Gir full gass i det tverrfaglige samarbeidet

Masterstudentene som skal studere tverrfaglig samarbeid på heltid har inntatt Høgskolen i Østfold.
forside.JPG

Sammen med to deltidskull fikk de nye studentene i dag sitt  første møte med hverandre og de fagansatte ved Høgskolen i Østfold og Avdeling for helse- og sosialfag.
Masterudanningen i tverrfaglig samarbeid i helse- og sosialsektoren ble etablert allerede høsten 2008, men da kun som deltid. Studentene skal blant annet utvikle kompetanse til å igangsette og videreutvikle helhetlige og samlende tjenestetilbud og bidra til nytenkning og innovasjonsprosesser innen helse- og sosialsektoren. Helt nytt for året er imidlertid de åtte studentene som skal studere på heltid. Blant disse er lærer Trude Solvang.
- Etter 26 års arbeidserfaring ser jeg helt klart behovet for å samarbeide på tvers av fagområdene i kommunal sektor, forteller hun.
Per i dag opplever hun at dette ofte er vanskelig.
- Det er kjempefrustrerende, medgir den ferske fulltidsstudenten.

Oppgang i søkertallet

Også dekan Synnøve Narten understreket behovet for studiet da hun innledet informasjonsmøtet for de nye studentene. Dette semesteret er det også oppstart for et masterstudium i psykososialt arbeid. Men det nye studietilbudet har ikke ført til en nedgang i antall søkere til masterstudiet i tverrfaglig samarbeid.

- Vi har hatt en stor pågang. I år var det 71 søkere og det er hele 25 flere enn i fjor. Dette til tross for at det altså er etablert enda en master, kunne Narten fortelle.
Hun tror ikke at veksten i antall søkere til studet er tilfeldig.

- Det skyldes blant annet et kompetansekrav innenfor disse feltene. Alle grupper som har komplekse behov etterlyser tverrfaglig samarbeid. Økt fokus på dette betyr å skape nye samarbeidsformer og øke kunnskapen om andre profesjoner, sa dekanen som samtidig oppfordret studentene til å bruke tiden godt.

Vil finne gjerne finne problemene

Dagens deltidsstudenter bruker fire år på masterstudiet mens fulltidsstudiet innebærer to år.
- Det er litt tilfeldig at det ble akkurat dette studiet, men jeg starter med et åpent sinn og håper det blir mange gode forelesninger, forteller fulltidsstudent Therese Nguyen.

Medstudent Solvang (bildet) håper studiet vil gi henne noen svar i forhold til de utfordringene hun allerede har støtt på ute i arbeidslivet.
- Jeg forventer å få innsikt i hvordan andre kommuner og offentlige etater jobber sammen tverrfaglig. Og ikke minst hva som hemmer samarbeidet og hvor det stopper opp, forteller hun.

(Tekst og foto: Ann-Kristin Johansen)

Publisert 5. sep. 2012 13:57 - Sist endret 5. nov. 2022 14:50