Barnevern: Praksisopphold i Brasil (vår 2020)

Amanda Eline Ekmann Fjell: Det var utrolig spennende å få innblikk i en måte å drive sosialt arbeid på, som er ulik det man er vant til i Norge. Det ga meg et nytt perspektiv på min egen yrkesutøvelse som jeg tror jeg kommer til å ha med meg for resten av livet.

Jeg heter Amanda Eline Ekmann Fjell og er i ferd med å fullføre bachelorgraden min som barnevernspedagog ved Høyskolen i Østfold. Som del av utdannelsen skulle jeg gjennomføre en praksisperiode på tre måneder i løpet av våren 2020 og valget mitt falt på ett utvekslingsopphold i Brasil. Dette valget vil jeg anbefale alle som vurderer å utveksle på det sterkeste.

Bosted

Gjennom utvekslingsoppholdet befinner man seg i en by som heter Vitoria, i staten Espirito Santo. Denne vakre byen ligger ca. en time med fly nord for Rio de Janeiro, plassert rett ved siden av sjøen. Byen har dermed ett godt utvalg av forskjellige strender, men de beste ligger i nabobyen Vila Velha, en kort Uber-tur unna.

I år var vi en god gjeng på 6 stykker som reiste sammen til Brasil og delte oss opp i par på to og to som skulle bo sammen. Vi leide leiligheter gjennom AirBnB, noe som fungerte veldig greit. I forhold til å booke leilighet i en fremmed by man enda ikke hadde vært i, ble løsningen å kun booke leilighet for en måned til å begynne med. Da kunne man eventuelt flytte på seg senere, dersom noe uforutsett med leiligheten skulle dukke opp. For min del viste dette seg å være lurt, da leiligheten vi booket til å begynne med var plassert langt unna praksisplassen og mye av dagen gikk bort på pendling.

Praksis

Siden jeg utdanner meg til å bli barnevernspedagog tilbragte jeg praksisen min på instituto Joao XXIII. Dette er ett institutt for barn i favelaen og aktivitetene foregår etter barna er ferdig på skolen. Aktivitetene består av fiolintimer, sangtimer, gitartimer, musikkhistorie, judo og capoeira; en Brasiliansk kampsport.

Instituttet har som visjon å gi barna gode verdier gjennom de aktivitetene som tilbys. Disse barna har ofte store utfordringer i hverdagen, og opplever blant annet rasisme og vold regelmessig.

Mye av arbeidet går dermed også på å styrke barnas selvtillit og kunnskap om hvordan man skal behandle hverandre på en god måte, gjennom aktivitetene.

Gjennom praksisen deltok vi på en del møter sammen med de ansatte og holdt intervjuer for å bli kjent med instituttets arbeid.

Det var utrolig spennende å få innblikk i en måte å drive sosialt arbeid på, som er ulik det man er vant til i Norge. Det ga meg ett nytt perspektiv på min egen yrkesutøvelse som jeg tror jeg kommer til å ha med meg for resten av livet. Det finnes mange måter å løse problemstillinger på og det er en viktig kunnskap å ta med seg videre.

I tillegg deltok vi også i timer med barna. Her var det bare å utfordre seg selv og hive seg med i de aktivitetene som stod på planen, enten om det var fiolin eller kampsport! Det var veldig artig og barna synes også det var veldig morsomt med de rare fra Norge som absolutt ikke kunne grunnstegene i capoeira!

Som del av praksisen skulle vi også lage ett opplegg og holde timer for barna en gang i uken. Vi gikk for å gi barna en innføring i Norsk språk og kultur. Opplegget inneholdt norske leker, bildevisning av norske tradisjonsretter og natur, med mye mer. Vi fikk utrolig god respons på opplegget fra barna og deres foreldre, de syntes det var utrolig spennende å delta på. Uheldigvis fikk vi ikke gjennomført opplegget i år, da vi alle ble nødt til å avbryte praksis midtveis på grunn av koronaepidemien. Uansett fikk jeg mye lærdom ut av den tiden vi hadde på praksis og skulle jeg valgt på ny, ville jeg absolutt valgt praksis i Brasil en gang til.

Språk

Språkmessig er det ikke mange som snakker engelsk i Brasil og dette kan være en utfordring i starten. Jeg må innrømme at språkbarrieren var ett hinder for meg, som gjorde meg usikker på om jeg ønsket å utveksle i Brasil. Jeg er veldig glad for at jeg ikke lot meg stoppe av denne tanken!

I Brasil snakker de brasilianskportugisisk og man ble dermed nødt til å lære seg språket så godt som mulig for å klare å kommunisere. Appen duolingo og tegnefilmer på portugisisk ble hyppig brukt i månedene før avreise. Ved å forsøke å bruke språket så mye som mulig tok det ikke lang tid før man begynte å kunne gjøre seg forstått, riktignok ganske gebrokkent! Folk var stort sett forståelsesfulle og tålmodige dersom du prøvde deg på litt portugisisk og syntes det var veldig kult at man hadde lyst til å lære seg deres språk.

Jeg vil også si at dette er en del av opplevelsen ved å utveksle. Som yrkesutøver kommer man til å møte mennesker som i liten eller ingen grad snakker norsk. Å ha egne erfaringer med å være den som ikke forstår ett språk anser jeg som en utrolig viktig egenskap i arbeidslivet, da man skjønner hvilken frustrasjon personen kjenner på ved å ikke kunne gjøre seg forstått. Det er jo også en utrolig mestringsfølelse å lære seg ett nytt språk og merke at man i større grad forstår mer av en samtale etterhvert som tiden går.

Fritid

Det vil bli en del fritid og mulighetene er mange for å finne aktiviteter. De første dagene tilbragte vi i Rio de Janeiro før vi fløy videre til Vitoria. Dermed fikk vi tid til å oppleve litt av hvert av det storbyen har å by på også. Blant annet rakk vi å se sukkertoppene og dra på en fotballkamp. Dette var min første fotballkamp, så jeg syntes det var utrolig spennende!
I tillegg har Brasil en vakker natur og områdene rundt Vitoria har mange flotte fjellområder man kan utforske.

Vitoria er en havneby og mulighetene for å ligge på stranden er mange. Som nevnt er strendene i nabobyen de beste og er kun en kort Uber-tur unna. Uber er en veldig vanlig fremkomstmetode i Brasil og jeg kunne fint ta Uber mange ganger daglig. I tillegg innebærer fritiden å finne nye vaner og rutiner. For min del innebar det ofte å spise lunsj og drikke iskaffe på en «padaria», ett bakeri, før praksis. Maten i Brasil er også utrolig god og absolutt verdt å oppleve.

Det er jo en ganske merkelig situasjon å brått befinne seg i ett nytt land, med kanskje helt ukjente mennesker. Vi ble en ganske sammensveiset gjeng og fant på mye moro sammen.
Vi leide blant annet bil og dro på roadtrip i nærområdene rundt Vitoria. En av destinasjonene gikk til en by som heter Domingos Martins, en tidligere tysk koloni.

Det finnes også mye fint å se og oppleve i Vitoria i seg selv. Mens vi var der nede var det karneval. Vi fikk sett paraden men også deltatt på noe de kaller for bloquinos. Dette er mindre gatefester der folk kler seg ut, danser og har det gøy. Det var veldig gøy å oppleve dette og jeg anbefaler alle som utveksler til å hive seg med på det man blir invitert med på, så sant man har mulighet. Det gir et helt annet innblikk i landet og kulturen som man ikke nødvendigvis ville opplevd som turist.

Utveksling har lært meg mye om meg selv og gitt meg nye faglige kunnskaper og erfaringer jeg kommer til å ha god nytte av i både yrkesliv og hverdagsliv. Jeg er veldig takknemlig for at jeg fikk muligheten til å delta på utveksling gjennom studiene mine og angrer ikke ett sekund på at jeg grep muligheten mens jeg hadde den. Jeg kan på det sterkeste anbefale ett utvekslingsopphold i Brasil for de som ønsker å utveksle. Du kommer ikke til å angre på den beslutningen, det kan jeg nesten garantere.

 

Publisert 4. juni 2020 13:59 - Sist endret 4. juni 2020 14:02