Arbeids-og velferdsfag - praksisopphold i Brasil (vår 2019)

I perioden februar til mai var vi i Vitoria, Espirito Santo.

Vi startet turen ved å dra til Rio de Janeiro, via Lisboa, med Dr. Trond Heitmann. I Rio var det utrolig varmt, og det var en stor kontrast til kalde vinter-Norge. Under vårt opphold i Rio var vi innom flere steder som Trond hadde kontaktet på forhånd. Dette var blant annet Norges konsulat i Rio de Janeiro og sjømannskirken. Disse to var for å ha et forhold til de vi skulle ha kontakt med om det skulle oppstå noe, og vise at representanter fra HIØ er tilstede i Brasil. Vi var også innom et par NGOs i Rio.

Etter Rio dro vi videre med fly til Vitoria. Dette er en mye mindre by enn Rio, og også litt koseligere sted, mener jeg. Trond var med oss i Vitoria i noen dager for å vise oss rundt og passe på at alt var i orden før han forlot oss. Vi fikk masse flotte erfaringer av å være med Trond sine kontakter. Her fikk vi oppleve å møte personer som bodde under vanskelige forhold i Favelaen, men også personer i øvre middelklasse i lederposisjoner. Dette hjalp oss til å raskt få et perspektiv på hvordan folk levde i Brasil og de enorme forskjellene.

Under mitt opphold var jeg hovedsakelig på ACACCI, en NGO med formål å tilrettelegge for et bedre liv under kreftbehandlingen av barn, både for foresatte og barnet. Her fikk de hvert sitt rom med plass til en forelder og ett barn under mye bedre forhold enn i sitt hjem. Dette var viktig da de er svært utsatte under cellegiftbehandlingen de var igjennom. Her var Amabile (ansatt hos ACACCI) en fantastisk person å ha med å gjøre. Hun fikset utrolig mye for oss, og sørget for at vi fikk møte mange andre organisasjoner. Utenom dette var hun også så hyggelig å invitere oss med på forskjellige utflukter i privat regi, og også på feriestedet deres i fjellene «pedra azul».

Alt i alt vil jeg takke DR. Trond Heitmann for å ha tatt oss med på ting vi aldri hadde fått oppleve uten han, og ved at han var tilgjengelig og møtte oss i to perioder i Brasil. Den andre gangen var også Anne Glømmen med. Hun satt av tid til hver enkelt av oss for veiledning med Bacheloroppgaven, noe som var veldig til hjelp.

Ting å tenke på hvis andre skal på utveksling:

•    Man bør ha en tolk tilgjengelig fordelt på begge gruppene som kan hjelpe til i viktige intervjuer der detaljene er viktige, men jeg tror studentene har behov for en del tid alene da de vil lære språket mye enklere på denne måten.
•    Studentene bør ha språkopplæring før de drar så de har et grunnlag før de kommer ned.
•    Studentene bør bo to-og to.
•    Mest mulig av ressurser bør prioriteres til Trond da han kan vise ting nesten ingen andre kan i Vitoria grunnet sitt kontaktnett i byen og god kjennskap til kultur og språket.
•    Om studentene skal skrive sin bachelor under oppholdet bør de forberedes på at de generelt er utrolig dårlig på å holde tidspunkt og avtaler i landet. Vi fikk også informasjon om dette av Trond, men ble fortsatt overrasket over hvor omfattende dette var.
Totalt sett vil jeg anbefale alle som har mulighet til å oppleve dette med å dra. Man vil få en opplevelse man aldri kan få som turist, man blir kjent med mange flotte personer, og får et annet perspektiv på ting.

 

Publisert 11. sep. 2019 16:00 - Sist endret 11. sep. 2019 16:00