Fornøyd med lærerstudiet

– Det beste er at du kan forme studieløpet selv, sier Henrik Simonsen. Han har vært student på grunnskolelærerutdanningen 5-10 ved Høgskolen i Østfold.
Bildet viser Henrik Simonsen på høgskolens messestand.

Grunnskolelærer: Henrik Simonsen da han var student på høgskolens messestand. Foto: Bård Halvorsen, HiØ

Hvorfor søkte du på akkurat denne utdanningen og høgskolen?

Jeg har alltid hatt lyst til å bli lærer, og da er jo lærerutdanningen et naturlig valg. At jeg til slutt endte på Høgskolen i Østfold skyldes mange tilfeldigheter. Jeg er selv fra Haugesund med mye familie i Telemark, noe som gjorde at jeg begynte på Høgskolen i Telemark. Etter to år i Porsgrunn overflyttet jeg til Høgskolen i Østfold, hovedsaklig fordi jeg fikk kjæreste i Halden. Dette er noe jeg absolutt ikke har angret på, og jeg stortrives nå her i Østfold.

Hvordan ser en vanlig studiedag ut?

En vanlig studiedag begynner som regel med forelesning klokken 09:15. Enten har du Pedagogikk og elevkunnskap eller så har du et av fagene du selv har valgt. Under selve forelesningen er det som regel læreren som snakker, mens studentene noterer, men heldigvis er lærerne her også flinke til å variere arbeidsmetodene, og ofte er det innslag av aktiviteter der studentene kan være mer aktive og blant annet diskutere i grupper.
Mengden av praktiske aktiviteter under forelesningene er avhengig av hvilke fag du velger. I naturfag er mye av undervisningen praktisk anlagt, mens den i for eksempel matematikk er mer teoretisk. Et sted mellom klokken 13 og 16 er forelesningen som regel ferdig. Da kan du gjøre som du vil, men det er viktig å huske på at du gjennom hele semesteret har arbeidskrav som skal leveres og forberedelser som skal gjøres.

Hva liker du best ved studiet?

Det beste lærerutdanningen er at du kan forme studieløpet ditt selv ved å velge de fagene som du interesserer deg for. Dette er med på å gjøre studietiden mer meningsfylt og spennende. I tillegg er det bra med praksis ute i skolen allerede fra første semester. Du får med det en tidlig smakebit på hvordan lærerhverdagen er, som igjen gjør det lett for deg å finne ut om yrket er noe for deg.

Hvordan er studiemiljøet og samholdet på Høgskolen i Østfold?

Da jeg begynte på Høgskolen i Østfold avdeling Halden ble jeg positivt overrasket over studentmiljøet. Det blir arrangert studentquiz på skolen en kveld i uka i tillegg til en rekke temafester gjennom hele studieåret. Det finnes også flere foreninger som fotball, bordtennis, filmklubb osv.. Det er heller ingen problem å opprette flere foreninger hvis det er noe du synes mangler. Jeg har for eksempel vært med på å lage en brettspillforening som møtes en gang i uken for å spille ulike brettspill.

Hva ser du for deg å gjøre etter utdanningen?

Siden jeg går lærerutdanningen er det vel ingen bombe at jeg ser for meg å jobbe som lærer etter utdanningen. Jeg håper på å få en jobb på ungdomsskolen, blant annet fordi jeg skal ta spansk som mitt siste valgfag sammen med matte og naturfag som jeg har fra før. Spansk er et fag de bare har på ungdomsskolen, og i tillegg er det stor mangel på spansklærere så jeg håper det er med på å gjøre det lettere for meg å få jobb etter utdanningen.

Hvis du skulle gitt tre viktige råd til kommende studenter, hva ville det vært?

1. Bli med på det som skjer av sosiale arrangementer på skolen. Det kan av og til være godt å tenke på andre ting enn bare skole, samtidig som det er hyggelig å bli kjent med andre studenter.
2. Arbeid jevnt med skolefagene gjennom hele semesteret så slipper du skippertak rett før eksamen.
3. Bruk praksisperioden din godt. Det er bare satt av et begrenset antall uker per semester i praksis, det er viktig å utnytte denne på en god måte. Det er tross alt her du får kjenne på hvordan det er å være lærer.

Vil du anbefale Høgskolen i Østfold til andre?

Jeg vil absolutt anbefale Høgskolen i Østfold til andre. Studentmiljøet er godt i tillegg til at lærerne her er meget dyktige. Halden er også en idyllisk by, som i mine øyne er akkurat passe stor. Det er heller ingen ulempe at Sverige bare er et par steinkast unna, noe som gjør studenttilværelsen litt billigere...

Relevante lenker: 

Publisert 11. des. 2015 00:00 - Sist endret 8. jan. 2018 14:04