Miljøveileder

Hira Mirza jobber som miljøveileder i Heimta Stendi AS.

Foto: Privat

Hvorfor valgte du å studere arbeids- og velferdsfag?

Bachelor i arbeids- og velferdsfag sto som andrevalg på søknaden min i Samordna Opptak. Da jeg ikke kom inn på mitt førstevalg valgte jeg å se nærmere på studiet på HiØ sine hjemmesider. Jeg leste tidligere studenters erfaringer rundt studiet og om jobbmuligheter, samt at jeg gikk grundig gjennom emner i studieprogrammet. Jeg så at de hadde emner som juss, inkludering, sosiologi, pyskologi, rus, velferdsfag og arbeidsinkludering osv. Jeg skjønte da fort at studiet inneholdt akkurat det jeg ønsket for kunne jobbe med ungdommer og minoriteter. Det at studiet ikke finnes andre steder i landet synes jeg også var positivt, da det ville gi meg en CV som skiller seg ut for videre jobbsøking. Dette var grunn til at jeg startet på studiet, noe jeg ikke angrer på. Studiet har gitt meg mange nye måter å tenke på og en bred kompetanse. Studieårene har vært svært givende og lærerike, med godt faglig innhold og dyktige forelesere. Skolen har vært en god arena for nettverksbygging og det sosiale miljøet ved Høgskolen i Østfold har vært topp.

Hvordan fikk du din nåværende jobb?

Jeg fant en stilling på Facebook som en tidligere student på arbeids- og velferdsfag hadde lagt ut. Her fremsnakket han velferdsvitere og oppfordret oss til å søke. Jeg benyttet meg av muligheten og sendte inn søknad og deretter ble innkalt til intervju.

Hva tror du var de viktigste faktorene for at nettopp du fikk jobben? 

Jeg tror nok det er en blanding av mine erfaringer og personlige egenskaper jeg har tilegnet meg gjennom livet. Viktigst for meg har vært hvordan jeg snakker om mine erfaringer og utdanning, og hvordan jeg gjør det om til en av del av meg. Utdanningen min og erfaringene mine har sammenheng med at jeg brenner for feltet. Jeg ønsker kunne gjøre en forskjell i samfunnet ved å bistå mennesker som er i utfordrende situasjoner. 

Hva er dine hovedarbeidsoppgaver? 

Det er å være tilstede for ungdommene, hvor du viser interesse, trygghet og respekt. Jeg tar del i livet til ungdommene, i deres gode og dårlige dager. Vi finner løsninger på situasjoner sammen, hvor det kan dreie seg om ha motiverende samtaler, oppfølging og delta på aktiviteter i hverdagen. Alt fra kunne bake sammen til kunne kjøre ungdommen på trening. Alt det hverdagslige, i tillegg til kunne håndtere administrative oppgaver. Det å bygge tillit og gode relasjoner er noe av det viktigste med jobben. Du må kunne gi trygghet og omsorg, vise respekt og forståelse, og ha toleranse for andre mennesker. 

Gjør deg kjent med arbeidsmarkedet, les om ulike arbeidssteder og les jobbannonser for å se hva bedrifter ser etter

På hvilken måte bruker du utdanningen din i jobben? 

Jeg bruker utdannelsen min spesielt i ulike samtaleteknikker jeg anvender i møte med ungdommene. Jeg bruker også hele tiden min fagkunnskap for å reflektere over og håndtere ulike situasjoner på jobben. 

Hva er ditt beste tips til studenter som ønsker å bli attraktive på arbeidsmarkedet?

Etter min erfaring er personlig nettverk viktig. Dersom du ikke har et stort nettverk så bruk studietiden din på å bygge opp dette. Gjør deg kjent med arbeidsmarkedet, les om ulike arbeidssteder og les jobbannonser for å se hva bedrifter ser etter. Ta gjerne kontakt med arbeidsgivere for å mer informasjon om hvilken kompetanse de ser etter. Det er også viktig å starte jobbsøking tidlig. Bruk tid på søknad slik at du skiller deg ut i bunken, og ikke send samme søknad til alle arbeidsgivere. Det er viktig å spesifisere hvorfor nettopp du ønsker jobben. Og ikke gi opp om du får nei, det er også en erfaring. Da må du gjerne ta kontakt med bedriften og be om tilbakemelding på hvorfor du ikke ble valgt denne gangen og hva du eventuelt kan gjøre for å bygge på kompetansen din. Jobbsøking er en prosess og kan ta tid, så smør deg med tålmodighet og ikke gi opp.


Navn:
Hira Mirza
Studieprogram:
Bachelor i arbeids- og velferdsfag
Uteksaminert:
2019
Stillingstittel:
Miljøarbeider
Arbeidsgiver:
Heimta Stendi AS

Publisert 8. okt. 2019 10:35 - Sist endret 16. juni 2021 08:03