Aktuelle saker

Publisert 21. sep. 2020 11:11

PODCAST: Er tiden for franske intellektuelle med internasjonalt renommé forbi? Denne ukens gjest i Frankrike forklart er sosiolog Magne Flemmen, en av landets fremste eksperter på Pierre Bourdieu.

Publisert 16. sep. 2020 15:07

Forskning viser at roboter som har sosiale funksjoner kan ha positive effekter, både når det gjelder psykisk og fysisk helse. Samtidig trekker en rekke forskere frem de etisk problematiske aspektene knyttet til redusert menneskelig kontakt og en opplevd mangel på verdighet og respekt.

Publisert 14. sep. 2020 15:27

PODCAST: Forholdet mellom Frankrike og USA omtales ofte som et komplisert kjærlighet-og-hat-forhold. Franskmenn har vært fascinert av den legendariske amerikanske optimisme og kreativitet, og av landets evne til gang på gang å gjenskape seg selv i vonde tider. Kulturen i USA har derimot fremstått som mindre sofistikert enn fransk kultur.

Publisert 2. sep. 2020 09:37

KRONIKK: 2. september starter rettssaken mot 14 individer mistenkt for medvirkning i terrorangrepene mot det satiriske bladet Charlie Hebdo og det jødiske supermarkedet Hyper Cacher i Paris tidlig i januar 2015. Minnet om disse grufulle dagene lever ennå hos alle franskmenn. Såret må nå åpnes igjen.

Publisert 24. aug. 2020 07:49

PODCAST: Populismen har fått vind i seilene i de siste årene i et stort antall vestlige demokratier. Den handler i stor grad om folkets tilsynelatende mistillit ovenfor sin elite. Ofte har man et ganske uklart bilde av hvem denne eliten er. I Frankrike snakkes det for eksempel stadig om «elitens» påfallende makt. Den omtales nærmest som en sekterisk gruppe som streber etter å utvide sitt nettverk og bygge opp sin egen makt på bekostning av et idealisert «folk».

Publisert 17. aug. 2020 17:13

PODCAST: Sommeren er over, og Frankrike Forklart er tilbake med nye episoder om fransk politikk, kultur og samfunn. Det har vært en svært travel koronapreget sommer i Frankrike for president Macron og hans nyutnevnte statsminister Jean Castex. Hør mer om dette i podcasten. Gjesten denne gang er NRKs utenrikssjef Sigurd Falkenberg Mikkelsen.

Publisert 31. juli 2020 00:02

Rania Maktai, førsteamanuensis i statsvitenskap, Midtøstenforsker og medlem av Forskningsgruppen AreaS ved Høgskolen i Østfold (HiØ), har skrevet kronikk i forkant av Nord-Afrika Filmprek. Arrangementet finner sted på Fredrikstad Kino, lørdag 1. august 15:00-21:oo. 

Publisert 9. juli 2020 11:15

KRONIKK: Fransk politikk har bydd på mange overraskelser de seneste årene. Den siste overraskelsen kom med kommunevalgets andre omgang 28. juni 2020, som ser ut til å varsle en grønn bølge over landet i tiden fremover. Kan denne bølgen gjøre skam på spådommene om en forventet returkamp mellom Marine Le Pen og Emmanuel Macron i presidentvalget i 2022? Kanskje - kanskje ikke.

Publisert 18. juni 2020 10:42

KRONIKK: 18. juni 2020 er det 80 år siden general Charles de Gaulles holdt en appell til alle franskmenn om ikke å godta avtalen om våpenhvile med den tyske invasjonsmakten. Sammen med Jeanne d’Arc er han kanskje den viktigste figur i fransk historie. Begge symboliserer landets motstand mot ytre fiender og indre demoner. Det er kanskje derfor De Gaulle fremdeles har en så sentral plass i fransk politikk. Det er franskmennenes sjanse og utfordring. Kan de og bør de leve i generalens fotspor?

Publisert 25. mai 2020 09:02

PODKAST: Et spørsmål som ofte stilles i norske media er hvorfor det er så ofte streik i Frankrike. Det har vi i Frankrike Forklart tatt tak i! Vi har sett på de historiske røttene til den franske streike- og protest-tradisjonen og sorterte streiker og protestbølger som ha vært viktigst i fransk historie.

Publisert 18. mai 2020 10:42

PODKAST: Det tysk-franske paret har vært lite omtalt i norske medier under koronakrisen. Frankrike Forklart hadde lenge planlagt å ha en episode om  tyske-franske relasjoner i EU. Den skulle ta opp bakgrunnen for at et tett forhold mellom to tidligere fiender og europeiske stormakter kunne blomstre opp etter 1945. Koronakrisen forandret noe av dette.

Publisert 11. mai 2020 10:01

PODKAST: Endelig kommer den store dagen for franskmenn etter nesten to måneder med sanitær unntakstilstand og portforbud. 11. mai innledes en gradvis oppmykning av sikkerhetstiltakene. Unntakstilstanden vil vedvare i beste fall fram til 10. juli.

Publisert 28. apr. 2020 16:25

Hvorfor skulle man lære fransk? Dette spørsmålet var tema på et arrangement på Litteraturhuset i Oslo 23. august 2019. «Hvorfor satse på Frankrike? Nytten og gleden av å kunne fransk» tok opp hva som kan finnes av gode grunner til å bruke tid og krefter på å lære seg fransk. Frankrike Forklart presenterer dette seminaret i to episoder publisert 21. og 27. april 2020.

Publisert 15. apr. 2020 16:14

Ukens episode av Frankrike Forklart heter "Terror i Frankrike." Vår gjest er forfatter og journalist Vibeke Knopp Rachline​. I november 2019 ga hun ut "Terror i Europas hjerte", hvor hun analyserte attentatene i Paris i november 2015.