Klar melding fra studentene: De vil tilbake til undervisning på campus

Mange av studentene som har deltatt i den siste Studiebarometer-undersøkelsen har snart gått halve bachelorløpet sitt knapt uten å ha opplevd fysisk undervisning. Det er de grundig lei av.

Studentene melder i Studiebarometeret om at de vil tilbake til fysisk undervisning. Arkivfoto fra Campus Fredrikstad: HiØ.

Studieåret 2021 reflekteres i den årlige undersøkelsen Studiebarometeret som ble lagt frem tirsdag 8. februar.

Studenter ved HiØ rapporterer om at de er godt fornøyd med valg av studieprogram, men melder om at de alt i alt er mindre tilfredse med studiesituasjonen under pandemien enn for ett år siden.

– Dette er vi dessverre ikke overrasket over, sier rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen ved Høgskolen i Østfold.

Rektor Lars-Petter Jelsness-Jørgensen. Foto: HiØ.

Studentene har fått mulighet til å uttale seg om spesifikt om korona-situasjonen i student-undersøkelsen og har blant annet uttalt seg om digital undervisning kontra fysisk under visning. 

Tilbakemeldingen er klar. 

Studentene ønsker ikke å erstatte fysisk undervisning med digital undervisning. Naturlig nok er dette enda mer gjeldene når det kommer til praksis, laboratorieøvelser, feltarbeid, og ekskursjoner.  

– Ved Høgskolen i Østfold har vi dessverre vært mer belastet med nedstengning enn flere andre steder i landet på grunn av høyt smittetrykk. Dette har naturlig nok gått ut over studentene som har tatt mye av byrden som følger av stengte undervisningslokaler og lesesaler, samt mye digital undervisning, utrykker rektor.

– Nå som regjeringen har åpnet opp og fjernet de fleste av koronarestriksjonene, har vi tro på at vi skal bedre situasjonen for studentene igjen, sier han. 

Digital undervisning går ut over det sosiale og faglige miljøet

Studentene i undersøkelsen ved alle landets universiteter og høyskoler melder om at de i 2021 opplevde at det sosiale og faglige miljøet ikke har stått til forventningene. Det samme gjelder for studentene ved Høgskolen i Østfold.

– Svarene i Studiebarometeret er helt i tråd med svarene i Studentenes helse- og trivsels­undersøkelse (SHoT) som ble offentliggjort i mars i fjor. Den viste at 7 av 10 studenter vurderer den digitale undervisningen som dårligere under koronapandemien, forteller Jelsness-Jørgensen.

Omlag halvparten av studentene svarte i Studiebarometeret at de ikke har blitt godt integrert i et sosialt studentmiljø i løpet av koronapandemien. 

– Dette er dessverre en opplagt konsekvens av pandemien i seg selv, men ikke desto mindre kritisk og trist, sier rektoren.

Pandemi­millioner for å hjelpe studentene

1. februar annonserte regjeringen at de tildeler 170 millioner kroner til studentsamskipnader, fagskoler, høyskoler og universiteter for å hjelpe studentene å fortsette på studiene og bidra til flere sosiale lavterskeltilbud.

– Vi skal selvfølgelig samarbeide tett med studentene slik at disse midlene kommer studentene mest mulig til nytte, sier Jelsness-Jørgensen.

Fakta om Studiebarometeret

  • Undersøkelsen ble gjennomført av NOKUT for niende gang denne høsten. 
  • Alle studenter i andre studieår på et bachelor- eller masterprogram mottok undersøkelsen. 
  • Ved HiØ var det totalt 660 respondenter, noe som gir en svarprosent på 43

Her finner du alle resultatene i Studiebarometeret for 2021

Av Nina Fredheim
Publisert 8. feb. 2022 08:00 - Sist endret 8. feb. 2022 08:27