Frankrike fem år etter terroren

Ukens episode av Frankrike Forklart heter "Terror i Frankrike." Vår gjest er forfatter og journalist Vibeke Knopp Rachline​. I november 2019 ga hun ut "Terror i Europas hjerte", hvor hun analyserte attentatene i Paris i november 2015.

En av gjerningsmennene - Salah Abdeslam -, vekket særlig hennes interesse. Han var den eneste av de ti terroristene som overlevde angrepene. I tillegg ble han ikke tatt før mars 2016 i Belgia. Hvem var han og hvorfor overlevde han? Ombestemte han seg i siste liten? Fikk han tekniske problemer som hindret ham om å utløse selvmordsvesten han hadde på seg? Var han helt eller feig? Hva motiverte ham og de ni andre terroristene til å gå løs på sivile?

Podkastepisoden drøfter også årsakene til at man radikaliseres til ekstreme ideologier samt et spørsmål som alle ser ut til å ha glemt pga. koronakrisen. Hva skal vi gjøre med europeerne - kvinner, barn og menn -, som fortsatt er i Syria og Irak?

Vi kommer også tilbake til hvordan Frankrike håndterte disse attentatene, samt de som kom senere. Vi ser ikke minst nærmere på hvordan terrorisme har preget det franske samfunn. 

Koronaviruset rammer hardt Frankrike - over 15.700 døde per 15.04.2020. De økonomiske prognosene er også dystre, men en forventet nedgang i BNP på 8% i 2020 og 8 milioner franskmenn som for tiden er permittert eller delvis permittert.

Det er dermed et Frankrike som ikke har hatt noe pusterom på mange år og som har levd i konstant frykt og beredskap siden 2015 som må møte koronautfordringen.

Referanser finner dere på vår Facebook-side @FrankrikeForklart

Itunes
Spotify
UiOs webside

Frankrike forklart distribueres av Forskning.noeuropeiskpolitikk.no og Transit magasin

Emneord: Terrorisme, Terrorisme. Frankrike, Jihadisme, IS Av Franck Orban
Publisert 15. apr. 2020 16:14 - Sist endret 15. apr. 2020 16:14