Drømmer om å jobbe utenriks

Når kunnskap, kulturarv og politisk engasjement går hånd i hånd. Zorav Darisiro har flere drømmer og deler de gjerne med andre.
Zorav Darisiro

ZoravFotoAisa.jpg

Zorav Darisiro er opprinnelig fra Kurdistan, studerer bachelorstudium i samfunn, språk og kultur og drømmer om en jobb utenriks. (Foto: Aisa Therese Navarrete Fredh)

– Jeg heter Zorav og er 29 år gammel. Jeg er opprinnelig fra Kurdistan, den Iranske delen og kom til Norge i 1991. Der vokste jeg opp på Osterøy utenfor Bergen. Nå bor jeg på Ørje med kone og to barn.

Hva fikk deg til å velge Høgskolen i Østfold?

– Det var egentlig helt tilfeldig. Foreldrene mine hadde flyttet fra Bergen til Ørje i Østfold og naturlig nok fulgte jeg etter. Jeg hadde hørt lite om HiØ på forhånd, før jeg fant ut at det var en høyskole i Østfold og fant ledige plasser på restplass.no.

Hvorfor valgte du bachelorstudium i samfunn, språk og kultur?

– Jeg valgte opprinnelig årsstudium i engelsk, men etter veiledning fra en flott studieveileder fikk jeg byttet til bachelorstudium i samfunn, språk og kultur hvor årsstudium i engelsk kan inngå. Dette ga meg en valgfrihet som passet meg utmerket, ikke minst en tverrfaglig bachelor med vekt på emner som kultur, historie, politikk og administrasjon, som åpner opp for mange muligheter.

Hva liker du best med studiet?

– Jeg liker valgfriheten og at studiet er selvstendig. Hvis jeg skal trekke frem et spesielt fag må det være engelsk med Robert Mikkelsen. American studies og American pluralism engasjerer mye og Robert Mikkelsen som foreleser skiller seg ut faglig. På engelsk påbygging har han også emnet «Science fiction: the future as history», som er det eneste i sitt slag i hele landet.

Er det annet med studiet du vil tilføye?

– Studietur til York i England på årsstudium i engelsk var en veldig flott sosial aktivitet som skapte et godt samhold i klassen. Et tettpakket tverrfaglig undervisningsopplegg på dagtid og mye moro på den lokale puben på kveldstid ga minner for livet. Jeg har også tatt statsvitenskapelige emner som har gitt meg mye utbytte i studiet, både personlig og profesjonelt.

Kommende studenter lurer helt sikkert på hvordan det er å studere ved HiØ. Hva er dine opplevelser og tanker om dette?

– Jeg ble positivt overrasket da jeg kom til HiØ for studiemiljøet er så bra! Jeg gikk to år på et universitet før jeg kom til Østfold. Der mistet jeg fullstendig gløden og studenten i meg. Forelesere hadde sjeldent tid og studieopplegget var lite tilfredsstillende. På HiØ får man tilgjengelige forelesere, toveiskommunikasjon i undervisningen, mindre og sosiale klasser, ikke minst enormt gode studieveiledere. Den nærheten og tilgjengeligheten er uvurderlig. HiØ er rett og slett supert for førstegangsstudenter for det gir en mild inngang til akademia.

Hvis du skulle gitt tre viktige råd til kommende studenter hva ville det vært?

  • Forbered deg på at det blir en del arbeid for kunnskap kommer ikke gratis.
  • Bli kjent med systemet. Finn ut hvem som er dekan, studieveiledere og faglig ansvarlige.
  • Det sosiale er også viktig. Derfor engasjer deg politisk og skap et kontaktnett på skolen. Det er nemlig viktig å være med på aktiviteter som gjør at du blir en bedre student.

Savner du noe i studietiden?

– Sosialt savner jeg ikke noe. Jeg er en veldig sosial person og på HiØ får man muligheten til å være sosial til enhver tid. Jeg har vært aktiv i Studentparlamentet og deltatt i andre sosiale aktiviteter også. Faglig savner jeg nok muligheten for arbeidspraksis ved en arbeidsplass eller organisasjon. Det er viktig med knagger så vi kan prøve ut kompetansen før studieløpet er ferdig. Det er riktig nok lagt opp til utveksling med utenlandske utdanningsinstitusjoner slik at man får en kulturpraksis, men for meg som har kone og barn så er ikke det aktuelt.

Hva tror du kan gjøres for å lokke til oss flere studenter?

– På Høgskolen i Østfold blir du sett og hørt. Det er et åpent og tilgjengelig miljø med store muligheter for tverrfaglighet. Samholdet du får som student finnes ikke ved et universitet og det bør fremheves mye mer enn det gjøres i dag. I tillegg til faglig gode forelesere som skiller seg ut, bør også de dyktige studieveilederne fremheves. HiØ har nemlig en svært dyktig og imøtekommende administrasjon som gjør det enklere for studenten gjennom studieløpet.

Hvis du kunne velge fra øverste hylle hva ville du jobbe med etter endt studieløp?

– Drømmen er å jobbe for Utenriksdepartementet, Utlendingsdirektoratet eller ikke-statlige organisasjoner som f. eks Norad. Her er det få jobber og mange om beinet så i første rekke ønsker jeg å ta videre studier i praktisk-pedagogisk utdanning for å undervise. Jeg er åpen for å flytte på meg og kan tenke meg ut av landet for å jobbe som engelsklærer. Jeg har også så lenge jeg kan huske hatt et politisk engasjement og jeg er veldig opptatt av min kurdiske kulturarv.

Er din kurdiske kulturarv noe du kunne ha jobbet med?

– Identitet er en viktig pådriver for meg, spesielt når den kurdiske kulturarven er svært lite nedskrevet. Jeg ønsker at mine barn og andre kurdiske barn skal få den samme kulturelle ballasten som jeg fikk av min far, som er en stor kilde til kunnskap om Kurdistan. Derfor har jeg de siste tre årene, ved siden av studier, skrevet ned tanker om hva dette kan innebære. Jeg ser at det fort kan bli både to og tre bøker med det jeg har skrevet ned til nå, avslutter Darisiro med et stort og varmt smil.

Aktuelle lenker:

Les mer om bachelorstudium i samfunn, språk og kultur

Les mer om Praktisk-pedagogisk utdanning, heltid

Les mer om Praktisk-pedagogisk utdanning, deltid

Les mer om Praktisk-pedagogisk utdanning for yrkesfag for trinn 8-13, deltid

Les mer om studier i utlandet

Publisert 16. jan. 2015 00:00 - Sist endret 29. jan. 2015 14:05