Småbarnsdagene i Østfold

200 på seminar ved HiØ: – Målet vårt er å gi hvert enkelt barn mulighet til å mestre sine egne liv, sa fylkeslege Elisabeth Lilleborge Markhus, da hun åpnet ”Småbarnsdagene i Østfold”.
ElisabethLilleborgeMarkhus.jpg

”Psykisk helse hos de minste barna” er temaet for denne samlingen 25. og 26. oktober ved Høgskolen i Østfold, Halden.

Det er en arbeidsgruppe med representanter fra Fylkesmannen, Høgskolen i Østfold og Sykehuset Østfold som nå arrangerer Småbarnsdagene i Østfold 2012. 

Ønske om økt kunnskap og samhandling

– Seminaret samler stor kompetanse for å hjelpe barn i fylket vårt, sier fylkeslege Elisabeth Lilleborge Markhus.

I alt 218 deltakere var samlet i Aud Max under åpningen av Småbarnsdagene i Østfold i formiddag.

– Vi tror på forebyggende arbeid, innledet Kåre Olafsen fra Sykehuset Østfold på vegne av arbeidsgruppen som står bak seminarets program (gjengitt nedenfor).

Fylkeslegen i Østfold sa som første hovedinnleder at småbarnsseminaret kan bli en tradisjon.

– Depresjoner, rusmisbruk og psykiske lidelser er blant verdens dyreste sykdommer. Og særlig små barn er utsatt når foreldrene blir syke. Derfor er det så viktig at dere kommer sammen, knytter nettverk og deler erfaringer for at vi kan hjelpe flere enda bedre og tidligere.

Bakgrunnen for arrangementet er ifølge arbeidsgruppen et ønske om en kunnskapsbasert samhandling fra og med svangerskapsomsorgen, med god tverrfaglig kompetanse overfor tidlige foreldre-barn samspill - både når det gjelder vurdering, forståelse og tiltak.

I løpet av oppstartseminarets første dag tar psykolog Anders Brodal (bildet) fra Universitetet i Gøteborg opp betydningen av den tidlige tilknytningen, en metode for å vurdere tilbaketrekkingsatferd, forståelse av barnets temperament og betydningen av tidlige traumer.

Målgruppen for seminaret: Alle som jobber med de minste barna og deres familier, på tvers av både kommunegrenser, forvaltningsnivå og faggrupper.

Program for Småbarnsdagene 2012

Torsdag 25. oktober:

09:00 – 09:15: Åpning ved fylkeslege Elisabeth Lilleborge Markhus.

09:15 – 16:00: Tilknytning – betydningen av nære følelsesmessige relasjoner i et utviklingsperspektiv
Professor fil. dr. Anders Broberg Psykologiska institutionen, Universitetet i Gøteborg

Fredag 26. oktober:

09:00 – 11:00: ”Alarm Distress Baby Scale ”(ADBB): Et verktøy for å vurdere tilbaketrekkingsatferd hos de minste barna

Helsesøster/forskningskoordinator Unni Tranaas Vannebo, Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse/RBUP Øst og Sør

11:00–12:00: Lunsj

12:00–14:00: Temperament og forståelse av små barns individualitet. Presentasjon av sped- og småbarnsnettverket i Østfold.

Psykologspesialist dr. philos. Kåre S. Olafsen, Åsebråten barne- og ungdomspsykiatriske klinikk, Sykehuset Østfold/Nasjonalt kompetansenettverk for sped- og småbarns psykiske helse/RBUP Øst og Sør

14:00 – 16:00: Skammens betydning for barns utvikling

Førsteamanuensis PhD Kaare Torgny Pettersen, Høgskolen i Østfold

Publisert 25. okt. 2012 11:40 - Sist endret 5. nov. 2022 17:01