Presidentvalget trappes opp i Frankrike

- Det er større interesse for presidentvalg i Frankrike enn noensinne, sier førsteamanuensis og statsviter ved HiØ, Franck Orban.
Franck-OrbanWEB.jpg

Franck Orban benyttes som ekspertkommentator for media i ulike utenrikspolitiske saker, inkludert presidentvalget i Frankrike. Foto: HiØ.

– Det er meget positivt i forhold til tidligere år, hvor interessen for hva som skjedde i Frankrike var generelt langt mindre.

–  Samtidig kan man kanskje også beklage, for Frankrike sin del mer enn for andres, at en viktig årsak bak slik reell interesse er muligheten for at spådommen om at Le Pen kan komme til makten blir gjort til virkelighet. Det er dermed først og fremst katastrofescenariet som ser ut til å virke mest fristende for de som skal dekke valget, og ikke andre aspekter som kan virke mindre sensasjonspreget.

– Om Trump-effekten er synlig fransk politikk er ennå for tidlig å si noe om. Derimot kommer mye av valgkampens mediadekning fremover til å handle om Marine Le Pen. Det forventes nesten at det som skjedde i USA nå skal skje i Frankrike. Spørsmålet er dermed om franskmenn kommer til å «levere» etter ønske eller motsi slike forventninger.

Dette sa Franck Orban da han gjestet NRK Ytring søndag 27. november i forbindelse med nominasjonsvalget i Frankrike.

Aktuelle lenker

Publisert 30. nov. 2016 00:00 - Sist endret 5. des. 2016 09:41