Oppbygging og gjennomføring (Vår 2015)
Studiets oppbygging og innhold
Studiet består av ett emne på 10 studiepoeng.
Studiet omhandler bl.a. grunnleggende prinsipper og metoder innen SE- og IPS-metodikken. Hensikten med studiet er å gi studentene en grunnopplæring i prinsipper og faglig tilnærming. Innholdet i studiet omhandler hvordan SE og IPS best kan anvendes med tanke på å bistå og veilede jobbsøkere i sin egen prosess mot å få og/eller beholde en jobb. Tilretteleggernes rolleforståelse som prosessveiledere, i et tett tverretatlig samarbeid som særlig IPS forutsetter, vil bli fokusert gjennom å illustrere og reflektere over ulike former for systematiske tilnærminger, både i forhold til jobbsøkere og i oppfølging av arbeidsgivere.
Organisering og læringsformer
Studiet gjennomføres som et samlingsbasert deltidsstudium med to samlinger som til sammen utgjør 5 dager.
1. Den første samlingen går over to dager, med undervisning i praktisk anvendbare metoder og ferdigheter som er i tråd med internasjonal evidensbasert praksis. Hovedfokuset vil være på tilnærmingen til jobbutvikling/arbeidsgiverkontakt i IPS for å få jobbsøkere med bistandsbehov aktivt inkludert i ordinært arbeidsliv.
2. Den andre samlingen går over tre dager og tar for seg historikk, målgruppe, samarbeid med NAV og helsevesen, gjennomgang av aktuell forskning /evalueringer, samt fokus på metodikk for veiledning og oppfølging av jobbsøkere.
Arbeidsformene vil være undervisning, forelesninger og dialoger, arbeid i kollokviegrupper, individuelt arbeid og litteraturstudier, og skal bidra til faglig og personlig utvikling samt økt refleksjonsnivå hos studentene.
Arbeidskrav:
Studentene skal levere ett refleksjonsnotat på 5 sider innen nærmere angitt frist. Refleksjonsnotatet må være godkjent av faglærer senest 3 uker før eksamen for at studenten kan fremstille seg til eksamen.
Evaluering av studiet
For at Høgskolen i Østfold skal kunne tilby en aktuell og relevant utdanning med god kvalitet, er vi avhengige av studentenes tilbakemeldinger. Evaluering gjennomføres i henhold til høgskolens kvalitetssystem.
Tilbakemelding underveis
Det gis tilbakemelding på refleksjonsnotatet.
Vurdering
Individuell skriftlig hjemmeeksamen over tre dager.
Hjelpemidler: Alle
Omfang: Maks 10 sider.
Eksamensbesvarelsen vurderes av en intern og en ekstern sensor. Det benyttes bokstavkarakterer A - F, der A er beste og E dårligste beståtte karakter. F betyr ikke bestått.
Litteratur
Litteraturlisten er sist oppdatert 12. august 2013. Det tas forbehold om endringer før studiestart.
Deborah R. Becker, Sarah Swanson, Gary R. Bond & Matthew R. Merrens (2011) Manual for IPS kvalitetsskala 130 sider
Hernes, Heum og Haavorsen (2010). Arbeidsinkludering. Gyldendal Akademisk. s. 13 - 55 og 109 - 141. 74 sider.
Hernes, T., K. Stiles & G. Bollingmo (red.) (1996). Veien til en vanlig jobb. Nytt perspektiv på attføring. Oslo: Ad Notam Gyldendal s. 17 - 26, s. 103 - 109. 15 sider
IPS - Kvalitetskala. NAV/Bransjeforeningen Attføringsbedriftene (2010). 23 sider
Quality in Practice - Folder fra Quip.
Spjelkavik Ø et. al. Supported Employment i Norden, AFI rapport 3/2011. 91 sider
Swanson & Becker (2013). IPS Supported Employment - En praktisk guide. Hele boka er pensum - 259 sider
Verktøykasse (2010) European union of Supported Employment. 115 sider
Totalt 707 sider.