Er oversettelse av sanger mulig?

Synge norske sanger på tysk, eller engelsk pop på norsk: Er oversettelse av sanger mulig?

Illustrasjon av Roosa Pulkkinen.

«No ser eg atter slike fjell og dalar» synges ofte på tysk i det store utland og «When I’m sixty-four» ble faktisk oversatt og fremført på norsk i Norsktoppens glansdager. Men hvordan foregår slike oversettelser?  Og hvilke grep tar oversettere for å gjøre en klassisk sang eller en «pop-hit» presentabel på et annet språk?

En forskergruppe med utspring i språkmiljøet ved Høyskolen i Østfold har vært nysgjerrig på dette, og sammen med andre forskere fra Norge og fra fem andre europeiske land har de gått løs på dette spørsmålet. Etter tre års arbeid har de gitt ut en bok i Berlin under tittelen Song Transation: Lyrics in Contexts.

I kveld presenterer forskerne de viktigste resultatene fra dette prosjektet, og legger i første runde hovedvekt på oversettelse av kunstsanger til konsertbruk med utgangspunkt i Grieg på tysk. Deretter blir det en praktisk demonstrasjon av hvordan sangoversettelse foregår. Sammen med sangeren og oversetteren Knut Jørgen Moe vil de presentere og kommentere hans oversettelse av en kjent sang (kveldens overraskelse) som deretter fremføres. Slik kan man få et inntrykk av hvordan oversatte sanger høres ut i virkeligheten.

Marcus Axelsson er førsteamanuensis i nordisk med Høgskolen i Østfold og har analysert provoserende oversettelser av amerikansk visesang til norsk og svensk.

Sigmund Kvam er professor i tysk og oversettelse ved Høgskolen i Østfold og kveldens pianist. Han har analysert oversettelser av Grieg-sanger til tysk (og skriver for tiden bok om emnet).

Knut Jørgen Moe er frilans sanger med praksis fra bla. Den Norske Opera. Han er også oversetter av både operatekster og «Lieder» til norsk. Han har oversatt og vil fremføre kveldenes kunstneriske overraskelse sammen med Sigmund Kvam.

Arrangementet finner sted på Litteraturhuset i Fredrikstad 19.mai kl 19.00-20.00.

Publisert 29. apr. 2021 14:24 - Sist endret 29. apr. 2021 14:24