En bortkastet krig

Invasjonen, okkupasjonen og krigen mot terror i Afghanistan, var ifølge terrorforsker Sondre Lindahl 20 bortkastede år. Den var ikke basert på nok kunnskap.

I foredraget som er en del av Forskningsdagene vil Lindahl forklare hvorfor det har gått galt i Afghanistan, og hvorfor det var feil av lederne i den vestlige del verden å starte en krig mot et fenomen de ikke hadde nok kunnskap om. Fotoillustrasjon: Colourbox.com. 

Istedenfor å bruke den viten verden hadde om fenomenet terrorisme, valgte amerikanerne å starte en konvensjonell krig etter terrorangrepene mot USA den 11. september 2001. Kunnskapen ble lagt til side, og krigen i Afghanistan ble en krig mot et fenomen.

al-Qaida og Taliban utgjorde konkrete fiender, men krigen i Afghanistan ble aldri noen krig i tradisjonell militær forstand, mener forskeren.

I dette foredraget vil Lindahl forklare hvorfor det har gått galt i Afghanistan, og hvorfor det var feil av lederne i den vestlige del verden å starte en krig mot et fenomen de ikke hadde nok kunnskap om.

Foredraget er en del av de nasjonale Forskningsdagene der tema i år er fred og konflikt.

Arrangementet er gratis, men pga av Covid-19 må du melde deg på her

Sondre Lindahl har en doktorgrad i freds – og konfliktstudier fra University of Otago, New Zealand og har jobbet som førsteamanuensis i statsvitenskap ved HiØ siden 2018.

 

Publisert 3. sep. 2021 13:59 - Sist endret 7. sep. 2021 11:48