Arthur gleder seg til utveksling i Paris

Snart setter Arthur beina på fransk jord for aller første gang. Som teknologistudent ved Høgskolen i Østfold kan han ta et utvekslingsår i verdensmetropolen Paris.

UTVEKSLING. Arthur gleder seg til å oppleve en annen kultur når han drar på utveksling til Frankrike. Foto: Bård Halvorsen/HiØ. 

Forberedelser

Før man reiser på utveksling, er det noen praktiske ting som skal på plass. Internasjonalt kontor hjelper til med det meste utvekslingsstudentene lurer på i den forbindelse. 

– Jeg starter opp i Paris 7. februar, og oppfordres til å være der nede en uke før for å ordne diverse administrative ting på skolen og med bosted, forteller Arthur. 

Arthur skal studerer ved Institut Supérieur d’Electronique de Paris (ISEP), der HiØ har en Erasmus avtale. 

– Jeg skal være der i to semestre og kommer hjem igjen i januar 2023. Når jeg først skal dra vil jeg gjerne være der så lenge som mulig, forteller han. 

Arthur kan ikke noe særlig fransk fra før. 

– Det blir spennende å se hvordan det går, ler han. Undervisning er heldigvis på engelsk. Data-fag, IT-fag og ingeniør-fag på fransk hadde nok vært i tøffeste laget, innrømmer han. 

Arthur er dataingeniørstudent og skal ta 6 praktiske og teoretiske fag per semester mens han er i Paris, som en del av hans bachelorgrad i dataingeniørfag. 

Han begynner på 4. semester av sin grad i Paris. 

Gleder seg

Arthur gleder seg veldig til å reise på utveksling. Han sier at 90 prosent av det han driver med nå handler om forberedelser til utvekslingen.

Han får økonomisk støtte i forbindelse med utvekslingen både fra Lånekassen og gjennom Erasmus+ -avtalen høgskolen har. I tillegg til gir HiØ et engangsstipend på 7500 kroner. 

– Litt avhengig av hvordan korona-situasjonen utvikler seg, bruker man kanskje mer lommepenger som utvekslingsstudent enn når man er hjemme i Norge. Men jeg tror det er billigere leve i Frankrike enn i Norge, sier han.  

Arthur ser for tiden etter et sted å bo i Paris. Han vil gjerne bo i et studio så nær skolen som mulig. 

Mer tid på skolen 

– Her hjemme har jeg tre fag i semesteret, men i Frankrike skal jeg ha seks fag i semesteret. 

Og utfra det jeg har hørt fra andre som har studert det, så blir derfor flere timer på skolen, og mindre hjemmearbeid, tror Arthur. 

– Det blir også mindre innleveringer og arbeidskrav som vi har her, slik jeg forstår. Når jeg kommer hjem har jeg da fri. 

Det ser Arthur lyst på. 

– Det høres litt som siste året på videregående, litt rart sånn sett, ler han. 

Håper å dra tross korona-situasjonen

Slik det ligger an nå, har ikke regjeringen satt stopper for utveksling, og universitetet i Frankrike forbereder for fysisk undervisning. 

Han er klar over at ting kan endre seg, og at det er en viss uvisshet med tanke på omikron-varianten.

Korona-passet er gyldig og som utvekslingsstudent blir man prioritert en booster dose med vaksine før man drar.

– Jeg frykter ikke at jeg må bli hjemme, men at mye blir digitalt mens jeg er der. Men håper ikke det, sier Arthur.  

Ser frem til å oppleve en ny kultur

Arthur har aldri vært i Frankrike, og kan nesten ingen franske ord. 

– Jeg går rett og slett inn i kulturen relativt uerfaren. Men jeg gleder meg til å oppleve en annen kultur enn den norske, sier han. 

Han håper han får muligheter til å oppleve både Frankrike og nabolandene rundt i løpet av året han er der. 

Fakta om utveksling

Som student ved Høgskolen i Østfold kan du ta deler av studiene dine ved en samarbeidsinstitusjon i utlandet. Du får mulighet til å prøve en annen studiehverdag, få utvidet nettverket ditt, forbedre språk- og kulturkunnskapene dine som gjør deg godt kvalifisert for et stadig mer internasjonalt samfunns - og næringsliv.

Aktuell lenke

Av Nina Fredheim
Publisert 11. jan. 2022 09:02 - Sist endret 11. jan. 2022 09:02