Aktuelle saker

Publisert 26. okt. 2020 11:23

PODCAST: Det er et sterkt verdifellesskap mellom Norge og Frankrike. Forholdet mellom de to landene som suverene stater går tilbake til norsk uavhengighet i 1905. Ukens gjest i Frankrike Forklart er Dag Wernø Holter, nypensjonert diplomat.

Publisert 19. okt. 2020 17:44

PODCAST: Algerie-krigen lever fremdeles fordi mange av dem som opplevde den fortsatt er i live og preger utformingen av det kollektive minnet. Gjest i denne episoden er Hélène Celdran, førsteamanuensis i fransk språk og litteratur ved Høgskolen i Østfold.

Publisert 6. okt. 2020 09:31

PODCAST: "Ingen har levd opp til avtalene som ble inngått 1. september. Alle satset på at det verste skulle skje bare for å redde seg selv og redde interessene til sin familie og sin klan. De vil ikke lykkes. Ingen av dem kan vinne mot de andre. Jeg tar heretter til etterretning dette kollektive forræderi."

Publisert 29. sep. 2020 11:54

PODCAST: Frankrike har vært en sekulær stat siden 1905. Det er over 100 år før Norge. For å hjelpe oss med å forstå laïcité-begrepet er ukens gjest i Frankrike Forklart Ingeborg Misje Bergem.

Publisert 21. sep. 2020 11:11

PODCAST: Er tiden for franske intellektuelle med internasjonalt renommé forbi? Denne ukens gjest i Frankrike forklart er sosiolog Magne Flemmen, en av landets fremste eksperter på Pierre Bourdieu.

Publisert 16. sep. 2020 15:07

Forskning viser at roboter som har sosiale funksjoner kan ha positive effekter, både når det gjelder psykisk og fysisk helse. Samtidig trekker en rekke forskere frem de etisk problematiske aspektene knyttet til redusert menneskelig kontakt og en opplevd mangel på verdighet og respekt.

Publisert 14. sep. 2020 15:27

PODCAST: Forholdet mellom Frankrike og USA omtales ofte som et komplisert kjærlighet-og-hat-forhold. Franskmenn har vært fascinert av den legendariske amerikanske optimisme og kreativitet, og av landets evne til gang på gang å gjenskape seg selv i vonde tider. Kulturen i USA har derimot fremstått som mindre sofistikert enn fransk kultur.

Publisert 2. sep. 2020 09:37

KRONIKK: 2. september starter rettssaken mot 14 individer mistenkt for medvirkning i terrorangrepene mot det satiriske bladet Charlie Hebdo og det jødiske supermarkedet Hyper Cacher i Paris tidlig i januar 2015. Minnet om disse grufulle dagene lever ennå hos alle franskmenn. Såret må nå åpnes igjen.

Publisert 24. aug. 2020 07:49

PODCAST: Populismen har fått vind i seilene i de siste årene i et stort antall vestlige demokratier. Den handler i stor grad om folkets tilsynelatende mistillit ovenfor sin elite. Ofte har man et ganske uklart bilde av hvem denne eliten er. I Frankrike snakkes det for eksempel stadig om «elitens» påfallende makt. Den omtales nærmest som en sekterisk gruppe som streber etter å utvide sitt nettverk og bygge opp sin egen makt på bekostning av et idealisert «folk».

Publisert 17. aug. 2020 17:13

PODCAST: Sommeren er over, og Frankrike Forklart er tilbake med nye episoder om fransk politikk, kultur og samfunn. Det har vært en svært travel koronapreget sommer i Frankrike for president Macron og hans nyutnevnte statsminister Jean Castex. Hør mer om dette i podcasten. Gjesten denne gang er NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Publisert 31. juli 2020 00:02

Rania Maktai, førsteamanuensis i statsvitenskap, Midtøstenforsker og medlem av Forskningsgruppen AreaS ved Høgskolen i Østfold (HiØ), har skrevet kronikk i forkant av Nord-Afrika Filmprek. Arrangementet finner sted på Fredrikstad Kino, lørdag 1. august 15:00-21:oo. 

Publisert 9. juli 2020 11:15

KRONIKK: Fransk politikk har bydd på mange overraskelser de seneste årene. Den siste overraskelsen kom med kommunevalgets andre omgang 28. juni 2020, som ser ut til å varsle en grønn bølge over landet i tiden fremover. Kan denne bølgen gjøre skam på spådommene om en forventet returkamp mellom Marine Le Pen og Emmanuel Macron i presidentvalget i 2022? Kanskje - kanskje ikke.