AVLYST-Bananfluer kan gi svar på hvordan kreftsykdom oppstår

De små, svarte fluene som svirrer rundt på kjøkkenet vårt er en plage for oss alle. Like sikkert som at høsten kommer, entrer også bananfluene norske kjøkken. Det mange ikke er klar over er at disse små krypene har hele seks Nobelpriser og både har vært og er fremdeles viktig i medisinsk forskning.

Foto: Ann-Kristin Johansen

Anette Christensen Lie-Jensen har brukt bananfluene i sin kreftforskning, og har funnet helt ny kunnskap som kan gi oss innblikk i utviklingen av kreft.

Tro det eller ei, vi mennesker har mye til felles med bananfluene. Vi ligner kanskje ikke så mye på disse summende, svarte skapningene ved første øyekast, men vi finner igjen opp mot 75 prosent av menneskelige gener i flua. Det betyr at vi kan bruke bananfluene til å studere alt fra aldring, overvekt og alkoholmisbruk til Parkinson og kreft.

Kroppen består av milliarder av celler. Cellene må dele seg for at et foster skal kunne utvikle seg, et barn skal vokse, et sår skal gro, eller for at kroppens mange organer skal kunne vedlikeholdes. Celledeling er altså helt grunnleggende for alt liv. Om celledelingen ikke går helt som den skal, kan dette føre til kreftutvikling. Derfor har Anette forsket på celledeling i bananfluer for å kaste lys på utviklingen av kreft, men også andre sykdommer.

Denne kvelden på litteraturhuset gir Anette deg et innblikk i hvorfor vi skal være litt takknemlige mot for disse forhatte små, fluene: De har tross alt vært viktige for vitenskapelig fremskritt de siste 100 årene.

Vil du vite mer?

Ta turen til Litteraturhuset Fredrikstad 25. november kl 19.00.

Foredraget er gratis, men av smittevernhensyn må alle melde seg på.

Anette Lie-Jensen er molekylær cellebiolog og førsteammunesis ved bioingeniørutdanningen på Høgskolen i Østfold

Publisert 12. nov. 2020 10:58 - Sist endret 16. juni 2021 13:46