Programmet tar ikke opp nye studenter

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Undervisningsspråk:
Se den enkelte emnebeskrivelse
Studiested:
Halden

Studieplan for Bachelorstudium i samfunn, språk og kultur (2016–2019)

Hva lærer du?

Grad/tittel ved bestått studium

Etter fullført og bestått studium tildeles graden Bachelor i samfunn, språk og kultur (BSSK).

Studiets læringsutbytte

KUNNSKAP
Kandidaten 

  • har gode kunnskaper i minst ett fremmedspråk. 
  • har global forståelse gjennom kunnskap om de engelsk-, tysk-, fransk-, eller spansktalende lands kultur og samfunnsforhold.
  • har (med valg statsvitenskap) gode kunnskaper i offentlig politikk og administrasjon, internasjonal politikk, komparativ politikk, politisk teori og samfunnsvitenskapelig metode. Gjennom disse temaene har kandidaten blitt stimulert til refleksjon og opparbeidet generell analytisk kompetanse.
  • har dypere forståelse av språk, kultur og samfunn og sammenhengen mellom disse.

FERDIGHETER
Kandidaten 

  • har opparbeidet ferdigheter som dyktiggjør han/henne til utadvendte oppgaver som krever solide språk- og kulturkunnskaper.

GENERELL KOMPETANSE
Kandidaten 

  • har generell kompetanse innenfor språk og statsvitenskap.
  • har grunnleggende kunnskaper i interkulturell kommunikasjon.

Opptak

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Oppbygging og gjennomføring

Studiets oppbygging og innhold

Studieprogrammet er bygd opp rundt en fordypningsenhet, dvs. årsstudium og påbyggingsstudium (90 studiepoeng), et årsstudium (60 studiepoeng) og valgfrie emner (30 studiepoeng).

Fordypningsenheten utgjør 90 studiepoeng og gir studentene den nødvendige dybde for senere evt. å fortsette med en mastergrad. Årsstudiet (breddefaget) utgjør 60 studiepoeng. De resterende 30 studiepoeng er knyttet til utenlandsopphold og/eller valgfag. Studentene oppfordres til å velge et utenlandsopphold (ett semester, 30 studiepoeng), men de kan også velge fra høgskolens emneportefølje.

Studentene kan velge mellom ni fagkombinasjoner:

  • Statsvitenskap og engelsk
  • Statsvitenskap og tysk
  • Statsvitenskap og fransk
  • Statsvitenskap og spansk
  • Engelsk og tysk
  • Engelsk og fransk
  • Engelsk og spansk
  • Tysk og fransk
  • Tysk og spansk

Studiene i fremmedspråkene spansk, fransk og tysk er nettbaserte studier. Se den enkelte studieplan for mer informasjon.

Studenter med 90 studiepoeng i statsvitenskap som tar sikte på en mastergrad i samfunnsvitenskap anbefales å velge blant følgende emner i 4. eller 6. semester:

  • SFS10814 Politikk og miljø (10 studiepoeng)
  • SFB13009 Kulturmøter I (10 studiepoeng)
  • SFB50414 Interkulturell kommunikasjon (10 studiepoeng)

Studenter med 90 studiepoeng i engelsk, fransk eller tysk som ønsker å fortsette med høgskolens Masterstudium i Fremmedspråk i skolen anbefales følgende valgemner i 4. eller 6. semester:

  • SFB24011 Kulturmøter II (15 studiepoeng)
  • SFB50414 Interkulturell kommunikasjon (10 studiepoeng)


Studiemodell

Årsstudier, påbyggingsstudier og valgemner som kan inngå i studieprogrammet:

 Årsstudier

 Påbyggingsstudier

 Valgemner

 Engelsk
 60 studiepoeng

 Engelsk påbygging, 30 stp
 høstsemester

 SFS10814 Politikk og miljø, 10 stp,  
 vårsemester

 SFB13009 Kulturmøter I, 10 stp, 
 vårsemester (evt. høstsemester)

 SFB24011 Kulturmøter II, 15 stp, 
 vårsemester (evt. høstsemester)

 SFB50414 Interkulturell 
 kommunikasjon, 10 stp,
 vårsemester

 Utvekslingsopphold (30 stp)

 Tysk
 60 studiepoeng

 Tysk påbygging, 30 - 70 stp
 høstsemester og/eller vårsemester

 Fransk
 60 studiepoeng

 Fransk påbygging, 30 stp
 høstsemester og vårsemester

 Spansk
 60 studiepoeng

 Spansk påbygging, 30 stp
 høstsemester

 Statsvitenskap
 60 studiepoeng

 Statsvitenskap påbygging, 30 stp     
 høstsemester

Se oppdaterte studieplaner for hvert studieår på www.hiof.no/studieplaner  (Avdeling for økonomi, språk og samfunnsfag).

Det er tre ulike alternativer for oppbygging av studieløpet. Studenten velger selv oppbyggingen av studiet i forkant av hvert studieår. Valgene gjøres i Studentweb. Alternativene er som følger:

 

1. studieår

2. studieår

3. studieår

 Alternativ 1

                                           

 Årsstudium 1

 

 60 studiepoeng

 Årsstudium 2

 

 60 studiepoeng

 Påbygging til 
 årsstudium 1 eller 2
 + valgemner eller 
 utveksling
 60 studiepoeng

 Alternativ 2

                 

 

 Årsstudium 1

 

 60 studiepoeng

 Påbygging til 
 årsstudium 1
+ valgemner eller 
 utveksling
 60 studiepoeng

 Årsstudium 2

 

 60 studiepoeng

 Alternativ 3

 Årsstudium 1

 60 studiepoeng

 Årsstudium 2

 60 studiepoeng

 Påbygging til 1 og 2*

 60 studiepoeng

*To påbyggingsstudier kan kun kombineres dersom minst ett er nettbasert (fransk, tysk eller spansk).

Studieprogrammet skal inneholde minst ett påbyggingsstudium på 30 studiepoeng.

Bachelorstudiet innebærer kombinasjonsmuligheter som statsvitenskapelige emner koplet med språk og kultur (kultur er et inkluderende begrep som omfatter bl.a. idéhistorie, politisk filosofi, litteratur, kunst og realia) eller en ren språklig-kulturell profilering.

Fagkombinasjonen statsvitenskap og engelsk hhv. tysk, fransk eller spansk kombinerer statsvitenskapelige problemstillinger med et språk- og kulturfag og gir verdifull tverrfaglig kompetanse. Alle fire fag vektlegger både kunnskaper og ferdigheter: statsvitenskap formidler teori og metode samtidig som faget stimulerer til refleksjon og generell analytisk kompetanse; engelsk, tysk, fransk og spansk er i stor grad praktiske språkstudier, som i tillegg åpner for global forståelse gjennom kunnskap om de engelsktalende, tysktalende, fransktalende og spansktalende lands kultur og samfunnsforhold.

Fagkombinasjonen engelsk og tysk, fransk eller spansk kombinerer to sentrale språk- og kulturfag. Engelsk åpner for global forståelse gjennom kunnskap om de engelsktalende lands kultur og samfunnssystemer og institusjoner samt generell samfunnsutvikling; tysk, fransk og spansk åpner for økt forståelse for samfunn og kultur i de tyskspråklige, franskspråklige og spansktalende land. Interkulturell kommunikasjon står sentralt i alle fire språk.

Dersom det ikke melder seg et tilstrekkelig antall studenter, vil høgskolen være nødt til å redusere tilbudet innen påbyggingsenheter. Vedtaket gjøres av høgskolestyret i forkant av hvert studieår.

Likestillingsaspekt
Både ved utvalg av pensumlitteratur, bruk av case og eksempler, søker man å ivareta likestillingsaspektet på beste måte. I statsvitenskapelige emner og emner i litteratur og kultur, blir det lagt spesiell vekt på å formidle et perspektiv som bygger på forståelse av etnisk og kulturelt mangfold.

Organisering og læringsformer

Både undervisning og evaluering er utformet slik at de følger opp sentrale punkter i Kvalitetsreformen. Dette innebærer bl.a. styrket individuell oppfølging av studentene gjennom studiet: mer gruppeundervisning og individuell veiledning. Varierte arbeidsformer, som f.eks. forelesninger, gruppeundervisning og (oppgave-)seminarer, ivaretar god kontakt mellom student og lærer samt mellom student og student, og inspirerer til egen læring. Språkfagenes ferdighetskomponenter, både muntlig og skriftlig, ivaretas spesielt; det samme gjelder skrivetrening innenfor statsvitenskapelige emner. I språkfagene foregår nesten all undervisning på engelsk, tysk, fransk og spansk (jfr. emnebeskrivelsene). 
Studiene i fremmedspråkene fransk, tysk og spansk er nettbaserte studier.

Bruk av IKT
Bruk av IKT inngår i mange av emnene (jfr. emnebeskrivelsene). Læringsplattformen Fronter brukes i de fleste emner.

Bruk av bibliotek
Biblioteket bidrar til å utvikle studentenes informasjonskompetanse, det vil si evnen til å søke etter, finne, evaluere og bruke relevant og faglig informasjon. I tillegg til personlig service, får studentene tilbud om bibliotekundervisning, der målet er at de skal kunne søke i norske informasjonskilder, ha kjennskap til internasjonale databaser og kunne vurdere kvalitet på informasjon. Det vil også bli undervist i referanseteknikk. Omfang og forventet læringsutbytte av bibliotekets undervisning finner man under de aktuelle emnebeskrivelsene, knyttet til emnets læringsutbytte.

Opplæring i akademisk skriving
I tillegg til biblioteksundervisningen får studentene opplæring i akademisk skriving.

Studenter med fordypning i statsvitenskap får denne skriveopplæringen i emnet SFS20307 Semesteroppgave. Studentene får her opplæring i skriving av papers om statsvitenskapelige emner samt trening i å evaluere andre studenters skriftlige arbeider.

Studenter med fordypning i engelsk får akademisk skriveopplæring i emnet SFE20715 Science Fiction: Fremtiden som historie. Studentene får trening i å skrive et analytisk, forskningsbasert skriftlig arbeid på engelsk med bibliografi og fotnoter.

Studenter med tysk får trening i akademisk skriving i emnet SFT12111 Tema fra språk, litteratur, kultur og didaktikk. Her trenes studentene i kritisk informasjonsinnhenting og bruk av kildehenvisninger og korrekt noteapparat i forbindelse med større skriftlige arbeider.

Arbeidskrav
I de fleste emner inngår obligatoriske arbeidskrav som må være godkjent for å kunne fremstille seg til eksamen. Gjennom retting og tilbakelevering av arbeidskrav gis det samtidig tilbakemelding til studentenes læring. Slike arbeidskrav kan være innleveringsoppgaver som må leveres innen gitte frister, tester, mappeinnlegg m.v.
Se den enkelte emnebeskrivelse for mer informasjon.

Forsknings- og utviklingsarbeid

Undervisning og veiledning i studiet skal være forskningsbasert, knyttet til utviklingsarbeid i privat og offentlig virksomhet, og gi oppdatert og bred kunnskap.
Studentene skal få innsikt i nyere utviklingstrekk i fagområdet, de skal få kildekompetanse, og bli øvd i kritisk tenkning.

Internasjonalisering

Minst ett språkfag (engelsk, tysk, fransk eller spansk) inngår i det treårige løpet. Dette betyr en internasjonalt orientert profil, hvor både språk- og kulturkunnskaper har en naturlig plass. Et studieopphold ved et utenlandsk lærested anbefales sterkt i løpet av studietiden, og bachelorprogrammet har bygd denne muligheten inn i studieløpet. Et slikt semester vil ikke bare styrke språkkunnskapene, men også gi et kulturmøte i praksis. Studentene har mulighet til å velge fra en stor fagpalett: i tillegg til språk- og litteraturstudier åpnes det også for f.eks kulturstudier, områdestudier, kvinne- og kjønnsstudier, historie og samfunnsvitenskapelige fag. Ut fra hvilket valg studentene foretar kan de derfor på bachelornivå profilere seg ytterligere i tillegg til den dybden som fordypningsenheten og breddefaget gir. For studenter som av ulike grunner ikke har muligheten for et utenlandsopphold, tilbys det emnekombinasjoner som kan inngå i valgfaget. Også her er det gode muligheter for å spisse sin egen fagprofil.

Studiet er spesielt godt tilrettelagt for utveksling i 4. eller 6. semester, ta kontakt med internasjonalt kontor for mer informasjon. Se også den enkelte studieplan for orientering om internasjonaliseringsaspektet.

Evaluering av studiet

For å kunne tilby en aktuell og relevant utdanning av god kvalitet er vi avhengig av studentenes tilbakemeldinger og at du deltar i evaluering av studiene. 
Dette studieprogrammet blir jevnlig evaluert for å sikre og utvikle kvaliteten i programmet:

HiØs studiekvalitetsutvalg gjennomfører årlig en evaluering av studiekvaliteten ved et utvalg av høgskolens studieprogrammer (kalt EVA2).
Det enkelte fagmiljø har ansvar å etablere faste og allment kjente evalueringsrutiner på emnenivå (kalt EVA3). Se emnebeskrivelser for detaljer.

Vurdering

Det benyttes ulike vurderingsformer i studiet; skriftlig eksamen, muntlig eksamen, mappevurdering og hjemmeeksamen. I emnebeskrivelsene er det presisert hvilke arbeidskrav som må være oppfylt før kandidaten kan fremstille seg til eksamen, og hvilken eksamensform det enkelte emne benytter.

Det brukes en karakterskala med fem trinn fra A til F. Unntaksvis brukes bestått/ikke bestått; dette oppgis i emnebeskrivelsene for de emner dette gjelder.

I emner der vurderingen består av flere elementer og det settes en samlet helhetlig karakter, må kandidaten ved ikke bestått eksamen ta alle deler på nytt.

Det vises også til HiØs forskrifter og reglementer for eksamen.

Litteratur

Litteraturlister som er publisert for emner frem i tid kan bli oppdatert foran hvert semester. Oppdatert litteraturliste vil være tilgjengelig i emnebeskrivelsene ved semesterstart.

Jobb og videre studier

Målgruppe for Bachelorstudium i samfunn, språk og kultur er søkere som ønsker å kombinere gode fremmedspråkskunnskaper med kultur og samfunnsfag.
Studiet er spesielt egnet for kandidater som ønsker å arbeide i virksomhet med internasjonal kontaktflate, og for kandidater som ønsker å ha sitt virke i skoleverket. Kultursektoren, reiselivsbransjen og media er andre aktuelle arbeidsfelt.

Gjennom valg av fordypning (90 studiepoeng) i språk eller statsvitenskap får bachelorstudiet en egen profil. 90 studiepoeng i engelsk, fransk, spansk eller tysk gir muligheter for masterstudier i språk og en karriere som språklærer på ulike nivåer i skoleverket.
90 studiepoeng i statsvitenskap gir adgang til flere masterstudier i samfunnsvitenskap og en yrkeskarriere f.eks. innenfor offentlig forvaltning.

Fullført bachelorstudium med fordypning/påbygging i engelsk, fransk eller tysk (90 studiepoeng) kvalifiserer for opptak til masterstudiet Fremmedspråk i skolen (120 studiepoeng) ved HiØ.

Studieplanen er godkjent og revidert

Studieplanen er godkjent

Konstituert dekan Theo Schewe, 24. juni 2009

Studieplanen er revidert

Studieleder Sverre Vesterhus 19.01.2016

Studieplanen gjelder for

Studieplanen gjelder for perioden 2016-2019

Studieprogramansvarlig

Fakultet for lærerutdanninger og språk

Studiemodell

Høst 2016

Valg 1. klasse BSSK kull 2016

Vår 2017

Vår 2018

Høst 2018

Valg 2. klasse BSSK kull 2016

Vår 2019

Høst 2020

Valg 3. klasse BSSK kull 2016

Vår 2021

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 19. apr. 2024 03:10:33