Internasjonal kommunikasjon ved Cardinal Stritch University, USA (våren 2017)

Mitt navn er Adrian Kaaber og jeg har akkurat fullført 2.året i ”Internasjonal Kommunikasjon” ved HiØ. Som en del av utdanningen er det obligatorisk å dra på utveksling til et engelskspråklig land i minimum et semester.

Etter å sett på mange ulike partnerinstitusjoner og lest rapporter fra tidligere studenter valgte jeg å dra til Cardinal Stritch University som ligger i Milwaukee, Wisconsin, USA for vårsemesteret 2017.

I midten av januar 2017 dro jeg og en student fra et annet studie ved HiØ avgårde mot det store utland. Etter en lang flyreise fra Oslo med mellomlanding i New York ble vi tatt i mot av Sarah Sweeney, internasjonal koordinator ved Cardinal Stritch University (CSU) på flyplassen i Milwaukee. Hun tok oss derfra og rett til campus. Ettersom vi ankom 5-6 dager før semesteret startet var det lite folk på campus, men dette ga oss mer enn nok tid til å bli kjent med skolen i seg selv og området rundt. Skolen er veldig fleksibel i forhold til internasjonale studenter og det var absolutt ikke noe problem å komme tidligere enn vanlig innflytningsdato. Sarah tok oss også med for å få kjøpt de mest nødvendige tingene dagen etter at vi kom.

Jeg fikk tildelt rom i enden av den første etasjen i den vestre delen av Clare Hall (1West). Clare Hall har tre etasjer med tre haller (1-2-3/West-Center-East). Rommene var relativt små og noe gammeldagse, men absolutt ikke noe problem å bo i. Alle i gangen delte toalett og dusj og jeg opplevde aldri å stå i verken do- eller dusjkø.

Vi betalte ca. 4000 dollar (omkring 35 000 NOK) for det nevnte rommet. I denne prisen  lå det også tre måltider om dagen på hverdager og to i helgene. Det eneste man gjorde var å dra/vise studentkortet på de et av de to ulike stedene man kunne spise og man fikk adgang til enten kafeteriaen eller en kaffebar som også selger mat. Over tid kan det være lurt å bytte litt mellom de ulike stedene siden de stort sett har de samme tingene hver uke.

Når det kommer til sosiale aktiviteter så var det ingen ”fadderuke” eller lignende som man har her hjemme og man måtte bli kjent med de andre studentene på skolen på egenhånd. Utover i semesteret derimot ble det organisert flere gratis aktiviteter utenfor campus som man kunne melde seg på. Det ble holdt flere filmvisninger på kino og laser- tag. I tillegg var vi også på basketball-, baseball- og ishockeykamper. Det ble også holdt diverse andre mindre sosiale ting på campus, som for eksempel Superbowl visning i TV- stuen og iskremkveld. I tillegg til dette må alle studenter være med på ”Stritch Service Day”. Dette er en dag hvor alle studentene drar ut i nærsamfunnet for å hjelpe til. Jeg valgte å dra til ”Feeding America”, en organisasjon som samler inn og gir ut mat til de som trenger det. Et flott tiltak som man bør få med seg!

Erika, undertegnede og Juan på "Stritch Service Day"

På den faglige siden valgte jeg å ta fagene Business Writing, Interviewing Techniques, Persuasive Communication, Crisis Communication og Public Relations in a Digital World. De tre første fagene er 200-fag, mens de to siste er 300-fag. Når jeg ser tilbake på semesteret og fagene jeg tok vil jeg si at alle fem er meget relevante for mitt studium.  Det er viktig å merke seg at man hele tiden har noe å gjøre i fagene, noe som gjør at man må jobbe jevnt gjennom hele semesteret. Oppgavene er ulikt vektet og man må hele tiden levere godt dersom man vil ha gode karakterer. I mine øyne er dette en betydelig bedre løsning enn at eksamen teller 100% som i Norge. Når det gjelder fagene mine så  er det også verdt å merke seg at Public Relations in a Digital World er et online-fag. Her må man følge opp faget på egenhånd og selv sørge for at man leverer oppgaver i tide. Av lærerne vil jeg absolutt anbefale å ta et fag med Barb Spies, som jeg hadde i Interviewing Techniques. Hun er meget flink til å involvere studentene i timen, samtidig som hun er en humørspreder som gjør timene mer fornøyelige.

Jeg vil absolutt si at jeg er fornøyd med utbyttet jeg har fått ved å dra på utveksling. Man vokser som menneske ettersom man må lære seg til å forholde seg til helt nye ting og klare seg på egenhånd. Jeg er i utgangspunktet en noe introvert person og jeg vil si at det å utfordre seg selv på denne måten er en fin mulighet til å utvikle seg selv. Når det kommer til språket så er de fleste av fagene mine på HiØ allerede på engelsk, så engelsken min er i utgangspunktet god. Uansett nivå vil man merke at man blir bedre og bedre etter hvert som tiden går når man er på utveksling. Siden jeg kun hadde en annen student å snakke norsk med, så starter man nesten å tenke på engelsk ettersom man bruker det hele tiden.

Dersom du som leser denne rapporten skal på utveksling i løpet av studiet ditt vil jeg absolutt anbefale å dra til Cardinal Stritch University. Siden skolen er relativt liten (ca. 3000 studenter), så er det en intim skole hvor alle kjenner hverandre på en eller annen måte. Folk er utrolig hyggelige, uansett om man passerer de i gangen eller om man ser de i klasserommet. Faglig er lærerne gode og man finner relevante fag i forhold til studiet man går. Boforholdene er helt ok, selv om de nok vil bli oppgradert i årene som kommer. Det er også kort vei til butikk dersom man skulle trenge å handle noe. Selve Milwaukee ligger ca. 10 minutter sørover med bil, men det er ikke noe problem å komme seg dit, enten med hjelp av Uber eller hyggelige medstudenter.

Alt i alt har dette vært en strålende opplevelse som jeg ikke ville vært foruten. Jeg har fått nye venner fra andre siden av kloden som jeg helt sikkert kommer til å dra tilbake for å besøke. Utveksling anbefales på det sterkeste!

Dersom du har noen spørsmål om hvordan det er å utveksle ved Cardinal Stritch University, ta gjerne kontakt på e-post eller gjennom Facebook.

Adrian Kaaber 
E-post: adrian.kaaber@hotmail.com

 

 

Publisert 1. jan. 2017 00:00 - Sist endret 14. jan. 2019 14:07