Marie (24) bygger subsea-konstruksjoner på Vestlandet

– Ingeniøryrket gir meg en variert og lærerik hverdag, sier Marie. Hun gikk rett fra skolebenken til spennende ingeniørjobb på Vestlandet.

Marie Stensvoll i arbeid

Tidligere maskiningeniørstudent ved HiØ, Marie Stensvoll stortrives i jobben ved Westcon Yards i Florø. Foto: Tarjei Langeland 

Marie Stensvoll fullførte maskiningeniørstudiet ved Høgskolen i Østfold sommeren 2017 og har siden da vært i full jobb ved Westcon Yards  i Florø. Dette er verft som utfører reparasjon, vedlikehold og modifisering av skip og rigg, samt nybygg av offshore- og spesialfartøy.
Søknadsfristen til maskiningeniørstudiet er 15.april. Les mer om studiet her. 

Hva går jobben din ut på?

Jeg jobber på «teknisk avdeling», og er med på å bygge subsea-konstruksjoner. På noen prosjekt er jeg prosjektleder og andre er jeg prosjektingeniør. Hvilke oppgaver det innebærer, avhenger av type og størrelse på prosjektet. Enkelt forklart fungerer jeg som «bindeleddet» mellom kunde og produksjon, og skal sørge for at produksjonen har materiellet og informasjonen de trenger, og at de produserer i henhold til kundens forventninger.

Kan du beskrive en typisk dag på jobben?

Ingen dag er lik. Noen dager tilbringer jeg på kontoret, andre i produksjonslokalene. Det avhenger veldig av hvilken type prosjekt og hvor vi er i prosjektfasen. Vi er en relativt liten organisasjon, noe som medfører at «alle gjør alt». Dette gjør til at jeg får følge prosjektet fra skisse til ferdig produkt, i alle faser. Typiske arbeidsoppgaver er å lage/fylle ut dokumenter, tegne i 3D/2D, følge opp produksjonen, gjøre innkjøp, monitorere testing og gjøre beregninger.

Hvorfor valgte du akkurat maskiningeinørstudiet ved HiØ?

Maskiningeniør-utdanningen er veldig bred, og man har jobbmuligheter innenfor mange ulike sektorer og næringer. Også har jeg alltid hatt en interesse for realfag.

 
Hvordan fikk du høre om maskiningeniørstudiet ved HiØ?

Etter at studieretning var valgt, begynte jeg å se hvilke skoler som tilbudte denne. At valget falt på Fredrikstad er egentlig veldig tilfeldig. Jeg ville til en ny plass, og synes både skolen og byen virket spennende.

 

«Skolen er etter min mening akkurat passe stor. Den er stor nok til at man får ett studiemiljø, men liten nok til at man beholder litt «klasseroms-undervisning», og mer mulighet til dialog med lærerne.» 
Marie Stensvoll, tidligere maskiningeniørstudent

 

Hvordan synes du studiet gjorde deg forberedt til arbeidslivet?

Det vil alltid være nye ting man lærer i jobb, og læringskurven etter studiet har vært bratt! Jeg føler allikevel at jeg startet jobben med ett godt grunnlag, og synes studiet har hatt fokus på de riktige tingene.

Hva lærte du på studiet som du har fått god bruk for i jobben din?

Jeg har (overraskende nok) fått brukt store deler av det jeg lærte på studiet i min jobb. Skal jeg velge ett fag er det nok 3D-modellering jeg benytter mest. Men siden jeg ikke har praktisk bakgrunn, er fokus på praktisk tilnærming noe av det jeg har fått god nytte av. I løpet av hovedoppgaven ble det tilbrakt mange timer på høgskolens verksted med både dreiing, sveising, 3D-printing og alt mulig annet. Denne perioden lærte jeg utrolig mye. Verkstedet og verkstedmesteren hos HiØ er utrolig verdifulle ressurser, som jeg skulle ønske jeg hadde benyttet mye mer under hele utdanningsløpet.

Trivdes du på studiet – i så fall hvorfor?

Absolutt! Skolen er etter min mening akkurat passe stor. Den er stor nok til at man får ett studiemiljø, men liten nok til at man beholder litt «klasseroms-undervisning», og mer mulighet til dialog med lærerne. Små klasser gjør det også lettere å få til kule lab-øvelser og bedriftsbesøk. 
 

«Jeg ville til en ny plass, og synes både skolen og byen virket spennende.»
 

Kan du fra et tidligere studentperspektiv si litt om hvordan dere jobbet på ingeniørstudiet? 

Jeg var i forelesninger, og vi hadde lab-arbeid og prosjekter jevnlig. Vi var også en del fra klassen som jobbet mye sammen i kollokviegruppe. Det er nok de timene jeg har lært mest av (i tillegg til timene på verkstedet, som tidligere nevnt).

Den tidligere maskinstudentene beskriver det sosiale miljøet på maskinstudiet som veldig bra. 
- Vi hadde ett supert miljø i klassen og på tvers av studieretninger, forteller hun.  

Hvilke egenskaper tenker du det kan være en fordel å ha som ingeniør?

Man bør selvsagt ha en interesse for fagfeltet. Utover det er det så store variasjoner i jobbtyper, at dette passer for mange ulike mennesker.

Basert på egne erfaringer kan den ferske ingeniøren varmt anbefale maskiningeniørstudiet  til andre som er interessert i fagfeltet.
- Det er ett spennende studie som gir mange jobbmuligheter i ettertid, sier Marie.

Les mer om alle våre ingeniørstudier her.

Publisert 25. mars 2019 15:39 - Sist endret 16. juni 2021 13:28