Grunnskolelærerutdanning 5-10 ved Cardinal Stritch University, Milwaukee, USA (studieåret 2018/19)

Sara Haugen Arnesen:  Ikke nøl, bare dra! Du kommer ikke til å angre!

Se bilder nederst i rapporten.

Jeg valgte å dra et par dager tidligere enn det jeg skulle fordi dette var den billigste billetten jeg kunne få fra Oslo til Chicago. TIPS: sjekk ut student billetter med SAS. Chicago er det største flyplassen som ligger 1,5t unna, eller har vi også MKE (Milwaukee) som ligger  knappe 20 minutter fra campus. I og med at Høgskolen i Østfold har utvekslingsavtale med Cardinal Stritch så betaler du kun for rommet ditt og mat. Måltidsplan er noe du må ha uansett så lenge du bor på campus. Jeg tok bussen fra Chicago til Milwaukee tog stasjon der jeg ble plukket opp av Matt Weiss som er student aktivitets coordinator på Stritch. Turen gikk da videre til Stritch for å flytte inn på rommet mitt.

Jeg valgte å ta et «single room» som betyr at jeg har mitt eget rom, slik at jeg slapp å dele. Dette rommet inkluderer en seng, en pult, to halve bokhyller og et ganske så stort garderobeskap. I tillegg har alle «single» rommene i Clare, East Hall, 3 floor - en vask og et medisinskap med speil. Jeg valgte å leie meg et kjøleskap slik at jeg hadde muligheten til å ha kald drikke, yoghurt, is og annen mat i det. Samtidig er det en mikro som satt fast på toppen. Jeg valgte å dekorere rommet mitt for å få den «hjemme» følelsen og et rom jeg kom til å like selv. Det er ikke mye som skal til, et par bilder, gardiner og pledd gjør susen.

Orientering fulgte uken etter med arrangementer som gikk på rad og rekke. Hele uken ble avsluttet med båt cruise på Milwaukee river downtown. Musikk, nye mennesker, god stemning, det skal man ikke klage på. Stritch er en ganske liten skole og er et privat universitet som ligger på utsiden av Milwaukee sentrum. Det er knappe 2000 studenter som går her så alle vet som oftest hvem alle er. Det er veldig mange internasjonale på skolen noe jeg ikke var forberedt på, men du kommer til å møte mennesker fra hele verden og ut av dette kommer vennskap. Stritch arrangerer flere ulike eventer deriblant det å gå på skøyter i Petit Olympic Training Area, kinobilletter og sosiale eventer både med skolen generelt, men også kun for de internasjonale studentene ved skolen.

Det er ikke like mange ferier i USA som det er i Norge, men noen ferier fikk vi og disse ble regnet som en langhelg. For min «midterm break», altså en langhelg midt i semesteret dro jeg, ei jente fra Texas, Maddie og en gutt fra Mexico, Juan til Walt Disney World i Orlando, Florida. Helgen etter dro jeg en tur til Canada for å besøke en gammel venninne. For Thanksgiving break så dro jeg et par dager til San Fransisco for å besøke en av mine beste norske venninner som studerer der borte. Hun hadde jeg ikke sett på flere år, og jeg hadde aldri vært på vestkysten i USA før. Det høres kanskje ut som at jeg ikke hadde skole i det hele tatt, men det hadde jeg. Alt avhenger av hvilke fag du velger og sammensetningen av de ulike fagene. Her i USA setter du sammen dine egne fag og din egen «timeplan». Jeg valgte å ta historie høst semesteret 2018. Disse fagene var; Modern Civilization 1815 – Present, History and Literature of the Holocaust, Women’s History, 20th Century America og Tumultuos Times: The 1960s. Disse fagene utgjorde totalt 15 credits i USA som utgjør 30 studiepoeng i Norge. For vår semesteret mitt hadde jeg kunst og håndverk. Disse fagene var: Digital photography, Graphic Design 1, Bugs, Bitmaps and Banksy, Modern American Museum Studies og Fine Arts Methods. Igjen, 15 credits utgjør 30 studiepoeng – totalt 60 studiepoeng for begge mine semestre. Når du skal ta utveksling ved en partnerinstitusjon i USA godkjenner Høgskolen alle fagene dine før du drar over slik at alt kan bli godkjent på vitnemålet ditt når du er ferdig utdannet. Det er spesielt en professor jeg har lyst til å gi en
«shoutout» til og det er Dr. Webb. Om du har lyst å lære om historie så er det denne mannen du må kontakte. Jeg har aldri møtt en person som kan så mye. En annen lærer som jeg også vil gi en «shoutout» til er Tim Abler, min Digital Photography lærer. Til å ta læringen til utsiden av klasserommet med digitale kameraer, oppgaver og innleveringer.

Siden jeg utvekslet begge mine to semestre ved Cardinal Stritch fulgte jeg også deres ferie. Jeg fikk nesten 5 uker juleferie. I løpet av disse 5 ukene tok jeg så mine to siste uker i praksis mens jeg var hjemme i Norge, slik at jeg slapp å ta dette når jeg kom hjem i mai. Spring break er ganske stort her i USA og mange reiser bort fra campus i og med at spring break varer over en uke. Jeg valgte å ta meg et par dager i «the Sunshine state», bo hos noen venner og bare nyte et par varme dager. For på denne tiden var det masse snø i Milwaukee. Vi fikk til og med mange «snødager» som betyr at skolen stengte enten på grunn av all snøen som kom i løpet  av kort tid (les: hvertfall 30cm i løpet av et døgn) eller når det var kaldere i Milwaukee enn Antarktis. Dette var også på nyhetene, på Facebook – overalt. Jeg skal ikke klage over «snødager», for dette skjer ikke i Norge, men det er ikke mye som skjer på campus når skolen er stengt. Du har god tid til å gjøre lekser, henge ut med venner eller ligge i senga og se på Game of Thrones, filmer eller hva enn du måtte ønske.

Jeg har møtt så mange nye og fantastiske mennesker som jeg kommer til å kjenne for resten av livet, og mange nye steder å besøke i fremtiden. Siden jeg avsluttet Bachelor graden min i USA fikk jeg også lov til å ha amerikansk graduation med kappe, lue og skikkelig vitnemålsseremoni som vi ser på film hjemme i Norge. Jeg var totalt sett ferdig med utdannelsen min i slutten av mai. Det å være med på en amerikansk graduation var en opplevelse i seg selv og jeg unner det alle siden vi ikke har slikt i Norge.

Tenker du å ta utveksling? Ikke nøl. Det er en mulighet for resten av livet ditt og jeg kan garantere deg at du ikke kommer til å angre. Ikke i det hele tatt.

Er det noe er det bare til å ta kontakt på Facebook eller på epost:
Sara Haugen Arnesen sara.ea@hotmail.com

 

Publisert 16. aug. 2019 10:29 - Sist endret 16. aug. 2019 10:37