Reisebrev fra Berlin

Et «must» for alle design-interesserte: Studietur til Berlin. Her kommer et kort reisebrev...
Reisebrev fra Berlin

Skrevet av Jørgen Hoff Amundsen og Lars Bjørbæk Iversen

I forbindelse med emnet Interaksjonsdesign reiste i alt åtte studenter og ansatte ved studieprogram Industriell design til Berlin for å besøke verdens ledende messe for forbrukerelektronikk.

MANDAG
Mandag 5. september var det duket for klassetur til Berlin, med hovedmål å besøke IFA-messen, verdens største elektronikkmesse.

Skolen stod for kost og losji, mens studentene selv stod ansvarlige for reise. Dette resulterte i at noen reiste direkte, mens andre la på en mellomlanding i København for å kutte litt ned på reisekostnadene. Veiledet av verdensklokken på Alexanderplatz, fikk vi omsider samlet hele gjengen og var klare for dagens aktiviteter.

Mandagens program bestod av et besøk hos design- og arkitekturmuseet Bauhaus-Archiv nær Tiergarten. Her utstilles en samling arbeider, dokumenter og litteratur knyttet til den ikoniske formgivningshøyskolen som, i løpet av sin korte levetid på starten av 1900-tallet (1919-1933), gjorde seg bemerket som den mest innflytelsesrike skolen innen moderne design og arkitektur.

Her fikk vi sett arbeider av blant andre Mies van der Rohe, Le Corbusier og Vasilij Kandinskij. Kanskje mest imponerende var allikevel selve bygningen, tegnet av Bauhaus’ grunnlegger Walter Gropius. Vi fikk også klemt inn en liten lunsj i Bauhaus ærverdige restaurant. Her fikk vi servert det som, i følge Emil Eriksen, var verdens beste pasta bolognese.

gruppebilde_Bauhaus_Archiv.jpgPÅ BERLIN-TUR: 3. årsstudenter fra studielinja Industriell design. I bakgrunnen ser du Bauhaus-Archiv i Klingelhöferstraße. Foto: Privat

Etter noen timer på museum måtte noen av studente tilbake på hotellet for å plukke noen timer søvn. Nå dette var unnagjort bar det ut for mat og forfriskninger. Berlins store mangfold av restauranter og skjenkesteder gjorde det nesten vanskelig å bestemme seg for hvor man skulle gå, men vi endte opp med et deilig måltid på en meksikansk restaurant i Wrangelkiez. Kvelden fortsatte på den legendariske baren Club de Visionaire, liggende helt nede ved elven Spree.

TIRSDAG
Lettere redusert, men ved godt mot, rakk vi akkurat å hive innpå en førsteklasses frokost i hotellrestauranten, før vi sprang av gårde for å nå toget til IFA-messen, beliggende smått idyllisk i bykjernens periferi, Berlin-bydelen Charlottenburg. Det første som møtte oss der var et hav av mennesker ikledd mørke dresser og kostbare stresskofferter.

Noen få skritt fra togstasjonen åpenbarte de enorme messelokalene seg foran oss. Lokalene var prydet med bannere og plansjer fra store merkevarer som LG, Panasonic, Denver og Samsung. Proppfulle av forventninger beveget vi oss inn i den første messehallen. Vi ble ikke skuffet. Det bugnet av utstillere fra hele verden, som presenterte sine nyskapninger i imponerende stands. Hundrevis av merkevarer spredt rundt i messelokaler på 180,000 kvadratmeter, fordelt på 26 haller, presenterte det nyeste innen alt fra hvitevarer og brunevarer til data, smart-home og virtual reality.

Noen utstillere hadde, til vår fornøyelse, tatt høyde for besøk fra stolte idrettsnasjoner, som for eksempel Norge. Dette resulterte blant annet i gode prestasjoner på skiskytterarenaen og en maktdemonstrasjon i romaskinen. Selv om de sportslige prestasjonene neppe kan kunne sies å ha vært en utladning, fant vi det likevel nødvendig å besøke messerestauranten for en bedre lunsj. De serviceinnstilte servitørene, presenterte raskt et knippe utsøkte retter; Bratwurst, Schnitzel og ikke minst Frankfurter. Vi ba servitøren om liste over deres øl-sortiment, men fant raskt ut at det enkleste var om han selv ga oss sin favoritt (les: Det var mange).

Etter lunsj gikk turen til Samsungs messehall. Ja, dere leste riktig. Samsung hadde leid en helt egen hall, på størrelse med Fredrikstad stadion, for å stille ut sin imponerende produktkatalog. Her fikk vi testet alt fra VR-rafting til fremtidens betalingssystemer.
Der Samsung imponerte med størrelse, gjorde Sony det elegant og lekent med smekre interiørdetaljer og stilrene utstillinger. Panasonic på sin side, målbandt oss med sine fremtidsrettede løsninger.

Panasonic_vinskap.jpgFRAMTIDSRETTET: Panasconic smart-home vinskap med touch-funksjon. Foto: Privat

Zota_Virtual_reality_gaming.jpgMYE MORO: Zota Virtual reality gaming. Foto: Privat

Det hadde vært rom for både en og to dager til på messen, men da vi skulle returnere til Norge dagen etter, ønsket vi også å se litt mer av byen. Vi tok derfor toget tilbake til sentrum for sightseeing og litt shopping. Berlin Mitte, eller ”Berlin sentrum”, tilbyr et utall hyggelige kafeer og småbutikker. Her kan man vandre lenge rundt uten å bli mettet på hverken inntrykk eller nydelig mat.

Senere fant vi ut at tirsdag ikke var den største dagen for uteliv i Berlin, men med tålmodighet, språkferdigheter og glimt i øyet, fikk vi lurt en taxi-sjåfør til å vise oss en av byens skjulte perler. Her fikk vi en innføring i tysk utelivskultur. Etter noen timer på dansegulvet begynte magen og rumle og det var enighet om at en hamburger var absolutt nødvendig. Valget falt på sjarmerende ”Burgermeister” som tilbyr en av byens beste burgere for en rimelig penge.
Store deler av onsdagen gikk med til hjemreise, men vi rakk en liten spasertur i den klare tyske høstluften.

Berlin anbefales på det sterkeste, men ta deg gjerne noen ekstra dager for en enda bedre smak av denne pulserende metropolens mylder av tilbud og historie.

Publisert 21. sep. 2016 10:53 - Sist endret 19. juni 2018 13:59