Møt fremtiden sammen med oss!

Bachelorprogram og grunnskolelærerutdanninger

Se våre studierValgte et kommunikasjonsstudium med internasjonal profil

Publisert: 25.08.2015 08:40 av Agnes Kristine Øktedalen Olsen Sirland

- Jeg har jo alltid vært veldig interessert i kommunikasjon og ledelse, og da var bachelorprogrammet i internasjonal kommunikasjon her ved høgskolen perfekt for meg, sier Mikalea Karlsson.

Etter mange år som kundeveileder, selger og tillitsvalgt ville Karlsson leve ut drømmen om en karriere innen kommunikasjon og ledelse, og falt for det eneste kommunikasjonsstudiet i Norge der alle studenter får mulighet til å dra på et obligatorisk studiesemester i utlandet. 

Hva motiverte deg til å ta dette studiet? 

- Jeg var hovedtillitsvalgt ved XL-bygg Østfold der jeg jobbet, og hadde lyst til å få formell kompetanse på et område jeg var engasjert i. Det som fenget meg var det jeg leste på nettsidene til høgskolen om studiet. Studiet består jo av kompetanse i språk og kommunikasjon, men også markedsføring, markedskommunikasjon, informasjonsformidling, og bruk av sosiale medier og digitale kanaler, sier Karlsson. - Jeg hørte dessuten bare gode ting av andre jeg kjente som hadde studert her. Jeg er veldig fornøyd, det har vært langt over mine forventninger! 

MikaleaKarlsson_brodtekst.jpg

(Mikaela Karlsson. Foto: Bård Halvorsen)

Høgskolen i Østfold er den eneste høgskolen i Norge som tilbyr et kommunikasjonsstudium med en internasjonal profil, og studentene blir anbefalt å studere opptil et år ved et utenlandsk universitet. Alle studenter ved studiet må uansett studere utenlands minst ett semester. Mikaela valgte Newcastle University Business School fordi det var et godt omtalt universitet og hun ønsket å fordype seg innen strategisk kommunikasjon, HR og engelsk.

Hvordan opplevde du tiden som utvekslingsstudent? 

- Lærerne ved Newcastle University Business School tok veldig godt vare på oss, og kanskje fikk vi litt ekstra oppmerksomhet fordi vi var utvekslingsstudenter. På universitetet i Newcastle var det store forelesningssaler med mange studenter, så vi forsto virkelig hvor heldige vi var med den individuelle oppfølgingen vi hadde vent oss til ved Høgskolen i Østfold.

Hva annet har vært viktig for deg i studietiden? 

For Mikalea har det vært viktig at faglærerne har vært åpne, engasjerte og nære gjennom hele studieløpet.
- Vi får veldig god oppfølging av faglærerne våre. Der er styrken til Høgskolen i Østfold, for her har man kanskje en bedre relasjon til faglærerne enn man har i store saler med over 200 studenter. Man blir sikkert fulgt godt opp i store klasser også, men her får vi svar på spørsmål med en gang og tett oppfølging gjennom hele studiet. Og en annen ting jeg er utrolig fornøyd med er de relevante og spennende gjesteforeleserne vi har hatt gjennom studiet! Frank Langva fra Innovasjon Norge, Øystein Bonvik; en av Norges mest profilerte kommunikasjonsrådgivere og forfattere av faglitteratur, og informasjonsleder i Frp; Ida Krag. Disse her lever jo kommunikasjonslivet, og det de forteller er så relevant og oppdatert at vi føler vi får noe virkelig spesielt.

En annen del av studiet er praksisperioden der studentene får prøve kommunikasjonsfaget i det virkelige livet. - Faglærerne har gjort en fantastisk jobb med å få oss inn på gode praksisplasser, forteller Karlsson.  - I vår klasse fikk vi velge mellom blant andre Coca Cola, Innovasjon Norge, og TVNorge. Vi følte oss enormt heldig som fikk velge på sølvfat mellom slike praksisplasseringer. Det var også mulig å velge egne praksisplasser, og da gjorde faglærerne sitt beste for at vi skulle få praksis der vi ønsket. PR-Operatørene, der jeg fikk praksis, tok meg inn som den første praksisstudenten noensinne, og jeg er så glad og takknemlig fordi jeg har fått mulighet til jobbe i et virkelig PR-byrå. Jeg har fått innblikk i hvordan PR fungerer i det virkelige livet, jeg har fått helt reelle arbeidsoppgaver, og jeg føler jeg har fått se det store bildet på kort tid. Jeg brukte erfaringene mine fra praksisplassen inn i bacheloroppgaven også, så det jeg skrev om i oppgaven har jeg faktisk også opplevd selv. Det finnes jo ikke noe bedre enn å kjenne på kroppen hvordan arbeidslivet fungerer.

Kommende studenter lurer helt sikkert på hvordan det er å studere ved HiØ. Hva er dine opplevelser og tanker om dette?

Alt er nytt her i Halden, og vi hører fra andre som kommer hit på besøk for eksempel som utbryter «Oj, så fint dere har det!». Det har jo blitt bygget en helt ny studentby omtrent rett ved siden av høgskolebygningen og det gjør det så mye lettere for folk å flytte hit til Halden for å studere. Det hjelper på det sosiale studentmiljøet også! I tillegg har vi jo Studentparlamentet og masse ulike frivillige verv. Man får prøve seg ut allerede som student om man engasjerer seg i studentpolitikk eller studentlivet, og det har utviklet meg personlig. Det anbefaler jeg alle å gjøre!

Hvis du skulle gitt tre viktige råd til kommende studenter hva ville det vært?

  1. Det er viktig å være fokusert, men fortsatt ha det gøy. Finn balansen!
  2. Tenk nøye igjennom hva du velger. Gjør litt research, sjekk hjemmesidene, snakk med noen som har studert her. Studieveilederne her ved høgskolen er også veldig flinke til å veilede deg til å finne det studiet, eller emnet innenfor studiet, som er riktig for deg.
  3. Hvis du ikke er fra Østfold, så er både studentlivet og bosteder ved begge studiestedene veldig bra. Det er ikke vanskelig å komme i kontakt med mennesker her. Det er alltid noe å finne på! Så man behøver ikke være redd for å flytte på seg og bo i Halden eller Fredrikstad.

Hvis du kunne velge fra øverste hylle, hva ville du jobbe med etter endt studieløp?

- Nå som jeg har vært i praksis så har jeg dannet meg et bedre bilde av hva jeg kan tenke meg. Jeg vil gjerne jobbe i et PR eller kommunikasjonsbyrå og ha mine egne kunder, eller jobbe innad i en virksomhet som kommunikasjonsrådgiver. Det hadde vært drømmen, avslutter Mikaela.

Se også hva tidligere bachelorstudent Vigdis Wisur sier om studiet: 

Relevante linker: