Scenekunst i fire dager

Bursdagsfestival hele helgen: Akademi for scenekunst ved Høgskolen i Østfold er 20 år. Dette feires med 40 arrangement i Fredrikstad til og med søndag 25. september.
Bildet viser studenter som holder konsert for publikum i parken ved Fredrikstad rådhus

"THE HOUSE & THE LIGHTS": For publikum åpnet 20-årsfestivalen torsdag med "Winds" i parken nær Fredrikstad rådhus, hvor Marie Kaada Hovden har strukket strenger til bl.a. klokketårnet og framfører konsert også lørdag sammen med Agnes Hvizdalek og Jonas Quale. Alle foto: Bård Halvorsen, Høgskolen i Østfold

Fra dukketeater til Akademi for scenekunst

Torsdag åpnet 20-årsfestivalen offisielt med opptreden og taler på Litterturhuset i Fredrikstad.

Programmet for festivalen finner du her. Nedenfor kan du lese om festivalens åpning og taler.

Scenekunst20aarFestival.jpg

Bursdagsfeiringen startet med dukketeater – og et lite fyrverkeri, som Anne Berit Løland fikk æren av å tenne.

– Endelig! Nå kan vi tilby en fire dagers festival med 40 arrangement, sa Anne Berit Løland, administrativ leder ved Akademi for scenekunst.

Utdrag av bursdagstalene

Her følger utdrag av bursdagstalene til Anne Berit Løland, Fredrikstads ordfører, og HiØs direktør

– Akademi for scenekunst har gjennom sine 20 år vært fylt med gründerånd, entusiasme, og kunstnerisk mot, innledet Anne Berit Løland.

– Våre studenter og lærere utfordres til å søke nye svar sammen via felles prosjekter.

– Mona Wiig dro det hele igang. Og uten dukketeaterprosjektet hadde ikke dagens Akademi for scenekunst eksistert.

– Vi har nå nye og flotte lokaler sammen med Høgskolen i Østfold på Kråkerøy i Fredrikstad.

– I løpet av 20 år har vi 160 scenekunstnere og om noen måneder uteksaminerer vi våre første masterstudenter, avsluttet Anne Berit Løland.

ScenekunstBlomstfraFredrikstadFace.jpg

Fredrikstads ordfører, Jon-Ivar Nygård, åpnet festivalen med gratulasjon og blomsterhilsen til Anne Berit Løland og Akademi for scenekunst.

– Akademi for scenekunst er sammen med resten av Høgskolen i Østfold en viktig del av utviklingen av byen vår. Akademi for scenekunst tilfører både Høgskolen i Østfold og Fredrikstad den lille X-faktoren, sa ordfører Jon-Ivar Nygård.

– Akademiet betyr mye for Fredrikstad. Allerede i 1991 var kommunen med på å gjøre dukketeaterprosjektet til forløper for et akademi, som nå i voksen alder fortjener å bli bedre kjent lokalt, nasjonalt og internasjonalt.

– En slik festival er i så måte en god anledning til å gjøre kjent for alle hvor betydningsfulle dere er for studentene og det internasjonale teatermiljøet, sa Jon-Ivar Nygård.

Høgskoledirektør Carl-Morten Gjeldnes innledet med å si at han er imponert over Akademi for scenekunst.

– Årets studentopptak taler for seg: Akademiet hadde 309 søkere fra 50 ulike land til 14 plasser, hvorav 99 stilte på opptaksprøver for egen regning. "Akademiet er en perle", sier en tidligere student i dagens avis. Det er jeg helt enig i.

– Masterutdanningen vår i scenografi er den første utdanningen i sitt slag i Skandinavia.

– Hva er nøkkelen til Akademiets suksess, spurte Gjeldnes retorisk, og svarte selv slik:
– Høgskolen i Østfold har gitt Akademiet for nye lokaler, stipendiater og masterutdanning. Men det aller viktigste er at vi har meget dedikerte ansatte som har scenekunst som livsstil - og vi har studenter som jobber minst 12 timer hver dag. Dette gir resultater.
– Studentene ved Akademi for scenekunst bidrar i omfattende grad til kunstnerisk utviklingsarbeid og forskning, både i Norge og utlandet, sa Gjeldnes.

Høgskoledirektør Gjeldnes avsluttet sin hilsen med å oppfordre publikum til å delta på akademiets forestillinger og jubileumsfestivalens arrangement med et åpent sinn:
– Forestillingene til Akademiet er noe annet enn det man forventer av et tradisjonelt teater.
– Studentene er våre er med på å sprenge rammene for etablert scenekunst.
– Forestillingene krever evne til undring, aksept for at ikke alt skal forstås - og sans for det utradisjonelle.

HouseOfLightsScenografi.jpg

Akademi for scenekunst er denne helgen synlig i Fredrikstad bl.a. med installasjon på vollene i Gamlebyen, og ved gangbrua i byens sentrum (vist på bildet over, hvor "lyskasser" kan trekkes ut slik at lys og installasjon endres både ut- og innvendig, spesielt sene ettermiddager og kvelder).

ScenekunstHarpeRaadhus.jpg
I parken nær Fredrikstad rådhus kan publikum delta på en konsert og prøve ut form for folkestyrt harpe, spent mellom klokketårnet, rådhuset og lydkassen som Marie Kaada Hovden har laget.

ScenekunstLederDuoFACE.jpg

Her ser vi Anne Berit Løland (t.v) på mottakelsen i Litteraturhuset sammen med Britt Sørensen, tidligere lokal ungdomsskolerektor og styrleder for dukke- og figurteaterstiftelsen i Fredrikstad.

Jubileumsfestivalen "The House & The Lights" går nå videre med mange arrangement denne helgen.

Aktuelle lenker:

Programmet for festivalen finner du her.

Ved Akademi for scenekunst er det utdannet 97 skuespillere.
HVIS DU VIL SE FLERE HISTORISKE BILDER: Via HiØs Flickr-album kan du se noen bilder av forestillingene som skuespillerne har skapt sammen med sine scenografistudenter og internasjonale foredragsholdere de siste årene.

Akademi for scenekunst

Publisert 23. sep. 2016 11:46 - Sist endret 19. juni 2018 13:59