Presidentvalg i Østerrike søndag

Presidentvalget i Østerrike søndag er en kopi av det opprinnelige valget i mai. Forrige valg ble annullert av landets grunnlovsdomstol. - Nå er det endelig duket for omkamp, men utsettelsene har gjort østerrikerne grundig lei av valgkamp, sier tyskprofessor ved HiØ, Elin Nesje Vestli, til Dagsavisen.
ElinNesjeVestli.jpg

Professor ved HiØ, Elin Nesje Vestli.

Nyvalget var opprinnelig satt til 2. oktober, men måtte utsettes da det viste seg at stemmekonvoluttene ikke lot seg lime skikkelig igjen.

– Mange østerrikere synes nok også dette er ganske flaut. I etterkant av avgjørelsen om å oppheve det forrige valget har det vært mye diskusjon om det var riktig å gjøre, sier hun.

Det store spørsmålet søndag blir derfor hvem av de to kandidatene som greier å mobilisere flest til å stemme igjen. Det er en fare for at velgerne er gått lei.

– Det er vanskelig å vite hvordan dette vil slå ut. Det kan også være at all oppmerksomheten gjør at folk er blitt mer ivrige og vil være med til siste slutt. Østerrikske eksperter er veldig forsiktige med å spå noe denne gangen, sier hun.

Vestli er professor i tysk litteratur og kulturkunnskap. Hun følger den politiske utviklingen tett og er mye i Østerrike.

Les hele saken i Dagsavisen.

Elin Nesje Vestli - faglig profil (Gir ekspertkommentarer)

Presidentvalget trappes opp i Frankrike

- Det er større interesse for presidentvalg i Frankrike enn noensinne, sier førsteamanuensis og statsviter ved HiØ, Franck Orban.

Franck-OrbanWEB.jpg

Franck Orban benyttes som ekspertkommentator for media i ulike utenrikspolitiske saker, inkludert presidentvalget i Frankrike. Foto: HiØ.

– Det er meget positivt i forhold til tidligere år, hvor interessen for hva som skjedde i Frankrike var generelt langt mindre.

–  Samtidig kan man kanskje også beklage, for Frankrike sin del mer enn for andres, at en viktig årsak bak slik reell interesse er muligheten for at spådommen om at Le Pen kan komme til makten blir gjort til virkelighet. Det er dermed først og fremst katastrofescenariet som ser ut til å virke mest fristende for de som skal dekke valget, og ikke andre aspekter som kan virke mindre sensasjonspreget.

– Om Trump-effekten er synlig fransk politikk er ennå for tidlig å si noe om. Derimot kommer mye av valgkampens mediadekning fremover til å handle om Marine Le Pen. Det forventes nesten at det som skjedde i USA nå skal skje i Frankrike. Spørsmålet er dermed om franskmenn kommer til å «levere» etter ønske eller motsi slike forventninger.

Dette sa Franck Orban da han gjestet NRK Ytring søndag 27. november i forbindelse med nominasjonsvalget i Frankrike.

Aktuelle lenker

Publisert 4. des. 2016 15:14 - Sist endret 19. juni 2018 13:59