Gratis nettstudier ble kjempesuksess

Publisert: 11.05.2016 12:40 av Agnes Kristine Øktedalen Olsen Sirland

Ved Høgskolen i Østfold tilbyr vi to nettstudier som er gratis og som kan gi studiepoeng. Fenomenet heter MOOC og kommer fra USA.

Magnus Nohr foran PC-skjermen. FOTO: BÃ¥rd Halvorsen / Høgskolen i Ãstfold

(Magnus Nohr foran PC-skjermen. FOTO: Bård Halvorsen / Høgskolen i Østfold)

- MOOC er en forkortelse for Massive Open Online Course og den norske definisjonen er skalerbare, fritt tilgjengelige nettstudier, forteller Magnus Nohr som er høgskolelektor i IKT ved Høgskolen i Østfold. Du kan velge mellom å registrere deg og følge det kursinnholdet du ønsker på egenhånd, eller i tillegg søke formelt opptak og dermed avslutte med eksamen. Da betaler du også en liten studieavgift.

Innføring og pedagogisk bruk av IKT

Høgskolen tilbyr MOOC-modellen for to kurs som i utgangspunktet er beregnet som en videreutdanning for lærere og lærerstudenter, men som også mange andre vil kunne dra nytte av og er velkommen til å melde seg på. Det ene er et innføringskurs i IKT, mens det andre er et kurs i pedagogisk bruk av IKT.

- Den første MOOC‘en, som vi kaller IKTMOOC, er faktisk den MOOC‘en som flest studenter i Norge har gjennomført med eksamen. Vi har hatt mer enn 850 kursdeltakere, og er veldig fornøyd med at Høgskolen i Østfold har et opplegg som er så bra at våre MOOC‘er får flere studenter enn det de store universitetene klarer, smiler Nohr.

Åpenbare fordeler

Fleksibiliteten du får som deltaker ved MOOC-studier er nok den viktigste årsaken til at denne studieformen har blitt så populær. Vi bruker en kombinasjon av video, tekster, digitale tester og oppgaver som skal leveres inn. Dette gjør at du kan studere akkurat på det tidspunktet som passer deg.

- Vi har lagt opp til en progresjon der deltakerne får hyppige tilbakemeldinger. Dette gir dem også en indikasjon på hvordan de ligger an til eksamen, noe som har vært en stor suksess. Vi vet også at vi er raske til å svare på spørsmål fra studentene. De kan få svar nærmest hele døgnet og i helgene hvis de står fast. Her bruker vi Facebook og et nettforum. De kan få svar fra en hjelpelærer eller direkte fra meg, men vi ser også at medstudenter svarer hverandre, forklarer Nohr.

Åpent for alle

IKTMOOC er rettet mot de som har en pedagogisk utdanning for skole- og barnehagesektoren, men innholdet er relevant også for mange andre yrkesgrupper. Vi har mange lærer som tar IKTMOOC ved siden av jobb, og mange lærerstudenter som tar studiet ved siden av sitt ordinære studium, avslutter han. 

Relevante lenker

IKT for lærere (30 stp.) 

MOOC: Innføring i informasjons- og kommunikasjonsteknologi (15 stp.) (IKTMOOC)

Ta en titt på kursinnholdet for IKTMOOC

MOOC: Pedagogisk bruk av IKT (15. stp) (IKTPEDMOOC) 

Ta en titt på kursinnholdet for IKTPEDMOOC 

Denne teksten (med modifikasjoner) var først publisert i innstikket Moderne Utdanning