Satser på økt samarbeid med kinesiske universiteter

Avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag (ØSS) ved Høgskolen i Østfold (HiØ) satser på økt samarbeid med to kinesiske universiteter, Beijing Jaotong University og Hebei GEO University.

kina_oss.jpg

Foto: Fra møtet 17. april 2018 på Beijing Jiaotong University, Beijing, Kina. Fra høyre Associate Professor Li Yuanhui, Professor Wang Yacan, ukjent, førsteamanuensis IR Hong Wu, studieleder ØSS Lana Berglund ØSS,(bak henne): dekan ØSS Trond Hammervoll, rektor HiØ Hans A. Blom, førsteamanuensis ØSS Imtiaz Badshah, prosjektmedarbeider ØSS Geir C. Tufte, Professor Lu Xiaochun.

ØSS ved HiØ etablerte i april i år en egen gruppe, The China-Norway Researcher Network (CNRN), som gjennom forsking skal styrke det eksisterende samarbeidet om student- og lærerutveksling som HiØ har hatt siden 2002 med Hebei Geo University HGU) i byen Shijiazhuang i Hebei provinsen i Kina. Dosent Trond-Arne Borgersen er leder for forskningsgruppa CNRN

 På grunn av den nye sterke norske statlige satsingen på samarbeid med Kina er det nå etablert flere muligheter for støtte til forskning og student- og lærerutveksling mellom norske og kinesiske universiteter. 

Minister for høyere utdanning og forskning, Iselin Nybø, var på besøk i Beijing i forrige uke, med en delegasjon på over 200 deltakere, inklusiv rektorer, dekanene og andre kollegaer fra 30 norske universiteter og forskningsinstitusjoner. Vår rektor Hans Blom var også med i delegasjonen til ministeren. Sammen med han reiste ledergruppa ved ØSS ved dekan Trond Hammervoll, studieleder ØSS Lana Berglund, og Imtiaz Badshah og Geir C. Tufte begge ved ØSS, pluss Hong Wu fra IR avdelingen. Rektor og ØSS gruppa hadde et eget møte med HGU i Beijing, og mens rektor reiste videre med ministeren til Shanghai reiste ØSS gruppa til HGU i Shijiazhuang. Møtene med HGUs rektor i Beijing i forrige uke og dagsseminaret i slutten av samme uke i Shijiazhuang, ble veldig konkrete med planlegging av nye prosjekter. ØSS har allerede en søknad til vurdering hos Senter for Internasjonalisering av utdanningen (SIU) gjennom det programmet Erasmus+ Global, og ytterligere to søknader er under utarbeidelse gjennom programmet Utforsk som også er et SIU program. Under møtet på HGU ble plattformen til den ene Utforsksøknaden diskutert, sammen med ideer om andre prosjekter og lærer-studentutveksling.  HGU er veldig positiv og imøtekommende til videre samarbeid med HiØ på aktuelle områder. Internasjonalt kontor ved HGU mente at slik den politiske situasjonen er nå mellom Kina og Norge burde det være mulig å etablere en Konfucius institusjon i Halden. Det vil i så fall bli det andre stedet i Norge som har en slik institusjon. Bergen er vertskap for den eneste i Norge i dag. 

Noen universiteter og høgskoler har hatt samarbeid med kinesiske partnere i mange år og flere begynner nå. Den som har lagt ned mest arbeid i samarbeidet mellom HiØ og de to kinesiske universiteter  nevnt ovenfor er førsteamanuensis Hong Wu ved IR-avdelingen. 

Lenker:

27. april 2018/Geir C. Tufte, prosjektmedarbeider ØSS   

Publisert 2. mai 2018 12:17 - Sist endret 28. juni 2018 08:04