Grønn IT-lab med egenprodusert strøm

IT-avdelingen ved Høgskolen i Østfold har siden 2010 hatt fokus på smarthusteknologi og smart bruk og styring av energi. Et nyinstallert solcelleanlegg skal nå brukes både i smarthuset, i undervisningen og av høgskolens øvrige elnett.
solceller_installering_foto:nina fredheim.jpg

(På bildet bak fra venstre: Andre Berg Rognerud, Strøm Elektro, fra IT-avdelingen; Per-Gunnar Fyhn, Robert Roppestad, Geir Strøm og Thor Christian Tuv, daglig leder i FUSen-leverandør av solcelle-anlegg. Foran til venstre: Dan Werner Heltorp, Caverion.)

Smarthuset som Avdeling for informasjonsteknologi har satt opp på Remmen er nå utvidet med egenproduksjon av strøm gjennom solcelleanlegget, med muligheter for lagring på batterier og innfasing på høgskolens el-system.

Det nye solcelleanlegget ble satt i drift 19. november. Anlegget består av 20 solcellepaneler på totalt 32 kvadratmeter flate. Det vil kunne gi 4kW effekt som benyttes i avdelingen datalab. Overskuddproduksjon fases inn på høgskolens øvrig elnett. (se bildet under).

- Både smarthuset og solcellesystemet brukes aktivt i undervisning, og vil være svært aktuelt i avdelingens FoU-satsing, forteller Robert Roppestad, ansvarlig for smarhussatsingen ved IT-avdelingen.

Aktuelle lenker:

Solceller.jpg

(32 kvm med solceller innstallert på taket på Høgskolen i Østfold, studiesed Halden. Foto: Nina Skajaa Fredheim).

Publisert 25. nov. 2014 00:00 - Sist endret 25. nov. 2014 15:22