Fakta om emnet

Studiepoeng:
15
Ansvarlig fakultet:
Fakultet for helse, velferd og organisasjon
Studiested:
Fredrikstad
Emneansvarlig:
Beate Brevik Sæthern
Undervisningsspråk:
Norsk
Varighet:
½ år

HOVAVF20220 Arbeids- og diskrimineringsrett (Høst 2021)

Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Obligatorisk emne for Bachelorstudium i arbeids- og velferdsfag.

Absolutte forkunnskaper

Bestått emnet HOVAVF10120 Velferdsviteren i arbeids- og velferdsforvaltningen (15 studiepoeng).

Undervisningssemester

3. semester (høst)

Studentens læringsutbytte etter bestått emne

Kunnskap

  • Har kunnskap om hovedtrekk og begreper i arbeidsretten

  • Har kunnskap om styringsrett og medbestemmelse

  • Har kunnskap om fast ansettelse/midlertidig ansettelse

  • Har kunnskap om arbeidsmiljøbestemmelser

  • Har kunnskap om vern mot oppsigelse og avskjed

  • Har kunnskap om organisasjonene og tariffavtaler, med hovedvekt på skillet mellom interesse- og rettstvister

  • Har kunnskap om hovedtrekk i vernelovgivningen mot diskriminering med tilknyttede internasjonale menneskerettslige instrumenter

  • Har kunnskap om saksbehandlingsregler og håndhevingsbestemmelser i diskrimineringsretten

Ferdigheter

  • Kan drøfte aktuelle rettsspørsmål innenfor arbeidsretten og diskrimineringsretten på en måte som tilfredsstiller anerkjente juridisk metodiske krav

  • Kan finne fram til relevant rettskildemateriale for denne drøftelsen og foreta en holdbar avveining mellom de ulike rettskildefaktorene, basert på en korrekt forståelse av samspillet mellom faktiske og rettslige spørsmål som styrer resultat i den enkelte sak

Generell kompetanse

  • Har forstått vurderingenes rolle i alle faser av rettsanvendelsen og at juridisk kompetanse innebærer evne til å forene krav om likebehandling med behov for å vektlegge rimelighetshensyn

Innhold

Gjennom arbeid med temaet arbeidsrett tilegner studentene seg grunnleggende innsikt i og forståelse av arbeidsrettslige forhold knyttet til arbeidslivets organisasjoner og til rettsforholdet mellom den enkelte arbeidstaker og arbeidsgiver, med hovedvekt på et arbeidstakerperspektiv. Videre oppøver studentene sin forståelse av hovedreglene om skillet mellom individuell og kollektiv arbeidsrett.

Fra diskrimineringsretten tilegner studentene seg innsikt i rettsreglene om rett til likebehandling uavhengig av kjønn, etnisitet, funksjonsevne, alder, seksuell orientering, religiøs tro mv. Videre oppøver studentene sin forståelse av sammenhengen mellom relevante norske lovbestemmelser, herunder Menneskerettsloven, og de sentrale menneskerettslige instrumentene: FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter (SP), FN-konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter (ØSK), FNs rasediskrimineringskonvensjon (CERD) og FNs kvinnekonvensjon (KDK).

Undervisnings- og læringsformer

Undervisning og læringsformer består av studentaktive forelesninger og dialogbaserte seminar, ferdighetstrening, individuelle oppgaver og gruppearbeid som presenteres skriftlig eller muntlig.

Veiledning:

Emneansvarlig er tilgjengelig for veiledning 2 timer hver uke gjennom hele emnet. Veiledning kan foregå på ulike måter, for eksempel på veileders kontor, via mail, telefon, eller andre digitale verktøy, som lync, adobe, skype, m.m.

Arbeidsomfang

Bachelor i arbeids- og velferdsfag er et heltidsstudium hvor det forventes en gjennomsnittlig arbeidsinnsats på 40 timer per uke. Studieprogrammet legger til rette for undervisning i gjennomsnitt 10-11 timer per uke. Det forventes at studenten bruker cirka 30 timer per uke på individuelle og gruppebaserte oppgaver knyttet til læringsutbyttene i semesteret, inkludert arbeidskrav og selvstudier.

Praksis

Det er ingen veiledet praksis i emnet.

Arbeidskrav - vilkår for å avlegge eksamen

  • Ett (1) individuelt notat. Notatet skal være på maks 1000 ord og godkjennes i læringsplattformen. Ikke godkjent arbeidskrav kan omarbeides 1 gang.

  • Det er krav om 90 % tilstedeværelse i ferdighetstrening. Dersom studenten ikke fyller kravene om 90 % tilstedetilværelse i ferdighetstrening, må studenten gjennomføre en analog eller digital presentasjon av et relevant tema gitt av emneansvarlig.

Arbeidskravene må være vurdert til godkjent før studenten kan fremstille seg til eksamen.

Eksamen

Individuell skriftlig hjemmeeksamen, fem (5) timer

Karakterregel: A–F

Sensorordning

Interne sensorer

Evaluering av emnet

Tilbakemelding fra studentene er avgjørende for at vi skal kunne tilby best mulige emner og studieprogrammer. Underveis og sluttevaluering danner grunnlag for en emnerapport i henhold til kvalitetssystem for utdanning ved HiØ. Emnerapporten behandles i kullet og i programutvalg.

Litteratur

Litteraturlista er sist oppdatert 09.09.2021

Engelsrud, Gerd (2017). Styring og vern. Arbeidsrett i offentlig sektor. (6. utg.) Oslo. Cappelen Damm Akademisk. ISBN 978-82-02-526290.

Gerd Engelsrud og Diego Praino (2021), Oppgaver i arbeidsrett, 3. utgave, Cappelen Damm Akademisk. ISBN: 978-82-02-59685-9

Anne Hellum og Vibeke Blaker Strand (2021). Likestillings- og diskrimineringsrett. ISBN 9788205486546 (Kommer som kompendie).

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 19. apr. 2024 02:58:23