hele sommeren. Men det blir også en tur til Vestlandet. Og for at vi ikke skal få abstinenser etter gamle hus må vi selvfølgelig bo på historiske hoteller :) 

Hvilken bok har du på nattbordet i sommer?
Jeg har alltid en stor bunke bøker som venter ved feriestart. I år ligger den tyske «Becks siste sommer» øverst. Jeg har lest gode anmeldelser og gleder meg til å starte på den. 

Hva er den ultimate sommerlåten for deg?
Jeg er nok veldig mainstream for min generasjon. Spiller Postgirobygget, de Lillos, Bo Kaspers, Jo Nesbø og CC Cowboys hver eneste sommer og prøver alltid å få med meg noen sommerkonserter og festivaler både i Fredrikstad og på Hvaler. Men akkurat i år er «Hvis verden» med Chris Holsten og Frida Ånnevik den absolutte favoritten.

Kan du fortelle om et fint ferieminne fra barndommen?
Sommerferie i barndommen betød alltid besøk hos familien i Danmark. Min mor kom fra Sønderjylland som er den sydligste delen av Jylland, og det var ingen sommer uten besøk hos hennes foreldre. Å være hos mormor og morfar betød å hente egg hos gamle Karen på en gård i nærheten, spise «verdens største gammeldagse vaffel-is» i gågaten i Tønder og å bade på de eviglange strendene på Rømø. Vi kombinerte som regel besøket med noen uker på biltur i Europa. Så besøk hos mormor og morfar betød også å glede seg til å se nye steder, byer og land – og å fortelle om alle opplevelsene når vi kom tilbake og bodde noen dager hos dem før vi reiste videre nordpå. 

Når står du opp i sommerferien? Bruker du vekkerklokke, kanskje?
Jeg bruker ikke vekkerklokke i ferien. Men det betyr ikke at jeg sover til sent på dag. Jeg våkner som regel tidlig og liker å ligge og lese i sengen om morgenen. Deretter er det flere kopper morgenkaffe i hagestuen i Rosehuset før dagen starter, kanskje med et bad på «bystranda».

Som ansatt, hva setter du mest pris på ved Høgskolen i Østfold?
Jeg setter stor pris på det veldig gode samarbeidet vi i SiØ Råd og Helse har med ansatte i studieadministrasjonen og fagansatte. Dette er viktig for å hjelpe studenter som trenger tilrettelegging eller har ulike utfordringer. Vi har en absolutt taushetsplikt. Derfor kan vi kun kontakte høgskolen på vegne av studenter hvis den aktuelle studenten ber oss om det og gir oss tillatelse til det. Samarbeidet mellom ansatte i HiØ og oss i SiØ Råd og Helse handler av den grunn mest om utvikling av rutiner og systemer. Jeg opplever at alle anerkjenner hverandres faglige kompetanse og arbeids- og ansvarsområder. Det gjør samarbeidet smidig og enkelt. Det setter jeg virkelig stor pris på. 

Hva har du savnet mest med å sitte på hjemmekontor under koronakrisen?
Jeg har savnet å treffe studentene fysisk. Har snakket med mange på telefon og via video gjennom hele perioden. Og takket være digitale hjelpemidler har jeg kunnet snakket mye oftere enn vanlig med mange av dem. Det har heldigvis fungert fint. Men jeg har virkelig kjent hvor viktig det er å kunne se hverandre i øynene, hvor mye kroppsspråket understreker det vi sier verbalt og hvor godt det er å sitte i samme rom når vi snakker om større og mindre utfordringer, bekymringer og vansker. 

I en kronafri jobbtilværelse – hva har du i matpakka?
Jeg spiser vanligvis salat fra SiØ Spis. Liker å plukke ingredienser og sette sammen det jeg har lyst på der og da. Det er mange muligheter for meg som er pescetarianer. Jeg gleder meg til en tid med mindre smittehensyn slik at de selvbetjente salatbarene kan åpne igjen. 

Hva ser du mest frem til i undervisningsåret 2020/2021?
Jeg gleder meg til å ha det hyggelige kontoret på studiested Halden som base igjen. Det gir en egen ro og inspirasjon å jobbe i akkurat det rommet. Jeg håper også å kunne treffe både kjente og nye studenter fysisk der. Men vi har lært enormt mye gjennom koronaperioden og er nå ganske rutinerte i bruk av videosamtaler. Så det fungerer også bra. 

Til slutt, hvis du kunne ta med deg 3 personer på en øde sydhavsøy i sommer – hvem ville de være?
Min mann og jeg har vært på en sydhavsøy sammen tidligere. Dessuten har vi «campert» sammen med hjemmekontorer i ulike deler av huset fra 12.mars til slutten av juni. Så han tilgir nok at jeg ville invitert med meg tre andre personer ;)

Den første er forfatteren bak pseudonymet Elena Ferrante. Hun (eller han?) representerer mitt favoritt-ferieland Italia og har skrevet innsiktsfullt og engasjerende om jenter/kvinners historie og utvikling gjennom flere tiår i Italia. Jeg håper å lære både historie og språk og at hen har med seg god italiensk vin i bagasjen.
Den andre er en dansk slektning; psykologiprofessor og samfunnsdebattant Svend Brinkmann som både skriver og snakker mye om viktigheten av å kunne si nei og å kunne stå imot et stadig sterkere krav til personlig utvikling. Han er også opptatt av FOMO; «Fear of missing out». Det kunne være spennende å teste livet på en sydhavsøy helt uten tilgang til internett og annet som preger hverdagene våre sammen med ham. Hvordan påvirker FOMO oss i en slik situasjon?

Å reise til en sydhavsøy sommeren 2020 er dessverre helt urealistisk. Derfor er det heller ikke realistisk å ta med den siste personen. Jeg ville nemlig invitert en som gikk bort under koronaperioden og dessverre uansett ikke kunne blitt med. Men drømmen er å tilbringe dager sammen med et av mine aller største faglige, politiske og samfunnsengasjerte idealer; tidligere professor i psykiatri, president for Norges Røde Kors, statsråd og stortingspolitiker Astrid Nøklebye Heiberg. Jeg har så mange spørsmål og tanker, og jeg vet at hun hadde så mange kloke svar..... 
 

Publisert 7. juli 2020 08:30