Lyd- og videoopptak

Verktøyene beskrevet på denne siden egner seg for vanlige, åpne opptak.

NB! Opptak av stemmer regnes alltid som personopplysning. Ved HiØ skal lydopptak ved bruk av smarttelefon kun utføres ved bruk av diktafon-app og nettskjema. 
 
Les mer om nettskjema på UiO sine nettsider
 

Arc

Arc er et videosystem som er integrert i Canvas. Arc gir studenter og lærere muligheter til å laste opp videoer og diskutere/kommentere innholdet i videoen. 

Man kan i Arc legge inn kommentarer på bestemte tidspunkt i videoen. Arc kan også benyttes som en innleveringsmetode, når det er aktuelt for studenter å levere inn video som en oppgave.

I tillegg er det enkelt for studenter og lærere å lage egne skjermvidoer (screencasts) med Arc. Det kan egne seg godt for små instruksjonsvideoer, korte presentasjoner med mer.
Systemet har også en redigeringsmulighet for video.

Ta programmet i bruk ved å følge instruksjonene som finnes inne i Canvas. Delta eventuelt på kurs arrangert av Canvas ressursgruppe.

TechSmith Relay

Du kan bruke din egen datamaskin eller mobiltelefon til å ta videoopptak. TechSmith Relay er et program egner seg til det. Programmet kan brukes fritt både av studenter og ansatte ved HiØ. Filmen produserer du på din maskin. Opplastes til Uninetts sentral i Trondheim der den blir bearbeidet, lagret og får en unik adresse på internett. Du mottar en epost med lenke til filmen når den er klar. Logger du inn på sentralen kan du holde rede på filmene dine. Filmene kan publiseres for alle, bli holdt privat eller slettes.

Se fremgangsmåte for å ta i bruk TechSmith Relay på Uninetts sider support.ecampus.no/techsmithrelay/konto. Der er også brukerveiledning.

Sjekk om du har siste versjon av TechSmith Relay

Har du allerede brukt TechSmith Relay, kan du være oppmerksom på at det stadig kommer forbedringer til recorderen. Sørg for at du har siste versjon på din datamaskin. På Mac er det kun siste versjon som fungerer. På recorderen går du til "Help" og "Check for updates". Se veiledningsbilde. Nyeste versjon kan også lastes ned herfra: https://relay.uninett.no/relay/ClientDownload.aspx

Passord på TechSmith Relay

De fleste av våre skytjenester bruker innlogging via Feide. TechSmith Relay gjør ikke det på samme måte. Logg inn med "brukernavn@hiof.no" og sett passord. Har passordet gått ut kan du trykke på lenken "Forgot password" på recorderen.

Sannsynlig at Techsmith Relay fases ut

Inne i Canvas har vi videoprogrammet "Arc". Mange har tatt det i bruk. Foreløpig er både TechSmith Relay og Arc tilgjengelig for studenter og fagansatte, men vi forventer at endringer vil komme for bruken av TechSmith Relay.

MyMediasite

Er du ansatt har du tilgang til å bruke MyMediasite.  Ta kontakt med IT-vakt for å få en brukerkonto. Når det er ordnet, går du til nettsiden mediasite.hiof.no/mediasite/mymediasite. Her velger du "Authenticate" og logger inn med Feide brukernavn og passord. En fin innføring i bruk av My Mediasite finnes på brukerveiledning for My Mediasite som er laget av prosjektet eCampus i Uninett.

Opptak med Adobe Connect

Adobe Connect brukes til nettmøter, men har også funksjonalitet til å ta opptak av møter. Når du er inne i møterommet kan du velge "Meeting" ⇒ "Record meeting". Det er mer informasjon om hvordan du gjør det på nettsiden om opptak i Adobe Connect.

VLC

VLC er et gratisprogram som i tillegg til avspilling kan brukes til opptak av lyd og bilde.

Publisert 11. mai 2018 11:09 - Sist endret 15. mai 2019 12:56