Sikret millionstøtte til utvikling av en skikkelig "seig" løsning

Forskere ved Høgskolen i Østfold har fått millionstøtte til å utvikle et slitesterkt lim som skal forlenge levetiden på installasjoner under vann.

Bildet viser professor Anna-Lena Kjøniksen på en av høgskolens laber.

Professor ved Institutt for ingeniørfag, Anna-Lena Kjøniksen, kan glede seg over millionstøtte fra Norges forskningsråd til et prosjekt som går ut på å utvikle et lim som skal gi feste under vann og som vil gi en både miljøvennlig og økonomisk effekt. (Foto: HiØ/Ann-Kristin Johansen)

Med prosjektet Tunable and Durable Seawater Adhesives jobber forskere for å utvikle en miljøvennlig løsning for hvordan gjenstander som f.eks. sensorer eller robotføtter kan få feste under vann.

Løsningen det forskes på er et såkalt «undervanns-lim» som kan gi feste på to ulike måter:

  • permanent feste under vann (saltvann), for eksempel ved reparasjon av undervannsinstallasjoner og til feste av sensorer
  • ikke-permanent feste for robotføtter som skal bevege seg langs kabler og lignende

Nå har Norges forskningsråd bevilget 14.2 millioner kroner til prosjektet, hvorav drøye 4.8 millioner er øremerket Høgskolen i Østfold. Tildelingen av midlene gis i kategorien «muliggjørende teknologier».  

Formålet med utlysning er i følge Forskningsrådet å "oppnå radikalt ny teknologiutvikling på tvers av de muliggjørende teknologiene". 

Ny forsker skal på plass

Professor ved Institutt for ingeniørfag og leder av prosjektet, Anna-Lena Kjøniksen gleder seg over tildelingen til prosjektet som betyr økte ressurser og at forskning på en miljøvennlige løsninger nå kan intensiveres.

- Vi skal blant annet ansette en forsker som er ekspert på syntese av polymerer. Rent forskningsmessig betyr dette prosjektet at vi bruker kunnskap vi har ervervet oss gjennom andre prosjekter til å forske på hvordan vi fester ting fast under vann, forteller hun.

Forskningsinstituttet SINTEF og Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) er samarbeidspartnere i prosjektet.

Bra for både økonomien og miljøet

Med millionstøtten i boks er forskermiljøet tilknyttet Tunable and Durable Seawater Adhesives klare for oppstart etter sommerferien.

- Vi planlegger et felles oppstartsmøte før vi setter i gang for fullt, sier HiØ-professoren.  

Å forlenge levetiden på undervannsinstallasjoner ved bruk av miljøvennlige materialer er ønskelig av flere grunner.

 Det vil gi en økonomisk gevinst fordi man bruker mindre ressurser på renovasjon og reparasjon enn ved å måtte erstatte installasjoner. Og så vil et gi en miljøgevinst fordi det blir enklere å reparere rørledninger under vann og derved forhindre forurensende lekkasjer, forklarer Kjøniksen.

I tråd med bærekraftsmålene

Prorektor for forsking og formidling, Kristi Grønvold Bache, er svært glad for tildelingen som vil bidra til en ytterligere styrking av forskningsmiljøet ved Høgskolen i Østfold. 

- Et miljøvennlig lim til bruk under vann er et viktig bidra til en mer miljøvennlig retning: Høgskolen er svært opptatt av at bidragene fra våre dyktige forskningsmiljøer skal bidra til en linje som er i tråd med bærekraftsmålene. Fremgang er ikke fremgang om ikke de er hensyntatt, påpeker hun.

Det er andre gang på kort tid at Kjøniksen har utarbeidet en søknad om EU-midler som har ført frem. Konkurransen om midlene er stor og nåløyet er trangt.  I utlysningen i kategorien "muliggjørende teknologier" var HiØs søknad en av kun seks som førte frem, av totalt 123 søknader.  

- Det er en fantastisk bragd av Anna Lena å få tilslag fra NFR (Norges forskningråd red.anm.). Tidligere i år fikk hun også midler fra EU, så dette er jo strålende! Jeg ønsker å gratulere på det varmeste og takke for at hun står på og jobber frem prosjekter som når opp. Det er ikke bare hyggelig, men helt avgjørende for vår videre drift og mulighet til å opprettholde og bygge sterke fagmiljøer som kan bidra til fremgang også i tiden som kommer, sier Grønvold Bache. 

Andre aktuelle saker om nye HiØ-prosjekter med støtte fra Forskningsrådet:

Nytt prosjekt skal bedre leseferdigheter hos barn med utviklingshemming

 

Av Ann-Kristin Johansen
Publisert 4. juli 2023 10:11 - Sist endret 4. juli 2023 10:11